Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Post »

Wandeczko , nie ma co się przejmować tym ,jakie będą te nasze ostatnie nabytki .Ja myślę że będzie dobrze ,ostatnio sklepy dbają o opinię i jakość towaru więc trzeba dać im szansę to udowodnić .Byłam dziś na ogrodzie i jestem miło zaskoczona że moje róże mają wszystkie pędy zielone i wyglądają zdrowo .Zima nie zrobiła im krzywdy chociaż u mnie jest zawsze chłodniej od łąk , a marketowe posadziłam do donic i poczekam co mi pokażą .Pozdrawiam wiosennie ;:167
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Apus, czasem rzeczywiście koncepcje rodzą się same. Ja też tylko w niewielkim stopniu projektowałam zawczasu swój ogród, bo najczęściej wszystko układało się na bieżąco, jakby samo z siebie. Róża Queen Elisabeth jest bardzo ładna, tak więc nie ma co żałować, że ją dostałaś. Pewnie teraz będziesz chciała dokupić drugą QE i drugą Polkę, a przy okazji jeszcze jakieś inne. Może i ja sobie sprawię QE, choć ogólnie to wielkokwiatowe mnie nie nęcą, gdyż są bardziej wymagające.
Jeśli chodzi o hortensje krzaczaste, to mam cztery: Anabelle, Bounty, Hayes Starbust i White Dom. Tnie się je co roku przy ziemi, wtedy wypuszczają nowe pędy i kwitną. Niektórzy tną nieco wyżej, ale ciąć trzeba tak czy owak. Moje krzaczaste mają półcień i kwitną co roku. No i do cienia też się nadają, bardziej niż bukietowe, które jednak lubią słońce. A jaką masz Basiu konkretnie odmianę?

Madziagos, twoja diagnoza jest z pewnością słuszna. W tym roku niby nie było zimy, a szkody były jednak spore. W temacie róż rugosa nie jestem mocna. Dotychczas nie za bardzo mnie interesowały, gdyż miejsca jest u mnie bardzo mało, a te róże zdaje się mocno się rozrastają. Czy mogłabyś mi podać przykład jakiejś godnej uwagi przedstawicieli tej grupy?

Pela, bardzo mnie cieszy, że nie odnotowałaś u siebie strat różanych. U mnie chyba padła tylko jedna sztuka, ale chyba nie z powodu mrozu, tylko po prostu się nie przyjęła. Chyba dostarczałam jej za mało wody. No cóż będzie jakaś inna, nowa.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wando, odszukałam dzisiaj swoje stare notatki i moja hortensja to... drzewkowata "UNIQUE" - czyli co google mi podpowiada, że to bukietowa. Ale bukietów póki co jeszcze ani razu nie było, tylko jakieś pojedyncze kwiatuszki, które wyglądały koszmarnie :( Chyba ją w tym roku zetnę silnie i zobaczymy co z tego wyniknie, a może przesadzę, żeby słońca miała więcej? Może w tym problem?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Hortensja Unique to odmiana bukietowa. Jeśli masz możliwość to faktycznie przesadź ją bardziej na słońce. I podlewać, podlewać, podlewać.
Moja rośnie w półcieniu pod dębem. I ja prowadzę ją od zeszłego roku na drzewko. Na razie korona składała się z kilku pędów, ale w tym roku dzięki przycięciu będzie ich dwa razy tyle.
Jeśli masz swoją w formie krzaczastej, przytnij na dwa lub trzy oczka nad ziemią, a jeśli masz drzewko (na pieńku) to przytnij każdy pęd. Absolutnie się nie pozbywaj, bo to fajna sztywna odmiana i będziesz z niej po pewnym czasie bardzo zadowolona.

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Dziękuję Ci Wandziu za informację. ;:196 ;:196 ;:196
Przesadzę ją po świętach! Pójdzie do słoneczka... Latem zdam relację jak się "prowadzi". :wink:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

W moim ogródku jest na razie szaro, buro, nijako. Kiedy oglądam pierwsze kwitnienia w waszych wątkach, czuję się daleko, daleko w tyle. Gdyby nie zimozielone bukszpany, nie byłoby na czym zawiesić oka. Spędzam dni na sprzątaniu resztek z poprzedniego sezonu. Wybieram suche liście spomiędzy roślin, żeby wschodzące cebulowe nie podusiły się pod przykryciem.
Posypałam już pół ogrodu dolomitem, gdyż ziemia u mnie kwaśna i trzeba przywrócić jej równowagę. Najwięcej dolomitu dostały lawendy.
Róż jeszcze nie przycięłam, czekam na kwitnienie swojej forsycji. Ostatnie noce były bardzo zimne. Ale zaczynam już nawozić Azofoską. Najpierw róże, a potem inne grupy.

