Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Sylwia, a czemu sasanki dopiero w przyszłym sezonie :shock: Toż to zaraz w sklepach się pokażą sadzoneczki po dosłownie parę złociszy ;:108 Rozglądaj się kochana, jak posadzisz, to jeszcze w tym sezonie będą kwitły Obrazek Co do tulipanów się nie martw, ja tak podeptałam w zeszłym sezonie wyłażące kiełki tulipanowe, a jak wyrosły duże to okazało się że to podeptane to tylko czubki liści były.
Aniu-zara, dzięki Obrazek Pamiętam że w zeszłym roku sasanki wyglądały całą wiosnę jak zmokłe kury, wciąż wtedy padało, teraz są fajne, takie puchate kurczaczki Obrazek
Ewelinko, też większość nasion mam do wysiewu wprost do gruntu, ale i tak nie mogę się opanować żeby choć coś na parapet posiać ;:224 W ten weekend muszę też podgonić z pomidorami bo wciąż w paczuszkach ;:198 Ewelinko, zdrówka Wam życzę ;:196
Iwonko, no właśnie w różnych ogródkach różnie ta wiosna nas wita. Ale jak się widzi u innych piękne kolorowe krokusiki to i u siebie by się już chciało ;:65
Dorotko, to tylko tak u mnie wygląda na zdjęciach, jak się patrzy na ogród, to tej wiosny trzeba szukać z nosem przy ziemi ;:198
Aniu-Annes 77, dzięki Obrazek właśnie też się zastanawiam kiedy te tulipany już tylko w liście pójdą. Na razie kwitną pomimo braku wykopywania. Zobaczymy w tym sezonie :roll: Co do magnolii, to po tylu latach jej niekwitnięcia zapomniałam w ogóle jej nazwy ;:131 Pamiętam że miała być biała. Oby tylko po tych latach nie okazała się inna, bo jak wtedy takie zakorzenione drzewko wykarczować, żal, no nie da rady ;:185 Tym bardziej czekam z trwogą na pierwszy kwiat. Widziałam że pociachałaś różyczki, ja mam o tyle dobrze że ogród pod nosem, jeszcze poczekam, tym bardziej że nie mam ich wiele, większość to sadzone jesienią.
Lucynko, pogaduchy z dawno niewidzianą koleżanką bezcenne ;:108 A na ogrodzie jeszcze i tak większość pewnie śpi. Ty to więcej wiosny masz pewnie na parapetach niż w ogródku. Tam to dopiero masz zielono ;:215
Kasiu, no właśnie u mnie niema raczej podjadaczy, sama nie wiem co z tymi śnieżyczkami, coś nie lubią mojego ogrodu :twisted:
U Ciebie krokusy przekwitają, zaraz zacznie coś nowego, a u mnie wciąż tylko zielono ;:223
Elka, kwiecień to dobry czas na lawendę ;:108 Ja pociachałam bo w prognozach już do połowy kwietnia nie widzę w moich rejonach większych zmian. Masz rację, jak ogród jest pod nosem można sobie dobierać odpowiedni czas prac inaczej niż przy ogrodzie dojezdnym. Ale tak jak mówisz, wiosna będzie długa, wszyscy z robotą zdążymy Obrazek
Miłeczko, z tego co wiem to sasanki właśnie tak mają że po kilku latach po prostu kończą swój żywot i przechodzą do sasankowego nieba ;:198 Jeśli Tobie dobrze to idzie to wysiewaj, jeśli nie to sadzoneczki są na wiosnę po kilka złociszy, a warto mieć, to takie fajne włochate oznaki wiosny Obrazek
Soniu, wszystko teraz fotografowane praktycznie z nosem przy ziemi :;230 Taka widoczna na razie wiosna u mnie ;:306 Sekator wiosną to najlepszy przyjaciel ogrodnika, bardzo go lubię a i rośliny widzę że też Obrazek
Beatko, dzięki Obrazek Ale muszę się nagimnastykować żeby coś do zdjęcia fajnego wyszukać. W większości to jednak wciąż szaro-buro.
-----------------
Dziś mam plany ogrodowe. Chcę do końca poczyścić rabaty, wyczesać trawy, poprzycinać hortensje, bez czarny. Mam też zamysł podsypać obornikiem rabaty i warzywnik oraz trawnik florowitem. Co prawda słońce właśnie się schowało, ale chmury raczej nie są deszczowe. Róże na razie zostawiam, na miedzian chyba zbyt wietrznie. No i pomidorki chcę posiać wreszcie. Ciekawe ile z tych planów wyjdzie, na razie idę parzyć kawkę do wypicia z eMem. Mijaliśmy się w tym tygodniu (taka praca Obrazek ) więc chwilkę chcę z nim pogadać, a później do pracy rodacy ;:306 Na szczęście tej ogrodowej Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Plany spore, oby się wszystko udało Zuziu :wit
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Zuza, plany super. Słoneczko od rana więc trzeba tę pogodę wykorzystać. ;:138 Pomidorki w jednym czasie siejemy. ;:215 Róż jeszcze też nie pryskałam, za to dzisiaj kilka jabłoni cięłam.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

