Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Ładny zbiór euforbii. Chociaż nie są to moje ulubione rośliny potrafię docenić ich nietypową urodę. :wink:

Natomiast dla mnie w tym wejściu numerem jeden są hoje za które trzymam mocno kciuki aby zakwitły ładnie i bez problemu. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

mam nadzieję, że się doczekam tych kwiatków, na razie pęcznieje, z rozkwitem poczekała na mój przyjazd. hoja lacunosa 'Giant' wygląda na dziś tak:
- doczekasz się pięknych kwiatów i to już w bardzo niedługim czasie ;:138 .
hoja lacunosa 'Eskimo' coś kombinuje:
- to jest jedna z hoj, która lubi działać, coś zrobić niespodziewanie i z zaskoczenia, ale efekt wizualny i zapachowy jest nagrodą za oczekiwanie i cierpliwość. Jak się "rozkręci" to będzie kwitła "non stop".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ostatnia euphorbia przypomina mi z wyglądu palmę i najbardziej mi się ze wszystkich twoich podoba niech przybywa jej coraz więcej ;:167
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Ale fajne zieleninki... mnie tam się podobają ;:oj
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Euphorbia viquieri -cudo ;:167
:wit
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

E.lophogona zapowiada się na ślicznotkę, wprawdzie bez kolorków i takich tam innych, ale listki solidne i z połyskiem.
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Sposób z cukrem jest bardzo interesujący. Tylko nurtuje mnie jedna kwestia. Czy cukier nie stanowi dobrego podłoża dla rozwoju grzybów chorobotwórczych ??? I czy w konsekwencji nie spowoduje śmierci sadzonki ??? Masz w tym temacie większe doświadczenie niż ja. Miałem zrazy zdjęte z podkładek z różnych powodów i częściej niż wypuścić korzenie to padały. Korci mnie żeby wypróbować ten sposób. Tym bardziej że bardzo go sobie chwalisz. Twoje rośliny to nie moje klimaty ale podziwiam wiedzę jaką o nich masz - występowanie, warunki naturalne itp. Lawa jest dobrych podłożem przez swój skład mineralny i porowatą strukturę. Szkoda że np Etna jest na Sycylii a nie w Polsce. Byłaby tańsza lawa i można by było pojechać i sobie nakopać :idea:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Bardzo Wam wszystkim raz jeszcze i serdecznie dziękuję za odwiedziny - w szczególności Magda, Henryk, Mieczysław, Patryk, Agnieszka, Ewuniu, Basiu i Grzegorzu - Ciebie w szczególności witam po raz pierwszy w moich skromnych progach!
I od razu odpowiadam: szczerze przyznam, że nie analizowałam pod tym kątem może dlatego, że nie było powodów...Powiem tak: gdyby wrzucić roślinę w syrop, to pewnie nie przyniosłoby to pożądanego efektu, wręcz przeciwnie. Natomiast ja tak na 7 litrów wody daję około 2 łyżek cukru - to tyle, by roślinę pobudzić do życia, wzmóc ciśnienie. I trzymam też niedługo, około minuty. Pachypodia były tak moczone w lipcu ubiegłego roku - dorzuć do tego gorącą temperaturę w szklarence, a stoją na zewnątrz na słonecznym balkonie...I mimo to żadnych grzybów nie odnotowałam.
Pewnie nie bez znaczenia jest również podłoże: pachypodia trzymam w podłożu z dużą ilością pemzy i zeolitu - a ten sam w sobie jest septyczny i antybakteryjny przecież, hoje - w lawie, która ma dużą zawartość witamin. Myślę, że to ciśnienie przez cukier plus podłoże septyczne powoduje, że roślinka ma dobre warunki, by się zregenerować. Natomiast nie wiem, czy podobnie byłoby w "normalnym" podłożu, bo takiego u mnie nie ma :;230 Myślę, że po kąpieli w cukrze powinny być lekko zetknięte z mineralnym podłożem lub bardzo przepuszczalnym, ja tak własnie robię i jak wspomniałeś: "chwalę sobie", bo naprawdę wiem, że uratowałam dzięki temu kilka roślinek.
Jeśli jednak coś napisałam niejasno, pytaj śmiało, dopowiem co będę wiedziała.

Lawa i pemza, a także zeolit, to dla mnie najbardziej pożądane kruszywa i też żałuję, że trzeba jechać po to bardzo daleko. Ma to jednak swoje plusy: kurier dowozi do domu tyle, ile potrzeba, więcej i tak byś nie nakopał, a oszczędność czasu i pieniędzy wielka. Tyle, że widok sapiącego kuriera z workiem lawy na pewno nie rekompensuje widoku wulkanu w rzeczywistości... ;:306 Ech, jak widać wszystko ma swoje plusy i minusy.

