BobejGS pisze: Jednak zdziwiło mnie to, że nie wzeszło żadne z odmiany White Beefsteak, a chciałem spróbować tej odmiany. Oczywiście dosiałem kilka nasion i czekam, może jakieś wzejdzie.Napisałem też do Vilmorinu z zapytaniem o nasiona tej właśnie odmiany, czy były skargi itp. odnośnie braku kiełkowanie, ale mimo iż odczytali, to nie dali odpowiedzi.
Olmo pisze: Jak dostaniesz odpowiedź w spr. nasion, daj znać. Ciekawa jestem przyczyny. W zeszłym roku polowałam na nasiona białej tunbergii, udało mi się je zamówić w sklepie internetowym, ale niestety ani jedno nie wykiełkowało
Floro - Fob pisze:A mi się zawsze wydawało, że z Vilmorin'u nasiona dobre.
Cześć Błażej

Tak czytam o tym kiełkowaniu, sama od jakiegoś czasu obserwuję, że dużo kupnych nasion nie kiełkuje, z różnych firm, różnych roślin.
To co mnie zastanawia, to w jaki sposób przechowywane są nasiona, które kupujemy w ciemno przez internet albo gdzie są one przechowywane w sklepie. Aby nasiona miały zdolność kiełkowania, to powinny być przechowywane w miarę suchym i chłodnym miejscu (oczywiście na pewno są jakieś wyjatki) i różnego rodzaju wahania temp też mogą mieć negatywny wpływ na kiełkowanie.
Rok temu widziałam, u mnie w mieście, w takim sklepie wielobranżowym, stał stojak z nasionami sezonowymi (kwiaty jednoroczne, warzywa) tuż przy wystawie sklepowej, przy oknie, opakowania się nagrzewały gdy akurat wychodziło słońce. Po kilku dniach, czy nawet tygodniach - jeśli tych nasion nikt nie kupił, umiejscowienie tego stojaka właśnie tam - mogło mieć negatywny wpływ na zdolność kiełkowania nasion

O ile kupując stacjonarnie widzimy jak są przechowywane nasiona, to te kupowane przez internet to jest jedna niewiadoma

Jeśli nasiona nie wykiełkują to zwykle zwalamy winę na producenta, ale zobaczcie, ilu jest dystrybutorów nasion od firm nasiennych, o ile i producenci, firmy nasienne, które mają swoje własne sklepy jak np PNOS - mają warunki i wiedzą jak przechowywać opakowania z nasionami, to takie małe sklepiki już niekoniecznie

Błażej, a zapytam przy okazji jak tu już jestem