To jesteśmy na tym samym etapie. Pomidory mam zamiar zaraz posiać, sprzątałam w ogrodzie.
Dobrze masz, ze możesz rano z małżonem wypić kawę ;:173 Mój nie pije kawy i w soboty idzie też do pracy ;:145
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

A moje wysiane sasanki na jesień wylazły ale jakie były małe tak stoją...
Nie wiem czy z nich coś będzie. Muszę się rozejrzeć za sadzonkami....bo są piękne. ;:108
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Zuza plany zacne ja to tylko tą kawkę mogłam z M. wypić - dzisiaj u mnie za oknem niestety bielutko :cry:
Pochwal się efektami tych szaleństw daj nacieszyć zmysły jak to będę mogła pogonić ogrodowe obowiązki jak kiedyś śnieg zejdzie ;:306

Miłego dnia wiosny kochana ;:196
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Zuziu pięknie uwieczniłaś serduszkę i sasankę ;:108 Udało ci się zrealizować plany?
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No więc pogoda była nienajgorsza. Co prawda słoneczka nie było, ale temperatura znośna. Z planów to przycięłam hortensje, bez czarny, posprzątałam resztę rabat i wysypałam trawnik nawozem. Do tego posiałam rzodkiewkę i sałatę, zrobiłam cięcie korygujące na jaśminowcu, krzewuszce i dereniu. Niestety skończył mi się obornik i starczyło tylko do warzywnika. Muszę dokupić na resztę rabat i do sadzenia cebul.
Zajrzałam do wora z liśćmi jesiennymi na ziemię liściową i jestem pod wrażeniem. Pierwszy raz tak przerabiałam liście. Co prawda jeszcze nie wszystkie się przerobiły, ale masa ładnie pachnie ziemią i wygląda tak:

Obrazek

Wiosnę wciąż jeszcze słabo widać, jeden jedyny krokus i to zamknięty

Obrazek

i hiacynty w takim stanie

Obrazek

A, no i posiałam wreszcie pomidorki. W tym roku będzie 12 odmian ;:oj Oczywiście jak wszystkie wykiełkują :lol:

