W koncu postanowiłem pokazać wam moje adenium i prosić o pomoc w przycieciu
1

2

3

4

5

---16 mar 2016, o 14:37---

6

- tak jak napisał mój Przedmówca, zima to najmniej odpowiedni czas na wysiew nasion roślin egzotycznych. Jeżeli już zdecydowałeś się na wysiew nasion tych roślin, to w pierwszej kolejności powinieneś przygotować odpowiednie podłoże, tz lekkie, przepuszczalne, najlepiej o odczynie obojętnym oraz zabezpieczyć siewkom, sadzonkom dostateczną ilość odpowiedniego światła. Zbyt mała fotka, żeby dokładnie ocenić jakość Twojego podłoża, ale zapewne ma bardzo nieodpowiedni skład jak do wysiewu i wzrostu siewek, sadzonek Adenium. Podłoże w jakie ja wysiewałem nasiona Adenium składało się m/w z 1/3 podłoża organicznego i 2/3 z części mineralnych. Nasiona do kiełkowania potrzebują ciepła, a siewki oraz sadzonki Adenium w początkowym okresie wzrostu, potrzebują sporej ilości ciepła i dużo światła (są roślinami strefy klimatu gorącego). Dobry dostęp do światła powinny mieć około 12 godzin na dobę lub nawet dłużej, temperatura powinna wahać się w przedziale 22 - 26 st C lub nawet wyżej. Kolejny czynnik, to dobre "papu" w małych stężeniach./ ... / powie mi ktoś czemu moje adenium obesum po 2,5 miesiąca od wysiewu jest takie słabe. Taka wielkość jest już od ponad miesiąca