BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.2

Post »

BobejGS pisze: Jednak zdziwiło mnie to, że nie wzeszło żadne z odmiany White Beefsteak, a chciałem spróbować tej odmiany. Oczywiście dosiałem kilka nasion i czekam, może jakieś wzejdzie. :) Napisałem też do Vilmorinu z zapytaniem o nasiona tej właśnie odmiany, czy były skargi itp. odnośnie braku kiełkowanie, ale mimo iż odczytali, to nie dali odpowiedzi. ;:131
Olmo pisze: Jak dostaniesz odpowiedź w spr. nasion, daj znać. Ciekawa jestem przyczyny. W zeszłym roku polowałam na nasiona białej tunbergii, udało mi się je zamówić w sklepie internetowym, ale niestety ani jedno nie wykiełkowało ;:145
Floro - Fob pisze:A mi się zawsze wydawało, że z Vilmorin'u nasiona dobre :roll:.

Cześć Błażej :wit

Tak czytam o tym kiełkowaniu, sama od jakiegoś czasu obserwuję, że dużo kupnych nasion nie kiełkuje, z różnych firm, różnych roślin.
To co mnie zastanawia, to w jaki sposób przechowywane są nasiona, które kupujemy w ciemno przez internet albo gdzie są one przechowywane w sklepie. Aby nasiona miały zdolność kiełkowania, to powinny być przechowywane w miarę suchym i chłodnym miejscu (oczywiście na pewno są jakieś wyjatki) i różnego rodzaju wahania temp też mogą mieć negatywny wpływ na kiełkowanie.

Rok temu widziałam, u mnie w mieście, w takim sklepie wielobranżowym, stał stojak z nasionami sezonowymi (kwiaty jednoroczne, warzywa) tuż przy wystawie sklepowej, przy oknie, opakowania się nagrzewały gdy akurat wychodziło słońce. Po kilku dniach, czy nawet tygodniach - jeśli tych nasion nikt nie kupił, umiejscowienie tego stojaka właśnie tam - mogło mieć negatywny wpływ na zdolność kiełkowania nasion :|

O ile kupując stacjonarnie widzimy jak są przechowywane nasiona, to te kupowane przez internet to jest jedna niewiadoma :shock:

Jeśli nasiona nie wykiełkują to zwykle zwalamy winę na producenta, ale zobaczcie, ilu jest dystrybutorów nasion od firm nasiennych, o ile i producenci, firmy nasienne, które mają swoje własne sklepy jak np PNOS - mają warunki i wiedzą jak przechowywać opakowania z nasionami, to takie małe sklepiki już niekoniecznie :( I potem się właśnie tak dzieje, że stojak ląduje na wystawie słonecznej ;:124

Błażej, a zapytam przy okazji jak tu już jestem :wink: , jak Twoja CNT? Masz ją jeszcze? Ciekawa jestem czy przezimowała kolejny sezon :)

:uszy
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Dominiko :wit

Sprawa z nasionami jest oczywista. :D Sam się w tym roku naciąłem na podobną wystawkę z nasionkami pora. :D No i dwie paczki praktycznie nie skiełkowały.

Co do nasion z Vilmorinu, to w moim przypadku jest akurat inna sprawa. Nasionka, a w zasadzie z 6 odmian pomidorów, wygrałem w organizowanym przez nich konkursie. Już mniejsza z tymi nasionami, bardziej mi chodziło o to, że dotychczas chętnie odpowiadali mi na szereg pytań odnośnie nasion itp., a te sprawę po prostu przemilczeli. Może gdyby powiedzieli chociaż jakieś jedno zdanie, to by sprawa była załatwiona, nieważne od odpowiedzi. Zwłaszcza że reszta odmian kiełkuje dobrze. ;:131

Co do mojej CNT, to chciałem przezimować oprócz niej jeszcze Habanero i dwie Black Scorpion Tongue. Ale nałożyły mi się zimą dwa wyjazdy służbowe po dwa tygodnie, a d domu tak się nimi zaopiekowali, że nawet moja reanimacja, pomiędzy jednym wyjazdem a drugim, nic nie pomogła. ;:223 Najbardziej szkoda mi tej CNT właśnie, bo już fajny kształt nabrała. :roll: Po tym sezonie też spróbuje jakąś przezimować. :)
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p
Od: 5 mar 2014, o 11:10

Post »

;:138 Ale masz śliczne rozsady :D Już się nie mogę doczekać jak zaprezentujesz swoje uprawy w nowym sezonie:))
Też mi się marzy oświetlenie do półek z rozsadą na razie muszę polegać na dużym oknie, półce i kaprysach pogody;/ Jakie świetlówki masz zamontowane? Pozdrawiam i sukcesów życzę:)) ;:3
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj. :wit

Ja mam po prostu jedną świetlówkę liniową 120cm 6500K, ale przed sezonem już planowałem zamianę lampy, by była na dwie takie świetlówki. Niestety zabrakło czasu na organizację. :)

