Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.

Post »

Wiśnio,Karolciu,o ile lilie jakoś się da upchnąć-(bo cebule dużo miejsca nie zajmują-ani cebulą,ani pędem),o tyle z rózami już gorzej :lol: .
A dziś ,niespodziewanie byłam w B. i kupiłam jeszcze 2 róże ;:224 .Żółtą pnącą i the fairy :heja .Nie wiem,czy czasem już takiej okrywowej nie mam(bo kupowałam na bazarku podobnew zeszłym roku,ale chyba bez 'metek').Ale krzaczki w biedronce były ładne,więc wzięłam. M. coś tam marudził,to mu powiedziałam,że ''przecież nie kupiłam słodyczy-a to tylko pół kg cukierków by było...''.Od razu czuję się chudsza ;:306 ,ale kawa jakoś mniej smakuje ;:174

Dostałam też dziś paczkę z Lilypolu :tan .Na zamówionych 9 cebul-dostałam 2 gratis(1 odmiana,orianpet) ;:63 .Zamawiałam głównie pełne azjatyckie.I jedna miała 2 kły.Jestem zadowolona z zakupów.Już się nie mogę doczekać lata ;:65

Miłego dnia Wam kochani ;:196
Awatar użytkownika
InesS
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 12:59

Post »

;:7 Świetne zakupy ;:215 Czekamy na efekty
A w którym ogrodniczym kupowałaś lilie?
W obi zatrzęsienie róż ;:oj , kupiłam tylko 2.
Super, że dostałaś przesyłkę a jaki konkretnie gratis otrzymałaś? Też dostałam dziś paczkę (60 cebul) z
cebulekwiatowe
Szkoda tylko, że tak zimno i nie ma mowy o jakiejś robocie na działce.

Mieszkam kilkaset metrów dalej od Pałacu Paca :wink: Jeśli tylko będziesz w okolicy to zapraszam na działeczkę ;:304
Pozdrawiam
Agnieszka
W Liliowej Dolinie Rospudy
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko,lilie kupowałam na Bakałarzewskiej.Sporo miała i lilii i mieczyków,dalii i inn.Pani mówiła,że jeszcze będzie dostawa.Ale w sumie nie tanio i nieduże cebule.Cena od 2,50 za azjatyckie,do prawie 7zł za drzewiaste.
Były też piękne sasanki,rózne kolory w tym i białe.Nawet się zastanawiałam,czy nie kupić.Ale trochę drogo-6,50.W tej cenie mogę mieć różę,która będzie kwitła całe lato i do tego pachniała ;:224 ,a nie ginęła w tłumie-prawie niewidoczna...
Nie wiesz czasem,czy w soboty na tym bazarku mają juz coś z roślin?i cebule lilii?

A powiedz,czy z tej firmy,co wstawiłaś link-cebule są zgodne odmianowo?aż 60 sztuk,to chyba cały asortyment wykupiłaś :wink: .Ależ będziesz miała pięknie i pachnąco.Zamawiałaś u nich jakieś byliny?

Bardzo Ci dziękuję za zaproszenie.Ale ja sama nie jeżdżę :oops: ,a M. namówić na jakiś wyjazd w ''gości'' to trudna sprawa.Do tego dosyć daleko mieszkasz.Bo ja z drugiej strony S-łk,jak się jedzie na Macharce.W każdym razie do samych S-łk mam ok 25km.Póżniej do Raczek pewnie drugie tyle.Mam tam koleżankę ze szkoły,ale chyba tylko 2x u niej byłam :oops: .Jakoś nie po drodze.
Ale, może kiedyś :wink: .Fajnie by było zobaczyć na żywo te łany lilii ;:215
Aha,moja gratisowa(właściwie 2),to L.orienpet Acierto.Może nie jakieś cudo,ale ;:215

Widziałam Twoją relację foto z dostawy róż w Obi.Westchnęłam tylko,bo całkiem mi tam nie po drodze.Może po świętach by się udało.Nie mogli wybudować tego sklepu po mojej stronie S-łk? ;:145
W sumie i tak nie mam gdzie sadzić tych moich kupionych 6 szt.Może dziś coś wymyślę.Mam taki łuk nad bramką w stronę sąsiadów.Rosną tam 2 powojniki,które teraz są w starych suchych liściach :evil: .Zastanawiam się,czy ich nie przesadzić.Tylko gorzej,że one zaplątane w ten łuk i musiałabym ciąć przy ziemi,bo nie ma mowy o rozplątaniu.Nie wiem,czy tak można?Muszę zasięgnąć opinii w odpowiednim wątku.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Jakie cudne zakupy to pewnie od zajączka. ;:138 niech cudnie rosną. ;:196
Awatar użytkownika
InesS
200p
200p