Obrazek

Trawy czekają w kolejce doi ścięcia. Najpierw pójdą pod nóż prosa, bo z miskantami mam jeszcze trochę czasu, gdyż wychodzą z ziemi później.
Obrazek

Wszędzie sterczą pędy różane. Najczęściej są zieloniutkie i nie będę ich ścinać, tylko zakulkuję.
Obrazek

Bergenia jest zawsze zielona. Może nie należy do roślin szczególnie zjawiskowych, lecz wytrzymuje każde warunki i zawsze można na nią liczyć, że będzie nam towarzyszyła wiele lat.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wandziu już będziesz nawozić? Nie za szybko? Ja się jeszcze boję.
Co do hortensji to też nijak nie potrafię odróżnić które to które. ;:306 Są bo są. U mnie etykietek nie ma. Znaczy są, jak rośliny mam w doniczkach bo muszę wiedzieć co jest, żeby później odpowiednie miejsce w ogrodzie znaleźć. Ale jak już rośliny są w ogrodzie, to nie oznaczone. Co pamiętam, to pamiętam. Ale większości nie pamiętam. :;230
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Moja ulubiona rugosa to Ritausma.
Piękne są też inne, np. Roseraie de l?Hay czy odmiany ,,goździkowe".
Jednak obawiam się, ze wszystkie wyrastają w ogromne krzaczyska.
Z innych na prawdę pięknych i wytrzymujących róż (i jednak mniejszych) polecam Ci Mrs John Laing.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Nie martw się i u Ciebie za chwilkę pojawi się kolorek . Będziesz miała sporo pracy przy kulkowaniu ale jakie potem będą efekty ;:138 . Skoro Ty zaczynasz nawożenie to może i ja już zacznę ?? Pogodę zapowiadają dość chłodną ale nie mroźną więc jestem dobrej myśli. Pozdrawiam :wit .
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU ja też zrobiłam wczoraj pierwsze nawożenie i róże przy tarasie odkryłam kopczyki i przycięłam, widzę że chyba mają tutaj cieplej jak w ogrodzie otwartym i mocno ruszaja do życia.
Wandziu wiem, że masz bądż miałaś różyczki w donicy wiec idę do Ciebie jako eksperta. Jedyna róża jaką mam w donicy trafiła na zimę do domu ogrodnika i została przeoczona, jak ją dojrzałam to ona ma już pędy z pąkami kwiatowymi...co mam z nią teraz robić, co byś mi poradziła.
Wandziu hortensje już nawoziłaś :?

pozdrawiam niedzielnie i palmowo
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Wandziu...wiem co czujesz i myślisz o swoim ogrodzie, to tak jak ja. ;:oj . Szaro, buro i ponuro...a najlepiej aby ogród wysprzątany tryskał kolorami. ;:306 . Na wszystko przyjdzie czas. Im bardziej coś wyczekiwane tym bardziej cieszy. ;:108 . Szkoda że tobie tłumaczę tylko sobie nie potrafię i nic mi na działce się nie podoba. ;:131. Ja swoje róże już przycięłam, kopczyki zostawiłam. Jedna z angielek ma liście zielone od zeszłego roku, żal było przycinać. Pozdrawiam serdecznie. ;:168
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Wandeczko Złota ,u mnie podobnie ,smutno jeszcze ,nawet cebulowe idą jakoś wolno .Różyc też nie ruszam ,czekam na forsycję .Nawet rabatówek nie będziesz cieła ?Angielki ,wiadomo ,no i większość krzaczastych ,nie tniemy ,lub tylko kosmetycznie , ale rabatowe to chyba tak ? Bergenie też mam i bardzo ją lubię ,chociaż zwabia ślimaki .Przynajmniej mam je wszystkie w jednym miejscu i nie ma problemu na ogrodzie z tym pieroństwem .Pozdrawiam wiosennie ;:167
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Wando,piszesz, że szaro, buro... , a mnie się tam już teraz u Ciebie podoba! Domyślam się , że w programach informacyjnych jedną z ważniejszych informacji jest teraz prognoza pogody. ;:oj
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Zgadzam się z Ewą. Też bym chciała, żeby u mnie szaro i buro wyglądało tak jak u Ciebie Wando :wink:

Czekam na forsycje i coraz bardziej się denerwuję - im więcej czytam o cięciu, tym mniej wiem...
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Wandziu, coraz bardziej mi się podobają bukszpanowe kule (jak się tak u Ciebie napatrzę), zaczynam żałować, że nie kupiłam sadzonek bukszpanów na giełdzie, a były to jedne z niewielu roślin godnych uwagi. Próbuję sadzonkować, ale jakoś nie mam wielkich nadziei na sukces.
Buro?! Buro, to jest u mnie - nie bez powodu nie uświadczysz u mnie szerszych ujęć ogrodu ;:108 . Muszę gdzieś zmieścić zimozielone, bo nie ma na czym oka zawiesić, a te niby-zimy nawet śniegiem nie przykrywają szarzyzny ;:222 .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”