Wczoraj zapomniałem napisać po powrocie z pracy. Zaraz po tym, jak napisałem wczoraj rano post o braku odpowiedzi ze strony firmy Vilmorin, to jakby śledzili mój wątek, bo nie minęło pół godziny i już dostałem od nich odpowiedź. ;:oj Więc jestem pierwszym takim przypadkiem, bo wcześniej nie było żadnych zgłoszeń czy skarg odnośnie nasion tej odmiany pomidora i oni zrobią własne próby na losowo wybranych opakowaniach i dadzą znać, jak kiełkowanie wypadło u nich. :wink:
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

No to już coś. Powinni Ci wysłać nową paczuszkę tej odmiany, w końcu ich stały klient doznał dotkliwej straty.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nasion nie kupiłem, a wygrałem w konkursie, więc brak kiełkowania mniej boli. :wink: Choć szkoda. że ani jedna sztuka nie wyszła. bo chciałem jej spróbować. ;:131
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kilka aktualniejszych zdjęć moich rozsad. :)

Rodzynki brazylijskie:
Obrazek

Tu oprócz rodzynków, widać po prawej selery giganty i marchewki giganty:
Obrazek

A tu już rzut ogólny. :) Po lewej widać część porów i cebul gigantów, pod ścianą w wielodoniczkach pomidory, tuż przy nich niebieskie truskawki i w doniczkach papryki i kilka różności, które jeszcze się zmieściły. :wink:
Obrazek

Dzisiaj wezmę się za porządkowanie rozsady pora, selera i dosianej cebuli. :) Obecnie prezentują się tak.
Por:
Obrazek

Seler:
Obrazek

Cebula:
Obrazek
miczu007
100p
100p
Od: 4 sty 2014, o 15:33

Post »

Piękne roślinki ;:215
Mam takie pytanie, czy por, cebula (mam podobnej wielkości) mogę wynieść do foli nieogrzewanej. Dodam jeszcze, że w dużej foli zbudowałem małą taką na później, dla pomidorków i papryk głównie.
I to samo pytanie odnośnie selery.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Na wynoszenie na stałe jest jeszcze wg mnie za wcześnie, ale na dzień, a tym bardziej słoneczny, to można wynosić. Tylko też nie z samego rana, bo temperatura w folii będzie za niska. Nocami jeszcze za zimno i ziemia im się za mocno ochłodzi. Jak będzie poniżej 10 st., to nie ma sensu.
Awatar użytkownika
Teresa Pszczola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2016, o 17:28

Post »

Cześć.
Ten wątek ma akuratną nazwę!
Walka z przeciwnościami. Ja 3 x siałam "Blonkopfchen" z Pomidorowej Doliny i nic! ;:134
Pszczoła
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj. :wit
A ja ze zdziwieniem dzisiaj rano zauważyłem w pudełku dosiewek, jedno kolanko White Beefsteak. ;:oj ;:138 A już miałem dzisiaj wyrzucić ziemię. :D

Inne z dosiewek, to już ładne siewki i gdyby nie święto, to bym dziś pikował. :wink: A tak zrobię to jutro.
Awatar użytkownika
Wodniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 lut 2015, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tereso Pszczółko, niestety nie tylko Tobie nasiona z Pomidorowej nie wschodzą, lub jeśli któreś nawet się z ziemi wygramoli, to i tak w kasku, ja już z pewnością tam nasion więcej nie kupię ;:222
Błażeju, wspaniała rozsada i ten nienaganny porządek, tylko pozazdrościć ;:3
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Takiego aż porządku nie ma. :wink: Wszystko jest przekładane przy podlewaniu itp. Sporo z tym pracy. :D No i growbox niby duży, ale już za mały. ;:224 Niestety inne pomieszczenie gdzie mogłyby być, jest za chłodne aktualnie. Jednak zapowiadają bardziej słoneczne i cieplejsze dni, to zobaczymy. :) Na razie w planach jutro pikowanie pomidorków. :)
Awatar użytkownika
Wodniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 lut 2015, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja również pikuję pomidorki sukcesywnie, bardzo długo nad tym schodzi, bo mam około 100 odmian po 2-5 nasionek i co najgorsze, tylko dwa okna i jedne drzwi balkonowe ze strony południowej, podstawiłam już dwa stoły bliżej światła, ale też jest już ciasno. Sałatę posianą pod koniec lutego wyniosłam na balkon i rośnie w starym dużym terrarium, widzę że bardzo jest jej tam dobrze, na noc ją przykrywam szybą, a na dzień ją zdejmuję lub, jak jest zimno, tylko lekko odsuwam dla lepszego dostępu powietrza.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Błażej rozsada imponująca ;:138 ile sztuk pomidorków planujesz na ten sezon?

Co do nasion, czasami, a ostatnio coraz częściej nasiona kupne nie kiełkują, szczególnie dotyczy to motylkowych, w zeszłym roku fasola mi w ogóle nie skiełkowała, problem ten często pojawia się u grochu, sałaty, pomidorów ... ja myślę, że to brak uczciwości producentów oraz złe przechowywanie nasion, ;:108
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”