Post »

Jolu, polecam tą firmę wysyłkową z czystym sumieniem ;:333 Lilie zgodne odmianowo, cebule normalne, zdrowe i dobrej jakości. Zamawiałam u nich kolejny (chyba 4) raz: tulipany, lilie, liliowce, pustynniki ;:215
Na tym bazarku z 2 lata nie byłam. Preferuję ogrodniczy przy 1Maja, mają też piwonie, tawułki, trawy ozdobne ....
W Obi skusiłam się tylko na 2 róże, pozostałe z B. Przeraża mnie sadzenie. Czeka u mnie na posadzenie jeszcze kilkanaście powojników i hortensji, na których punkcie w tym roku zachorowałam, róże i te prawie 200 lilii.
Acierto jeszcze nie mam. Podglądnę u Ciebie. W katalogu wyglądała mało zachęcająco... i to jest zazwyczaj mylące.
(Białą sasankę masz u mnie zapewnioną.... ;:168)
Pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu,dziękuję ;:196

Agnieszko,dlatego ja powoli sadzę już lilie.Na bieżąco.Ale ja aż tak nie poszalałam :wink: .Brak kaski,a i miejsca już nie mam na sadzenie.A jeszcze z każdego sklepu muszę cos przywlec ;:170 .
To może, w przyszłym roku i ja się skuszę na jakieś cebule z tej firmy.Pustynniki chyba mnie nie lubią :evil: .W ziemi siedzą ośmiornice i nic nie wyrasta,nie mówiąc o kwitnieniu.W tym roku zamówiłam u nas na fo,od tego pana,co Ty siewki lilii.Zobaczymy,czy coś z tego wyjdzie.
Nie wiem gdzie mam swoje znaczniki i planowałam posadzić bez oznaczania odmiany ;:224 .Ale skoro chcesz u mnie pooglądać tą lilię,to chyba muszę sie pofatygować i poszukać ;:218
Też zachorowałam na hortensje i mam już kilka.Podoba mi się jeszcze taka biała o pełnych kwiatach i chyba sobie zamówię,jeśli z patyków mi się nie uda rozmnożyć.

Dziękuję.To chyba z tą sasanką mnie odwiedzisz :wink: ;:196 .Zapraszam w lato :uszy
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajowe zakupy ;:138
A do kory męża zagoń, niech mięśnie wyrabia ;:333
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Mój m. i tak zapracowany.On,tak jak ja-nawet w niedzielę nie może usiedzieć bez roboty.A na wiosce zawsze jest co zrobić.Wciąż w ''niedoczasie''.
Ale zrobił mi sito do przesiewanie kompostu :heja

-----------------
Wczoraj miałam bardzo pracowity dzień.Było piękne słońce,trochę chłodno.Ale to słoneczko,(które świeciło pewnie ze 2 tyg.temu ostatnio :? )-sprawiło teraz,że energia mnie rozpierała.Wyszłam z Maćkiem na dwór i grabie poszły w ruch.Maciek jakoś bardzo nie wędrował i udało się sprzątnąć.
Pokruszyłam też sporo kory.
A w domu zasiałam pomidory ;:138 .Zrobiłam też kilka zdjęć , z kwitnącej wiosny.

Ranniki.
Obrazek

To największa kępka krokusów.Chciałam wstawić zdjęcia i innych,ale fotosik powoli działa,więc się ograniczę.

Obrazek

Relacja z siewu pomidorów.Pewnie będą długo wschodzić,bo dość głęboko zakryłam ;:223

Obrazek

Obrazek

Kochani,chciałam Wam życzyć wszystkiego najlepszego,dużo zdrówka i słoneczka na najbliższe świąteczne dni. ;:196 :wit
Awatar użytkownika
InesS
200p
200p

Post »

Niezła pomidorowa lista ;:63
Które 3 odmiany najbardziej polecasz?
Tymi zdjęciami zachęciłaś Jolu do wysiewu ;:333
Pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko,gdybym miała 3 faworytów,to nie siałabym tyle odmian ;:224 :;230 .Wszystkie piękne,kolorowe i smaczne.Już nie mogę się doczekać tego smaku letnich pomidorków z własnego siewu.Te sklepowe są tak sztuczne i bez smaku :?
Zawsze sobie obiecuję,że wybiorę te naj,naj.Ale przez zimę się zapomni i zabawa od naowa ;:306
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Jakie cudowne wysiewy :tan :tan
Każdy zaganiany ale wiosnę po ogrodach szukam wszędzie. ;:196
Również wesołych pogodnych Świąt życzę. ;:167
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Jolu...piękną już Masz wiosnę w ogrodzie.
Te rabaty z korą śliczne Wymyśliłaś ;:333

A zakupów Zrobiłaś...chyba dla trzech takich ogrodów, a nie do jednego :lol:
Posadziłas już lilie?