Wszystkim zaś dziękuję, że spodobały się moje euforbie. To były pijaczki, a teraz, by pozostałe się nie poobrażały, to kilka widoczków tych sucholubnych:

Euphorbia stenoclada - przypomnę co nieco o niej: występowanie oczywiście prowincja Toliara, ale i Fianarantsoa - południowo centralny Płaskowyż. Oznacza to różne wysokości, na których rośnie: do 499m oraz od 500 do 999 m. Jej obszar występowania - ponad 34 tysięcy kilometrów kwadratowych! Znana z ponad 30 lokalizacji. Rośnie na stosunkowo gęstym, przybrzeżnym lesie na wapiennych wydmach nad morzem oraz na suchych, skalistych terenach Płaskowyżu. Zagrożona - głównie z powodu degradacji, pożarów, a także z powodu pozyskiwania jej dla węgla drzewnego. Ekstrakt z tej rośliny jest stosowany w tradycyjnych leków ziołowych na Madagaskarze do leczenia niektórych chorób układu oddechowego (astma i zapalenie oskrzeli). Teraz w tym roku moja wygląda tak:

Obrazek

Euphorbia xylophylloides (E. enterophora) - występuje na południowo - zachodnim Madagaskarze, w rejonie: Tulear, Fort Dauphin, ale także w centralnej części Wyspy, obszar Ihosy, Zazafotsy, a także na wyspach Komory. Zasięg występowania jest bardzo duży mimo to jest gatunkiem zagrożonym przez cywilizację, pożary, a także w celu pozyskania węgla drzewnego. Moim zdaniem to hańba...

Obrazek

I dziwak, ale śliczny: Euphorbia platyclada v. hardyi ? ta mało znana odmiana rośnie w skupisku w dolinie Fiherenana, 50 km od Toliary. Znana tylko z tej lokalizacji. Rośnie w liściastych lasach rodzaju Alluaudia. Kamufluje się poprzez tworzenie swoistych "dywanów" pod tymi roślinami. Gatunek, który ja mam, ma nieco gęstsze gałęzie, dłuższe międzywęźla i końcówki walcowate ze spłaszczoną częścią, ma kolor ciemnozielony. Rośnie mi coraz większa:

Obrazek

tu zbliżenie na jej walcowate części:
Obrazek

I to z euforbii byłoby tyle (bywało więcej, niestety), ja zaś życzę Wam miłego popołudnia i z góry dziękuję za wizyty!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Ananas26
200p
200p
Od: 4 lip 2014, o 14:21

Post »

Ooo... Jakie fajne ;:oj
Masz bardzo ciekawe rośliny. Chociaż jestem bardziej kaktusowy, to zawsze interesowała mnie roślinność i fauna Madagaskaru. Będę zaglądać częściej.
Pozdrawiam, Filip :)
Moje wątki
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Tamte były ładne ale i tym niczego nie brakuje, o nie! ;:173

Szczególnie Euphorbia stenoclada dla mnie bombowa!! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Żanetko masz takie dziwadełka ,że gdybyś nie napisała to nigdy w życiu bym nie zgadła ,że to Euphorbia ;:306
Jak dla mnie Euphorbia stenoclada najładniejsza :)
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Faktycznie mnie również podoba się Euphorbia stenoclada, ale pozostałe też ładne ;:138
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Fajne te "patyki". Euphorbia stenoclada robi wrażenie, ale reszta też niczego sobie.

Czy dobrze widzę, że przechrzciłaś mnie na Magdę?
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00

Post »

Patrzę na te zdjęcia tych twoich euphorbi patrzę oglądam sobie pierwszą i niezły dziwak z niej ale patrzę na tą ostatnią i ta pierwsza przy niej to taki bratek normalny nic specjalnego a tak na serio obie 3 dziwne i pierwszy raz je na oczy widzę pewnie jak większość czytających :D
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

piasek pustyni pisze: I od razu odpowiadam: szczerze przyznam, że nie analizowałam pod tym kątem może dlatego, że nie było powodów...Powiem tak: gdyby wrzucić roślinę w syrop, to pewnie nie przyniosłoby to pożądanego efektu, wręcz przeciwnie. Natomiast ja tak na 7 litrów wody daję około 2 łyżek cukru - to tyle, by roślinę pobudzić do życia, wzmóc ciśnienie. I trzymam też niedługo, około minuty. Pachypodia były tak moczone w lipcu ubiegłego roku - dorzuć do tego gorącą temperaturę w szklarence, a stoją na zewnątrz na słonecznym balkonie...I mimo to żadnych grzybów nie odnotowałam.
Pewnie nie bez znaczenia jest również podłoże: pachypodia trzymam w podłożu z dużą ilością pemzy i zeolitu - a ten sam w sobie jest septyczny i antybakteryjny przecież, hoje - w lawie, która ma dużą zawartość witamin. Myślę, że to ciśnienie przez cukier plus podłoże septyczne powoduje, że roślinka ma dobre warunki, by się zregenerować. Natomiast nie wiem, czy podobnie byłoby w "normalnym" podłożu, bo takiego u mnie nie ma :;230 Myślę, że po kąpieli w cukrze powinny być lekko zetknięte z mineralnym podłożem lub bardzo przepuszczalnym, ja tak własnie robię i jak wspomniałeś: "chwalę sobie", bo naprawdę wiem, że uratowałam dzięki temu kilka roślinek.
Czytałem kiedyś w temacie melasy jakie to ma wspaniałe właściwości i sprawdziłem na tulipanach. Chciałem przedłużyć żywotność kwiatów ciętych, które były już w wodzie około 5 dni i się trzymały całkiem nieźle. Dałem małą łyżeczkę melasy z trzciny cukrowej naokoło 2 litry wody. Efekt był odwrotny niż planowałem ale może być coś w czasie moczenia roślin w takim roztworze. po 15 minutach prawie zwiędły. Więc krótki czas moczenia może mieć sens. Bo zamiast pomóc to można dobić roślinę. Wkładasz do wody z cukrem jak jest przemieszana woda?? Czy czekasz aż się ustoi i większe stężenie cukry jest przy dnie??
Nie mogę powiedzieć że pierwszy raz zawitałem kilka dni temu do Twojego wątku. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”