Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Krysiu! Ja zaczęłam, bo potem zapomnę ;:306 ten mój nawóz jest długodziałający więc już mogę :wink:

Wandziu! W tym roku chyba pierwszy raz tak pięknie zakwitł :D Tzn kwitnie od wielu lat, ale kwiaty teraz miał najładniejsze :tan
Ja też nie podsypywałam cebulowym, ale trochę u mnie tulipany kiepsko kwitły kolejny sezon, a to brak nawozu. Teraz przy okazji zakupienia nawozu dla dalii, dostanie się im też.

Kasiu! Mi już się nie chce więcej robić ;:306 Wianków wielkanocnych też, choć obiecałam sobie. ;:224 Szkoda, ze ktoś w pobliżu nie robi takich ogrodowych - kupiłabym ;:306

Jacku! To płotek kaprysik. Nagle mi sie zachciało więc uplotłam. Nie sądzę, że jeszcze coś takiego zrobię :wink: Dla dalii w sam raz, tylko zależy dla jakich ;:306

Marta! Przydałabyś mi się z tymi wiankami. Nie dam rady upleść sama ;:131 Bratków w donicach posadzę przed drzwi - musi wystarczyć!

Sylwia! Kolejne narzędzie kupię na kolejnej Gardenii, choć Romanik zastrzega, że są na targach co 2 lata. Mam już oprócz ostatnio zakupionych szpadel damski i darniak. Dziś używałam szpadla damskiego :wink:
Dobrze, że się nie zgadałyśmy, bo znów coś bym musiała coś zrobić ;:306

Dorotko! Dawno temu zakochałam się w czerwonych gałązkach i mam kilka odmian z kolorowymi liśćmi. Ala na długie pędy ścinam tylko tego zwykłego derenia białego. Inne pozostawiłam fantazyjne :wink:

Małgosiu! Widziałam w kilku sklepach tradycyjnych, ale tylko pojedyncze narzędzia (darniaki, łopaty), marzy mi się taki sklepik firmowy gdzieś w pobliżu, żeby można było się do upragnionego narzędzia przymierzyć ;:159

Jola! U nas też jest sporo wierzb przy jeziorze, ale ograniczyłam się do ścięcia kilku bazi na jutrzejszą uroczystość. Z tym dereniem to wyszło tak spontanicznie, bo akurat ścięte były :wink: A derenia koniecznie posadź! Nic tak nie cieszy, jak czerwone (lub żółte) gałązki zimą ;:173

Dziś pracowity dzień, ale chyba dla nas wszystkich ;:3 Nie padało choć było chłodno. Posadziłam rodka, azalię i różę. Nakopałam się, nadźwigałam, ale to przyjemne strasznie ;:173 Pograbiłam, poprzycinałam powojniki i ... zrobiłam wędzarnię z kartona, bo szynkę chciałam na święta sama zrobić (wiem, wiem, nie mam doświadczenia i jedna szyneczka wystarczy). Jeszcze się wędzi, bo gasło mi palenisko, ale się kiedyś nauczę. Mam wędzarnię zrobiąną przez małżonka, ale czeka w altanie na lepsze czasy. A ja nie mogłam już czekać.

Obrazek Obrazek

I moje kwasoluby, te posadzone dziś, wczoraj i dawniej. Wszystkie dostałam w prezencie ;:180

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co za pomysł ;:306
Ważne,że działa ;:215
A co to ten pierwszy kwasolub?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To kiścień Curly Red, albo jakoś tak. Tylko nie do końca jest red ;:131
Miłka
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

MIŁKA KOCHANA w kartonie wędzenie, może jaki medal Tobie nadamy za takie zjawisko ;:138 ;:138 ;:138
Ja dzisiaj tez nastawiłam schab na długodejrzewający, jeszcze przymierzam się do białej kiełbaski ale nie wiem czy miesko zorganizuję takie jak w przepisie.
Dzisiaj sypnęłam rózyczkom też 100-dniowym nawozem, na jedną dekadę mam spokój.

;:196
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Miłko - złoty medal za wędzarnię z kartonie :;230 Cudo nie pies! Zakasowałaś wszystkich i wszystko!
Powiedz mi jeszcze, czy te narzędzia od Romanika rzeczywiście są dobre? Czym różnią się od innych?
W mojej Biedzie The Fairy były mizerniutkie, więc się na nie nie zdecydowałam, ale po mączkę rogową i inne nawozy do Lidla się wybiorę, i to już za chwilkę.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Aż musiałam pokazać M, bo pomysł super z ta wędzarką ;:215 ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Ja też tej nowoczesnej wędzarni nadziwić się nie mogę. Ważne, że działa i wędzi. ;:oj
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłka, wędzarnia z kartonu to do głowy by mi nie przyszła. Chyba bym się bała że pójdzie z dymem razem z ta szynką ;:306
Kiścień Curly Red też mam, ale mój więcej czerwonego miał. Czerwonego a nawet brązowego bo w za dużym słońcu siedział. Na jesień był przesadzony, mam nadzieję że się przyjmie w nowym miejscu. Zobaczymy ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza! Pomysł wzięłam od kogoś, kto pisał, że był na rybach i zachciało mu się wędzonej. Miał karton w bagażniku i tak wykombinował, że w tym kartonie uwędził. Mi też się karton przyfajczył, ale szybko ściągnęłam i zgasiłam. Potem mój małżonek mi pomógł podwyższyć konstrukcję z cegieł i już ogień się dosięgnął.
Kiścienia dostałam z 3 lata temu z tą nazwą. Ale nie przywiązałam się do niej, bo od początku nie był czerwony. Ale lubię go, bo szybko nie rośnie, a jest ozdobą rabaty. ;:173