U mnie na jarmarku są lilie po 2zł w maju. W czerwcu - jest obniżka i po 1złotówce sprzedają. Przeważnie takie "spóźnione" lilie kupuję i kwitną u mnie na przełomie sierpnia i września. Mam prawie "jesienne" lilie :;230

Pomidorki szybko kiełkują. Ja, swoje już popikowałam - w połowie kwietnia pojadą d tunelu na działkę. A końcem kwietnia będzie sadzenie.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, odzywam się wreszcie, ja - skrytopoczytywacz, fajny w?tek, jeszcze nie poczytany od deski do deski, ale nadrobię. Będę podpatrywać, podziwiam Twoj? pracowitość. Ja pierwszy raz w życiu posiałam pomidorki koktajlowe - wzeszły wszystkie! I co ja teraz z nimi zrobię? Dużo słonka.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu,z wysiewów wschodzą mi lilie azjatyckie i trytoma.
A i pomidory już wychodzą.Ale chyba przez to,że po 2-3 nasionka w kubeczku,to jakoś wątpło wyglądają.Spóżnialskim dam czas do niedzieli i dosieje znowu.Jakoś mało mi wygląda(99 sztuk wysiałam,zobaczymy ile się uchowa).

Obrazek

Justynko,lilie posadzone.Upchnięte gdzie się dało ;:219 .Ale opisane.Zobaczymy.Widziałam,że już zaczynają wychodzić te 'stare'.Początkowo drobnica która narosła,a wczoraj zobaczyłam,że i te,które zakwitną,większe-tez wychodzą.Chyba kilka dni słońca i ciepła -przyspieszyło.
Chyba i ja będe czekać z zakupami liliowymi na takie okazje ;:215 .Na bazarku jakoś nigdy nie kupowałam.Chyba dletego,że one luzem i nie chciałam zamienionej kupic.
Ja pomidory sieję ,a póżniej do gruntu.Więc bardzo się nie spieszyłam.Dopiero w połowie maja wysadzę.A jak są duże sadzonki,to gorzej znoszą póżniej wiatr.Jak będzie ciepło,to szybko ruszą.

Obrazek

Anida,już chciałam pędzić Twój ogród obejrzeć,a tu wątku brak ;:174 .Cieszę się,że do mnie zawitałaś.Napisz coś o sobie,a najlepiej załóż wątek ;:65 .Dobrze jest znać kogoś zapalonego ''kwiatkowo''-z bliskich okolic.Można podglądnąć co jest do kupienia zielonego ,w okolicy :wink:

Hippeastrum Sumatra cieszy mnie kolorami.
Obrazek

-------------------------------------------

Kochani,byłam w Obi.I nie wyszłam pusto ;:224 .Kupiłam jeszcze 3 róże.Dwie pnące ;Paul's scarlet climber(czerwona) i Swan lacke (biała).Oraz angielską Hickory hill (biała).Ciekawe jak te pnące się zachowają.

A wczoraj przyszła paczka z zamówionymi roślinkami od Szulca.Dostałam 5 małych gratisów.Ogólnie jestem zadowolona.Sadzonki,może nie jakies giganty,ale ceny ok.Kupiłam m.inn. kilka trawek,2 paprocie,3 berberysy,forsycję o zielono białych liściach i złotokap,który kosztował 5 zł,a ma pewnie ponad metr wysokości.Z niego chyba najbardziej jestem zadowolona :tan
Większość posadziłam w doniczki,bo miejsca ciągle brak ;:223
Niewiele na tym zdjęciu widac;

Obrazek

A w święta byłam na spacerze z Moniką ,nad jeziorem.Pamiętacie naszą ''pływającą wyspę''?

Zdjęcie z jesieni
Obrazek

Zdjęcie z teraz;

Obrazek

Czyli jest nadzieja na normalne kąpiele ;:138 .Może całkiem się utopi :wink:
Muszę kończyć.Monika lekcje zaczęła odrabiać,trzeba zerknąć.Myślałam,że Maciek zaśnie i pójdę coś podziałać na dworze.Ale ten łobuziak już 3x pił mleko i nadal nie śpi ;:223 :evil:
Miłego popołudnia.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sadzonki dobrze wyglądają , a złotokap za 5 zł to naprawdę cena niespotykana :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”