-----------------------
Iwonko, nie wszystko się udało, ale i ponad plan też ciut zrobiłam :heja
Dorota, więc trzymajmy kciuki za te nasze pomidorki, ja jako że miejsca mam mało posiałam tylko po 2 szt z każdego rodzaju. Róż też nie pryskałam i nie cięłam jeszcze.
Miłka, mój eM tez nie zawsze w weekend w domu, dziś nie było go pół nocy a i teraz już wyjechał. Byłam u Ciebie sprawdzić czy wysiałaś pomidorki, ale nie wypatrzyłam. Za to widziałam Twoją wędzarnie z kartonu, no Ty to masz pomysły ;:oj
Olka, może jak się wreszcie doczekamy więcej słonka to ruszą :roll: Ale sadzonki też kup, tego dobra nigdy za wiele ;:172
Aniu, śnieg masz :shock: To faktycznie może przystopować zapał ogrodowy. Moje efekty opisałam wyżej, ale i tak jeszcze nie zrobiłam wszystkiego co chciałam. Ale nic straconego, wiosna dopiero się zaczęła, z wszystkim zdążymy ;:108
Małgoś, plany i realizacja opisane powyżej. A okna w takim stanie jak u Ciebie ;:306 Dobrze że w tym roku świętuję poza domem Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No i pięknie Zuziu, a ziemie liściowa to i ja tak robię, fajnie się przerabia i przydatna bardzo ;:215
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Zuza. Fajnie, że wykonałaś chociażby część zaplanowanych prac, to zawsze krok do przodu ;:215 . 12 odmian pomidorków?? O co to będzie, trzymam kciuki za 100% wschody ;:333 . Rzeczywiście te liście wyglądają obiecująco ale mieszałaś je w tych worach jakoś czy tak po prostu stały gdzieś w kącie ?? Dziwne, że nie zaczęły się psuć i gnić . Rzodkiewkę i sałatę siałaś już na warzywniku ?? To już można ;:oj ? Chyba i ja powinnam w takim razie to zrobić ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, z ta ziemia to u mnie pierwsza próba, ale jak tak fajnie się robi to na pewno będę robiła na jesień znów ;:108
Ewelina, liście robiłam takim sposobem: warstwowo- wilgotne liście, na to posypałam obornikiem granulowanym i na to trochę ziemi. Takich warstw tyle aż skończyły mi się liście. Ciemny worek zawiązałam i w całym porobiłam otwory. Zimą obracałam worek kilkukrotnie góra - dół. Teraz otwarłam i całość porządnie przemieszałam. Zawiązałam ponownie. A co do wysiewów rzodkiewkę i marchew można już, a z sałata się ciut pospieszyłam bo ona na kwiecień, ale mrozów wielkich już się nie spodziewam, więc raz kozie śmierć ;:198
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Zuza dzięki za taki sposób. Co prawda nie mam zbyt wielu liści bo z drzewostanem u mnie jeszcze skąpo a patent sobie zapamiętam. Przyda się w przyszłości ;:333 . W takim razie ja w najbliższym czasie wysieję te warzywka ;:224 . A ja mam taką sałatę co wysiała mi się jesienią i może ją przesadzę już w rządek ;:224 .
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuza kochana produkcję czarnego złota zaraz opanujesz do perfekcji. ;:224 Bardzo fajnie wyglądają te przerabiające się liście. ;:333
Cieszę się, że zdążyłaś prace ogrodowe popchnąć do przodu. Krokusik rozwinie się w tygodniu. Zapowiadają nawet 16 stopni na święta! ;:oj
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Zuziu, zaintrygowałaś mnie tymi liśćmi w worku i muszę dopytać- to są liście z jesiennych porządków tak? Dokładałaś je stopniowo, czy od razu zapełniłaś worek przez dzień lub dwa?
Odnośnie pomidorków, to u mnie w tym roku 28 odmian- z każdej po 1-3 krzaczki ;:oj Aczkolwiek obawiam się, że tak jak i w ubiegłym roku moja lista może się powiększyć ;:224
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

ZUZIA witam w Niedzielę Palmową niezbyt pogodna bo siąpi deszczyk, wyczytałam ze wczorajszy dzień sporzytkowałaś w ogrodzie roślinki dzisiaj deszczyk posiąpi i lada dzień zobaczysz w pełni wiosnę u siebie. Wyczytałam ze pomidorki wysiane, u mnie jeszcze w papórkach ale jutro na pewno wysieję.

:wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”