Dorotko! Mam mgliste pojęcie o wędzeniu, ale wzięłam to na chłopski rozum. Wiedziałam tylko, że nie wędzi się iglakami Choć od czasu do czasu wrzucałam do ognia gałązkę jałowca (jak w "Cygańskiej balladzie") :D A nowoczesna jest! A jakże - termometr ma ;:306

Iwonka! I co M na to? ;:218

Ewka! Ależ dziękuję! Nie mogłam się doczekać prawdziwej, to zrobiłam sobie sama! Taka myśl inżynierska! ;:306
A narzędzia Romanika mają wiele zalet: wiekszość jest kuta z jednego kawałka (łopata innego o wiele bardziej cenionego producenta szybko rozleciała się na nitach i kilka razy już była spawana), mają dobrze odrobione drewniane trzonki, niektóre lekko lakierowane, co ważne jest dla utrzymania czystości. No i oferta kształtów! Ja kupiłam sobie np szpadel damski o mniejszej powierzchni, przez to nieco mniej nabierasz i oszczędzasz kręgosłup. No i są polskie, a dla mnie to ważne.
A ja akurat The Fairy kupiłam solidne! ;:333

Krysiu! Medal niekoniecznie! Ale masz rację, że to zjawisko! ;:306 Ale to wydarzenie zapoczatkowało moje wędliniarstwo. Marzę o wytwarzaniu kiełbasek węgierskich, czyli z dużą ilością papryki. Ale niestety nie mam maszynki do mięsa takiej elektrycznej z końcówką do kiełbas, ale wszystko przede mną.

Szynka wyszł ładnie. Początkowo myślałam, że to krócej się wędzi, ale teraz już wiem :wink: No i wybaczcie off-topic, ale skoro święta idą, a wędziłam w ogrodzie, to chyba wybaczalne? Jeszcze tylko ugotować muszę, ale to tak pojutrze.

Obrazek

Dziś nie planuję prac w ogrodzie, bo zimno i brzydko, a wczoraj wymarzłam i się napracowałam. Posiać tylko pomidorki muszę, bo do tej pory jakoś tego nie zrobiłam, a papryka już rośnie. ;:131

Kilka kwiatków wiosennych, które już widzieliście:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

M mówił, że świetny pomysł, a o takich patentach też słyszał, całkiem fajnie się tak wędzi, jesteś pomysłową kobietką ;:333
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MIŁKA no to odpuszczę to dekorowanie madalem ale ;:180 za pomysł i radzenie sobie przekazuję.
Szynka wygląda smakowicie teraz tylko wyparzyć ją i czekać na WIELKANOC.
Dzisiaj mam plan zajrzeć do swoich karp daliowych, jeszcze po zimie nie zaglądałam

pozdrawiam
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

No no szynka wyszła Ci ,że hej --mniam mniam ;:138 No i kwiatku wiosenne super ,miło oglądać ;:63
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

:wit No Miłko,wędzarnia pomysłowa.Co do kiełbaski,to na zwykłe maszynki też są końcówki do kiełbasy.
(szynkę dobrze trochę sznurkiem obwiązać,nie rozłazi się potem)
Twoje krokusy przegoniły moje,u mnie jakby w miejscu stały,a takich irysów nie mam.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

U mnie kiedyś obowiązkowo były własne wędliny wędzarka była z metalowej beczki przerobiona. Ta Twoja wędzarnia to się nadaje do opatentowania jako "jednorazowa" albo przenośna :;230 ale pomysł super a termometr to już majstersztyk.
Ślicznie Ci już kwitną te iryski i krokusy, u mnie to na razie kilka wyszło no i puszkinia i przylaszczki zwiastują, że wiosna tuż tuż. Jednak Twoje strony cieplejsze i wszystko szybciej kwitnie.
Miłko piszesz, że posadziłaś już azalię czy to odpowiednia pora? Pytam bo kilka lat temu kupiłam azalię Conzonetta ale wtedy nie bardzo wiedziałam co z nią począć "z czym to się je" i wylądowała w domu w doniczce i tak sobie rośnie do dziś, kwitnie mi w styczniu ale w tym roku postanowiłam wsadzić do ogrodu w towarzystwie do rododendrona tylko, że miałam zamiar czekać do maja.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Szynkę wziąłem na początku za zgnitą śliwkę ;:306
Irysy w ogrodzie masz śliczne ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”