Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5

Post »

marunia - smoczki wyglądają Ok... jak to uprawa parapetowa ;-)
Przy przesadzaniu daj je tak jak pomidory po same liścienie do gleby.
A na parapecie daj coś pod kubki, żeby wystawały ponad ramę okienną, dobrze jest też je lekko pod kątem ustawić.

gobi13 - u mnie w BOXie jakieś 3tyg. temu widziane były cztery muszki... dwie złapałem ja, dwie złapały się na żółte lepy i od tego czasu spokój...
Larwy ziemiórki żerują w górnych warstwach gleby... więc każdą doniczkę podlewam od spodu :D
"liczebność larw ziemiórki (żerujących w szyjkach korzeniowych roślin) zmniejsza się, gdy górna warstwa podłoża w doniczce pozostaje sucha (jest to łatwe do osiągnięcia przy podlewaniu metodą podsiąkową)." --> http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2626 - stymuluje to też rozwój korzeni /wydłużają się w poszukiwaniu wody/ a tych im więcej tym lepiej ;-)
marunia
100p
100p
Od: 4 cze 2015, o 13:07

Post »

Zdjęcie robione po południu więc zaciągnięta jest roleta i oświetlenie sztuczne, ale normalnie stoją na podwyższeniu. Do przesadzania jeszcze chwila ale będę pamiętał. Dzięki za uwagi :D. A swoją drogą jak się udają habanero w uprawie domowej?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

W tamtym sezonie miałem Habanero mustard.

ObrazekObrazek

W tym sezonie zrezygnowałem z tych super hotów i obecnie mam m.in takiego cudaka. :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo ładnie proszę, niech ktoś rzuci okiem na te zdjęcia z poprzedniej strony, Wy już macie doświadczenie w robieniu rozsady papryk, a ja miałam tylko gotowce do tej pory. Pewnie coś im zrobiłam, przesuszyłam, przelałam, czegoś brakuje w ziemi albo coś takiego... Ale w obawie że to jakaś choroba wyniosłam je na inny parapet, czekam i szczerze liczę na jakąś diagnozę, co tym paprykom dolega.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wg mnie przelane. Jaką masz temperature w tym pomieszczeniu? Chwyć w ręke kubek i sprawdź czy ziemia nie jest mocno zimna, bo w połączeniu z przelaniem, mogą im gnić korzenie.
marunia
100p
100p

Post »

Błażej, pozamiatałeś mnie tymi zdjęciami, piękne drzewko :D czy to produkcja parapetowa, czy grow box? Postaram się tak swoje poprowadzić, ale jestem początkujący i różnie może wyjść.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W pokoju jest rano 21- 22 st, ale jak wychodzi słońce to sporo cieplej, to parapet południowy. Tylko raz podlałam je mocniej, po pikowaniu, ale w tym plastikowym kubku widzę teraz pęcherzyki powietrza na całej wysokości kubka, jakoś tragicznie mokro nie mogą mieć. Dziękuję, wracają do reszty w takim razie, można je tak zostawić, czy jakoś przesadzić, przesuszyć?
Agnieszka
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

marunia W growboxie tylko rozsady są. Później w docelowych doniczkach lądują na dworze. Początkowo hartuje je w tunelu, systematycznie przyzwyczajając do warunków na dworze. I docelowo w doniczkach przed tunelem stoją. Jak masz tunel, to najlepiej papryki w nim na początku trzymać, bo one lubią ciepełko. :wink: Ja miałem w tamtym sezonie w tunelu dynie i dopóki ona go noe zarosła całkowicie, to papryki w nim wygrzewałem. :D

Aguss85 Skoro twierdzisz, że nie są przelane, to nie wiem. Ja nie podlewam zaraz po pikowaniu, po prostu ziemię zwilżam w wiaderku do odpowiedniej wilgotności i w to przesadzam. Chwyć w ręke kubek w miejscu ziemi, jeśli jej temperatura nie jest odczuwalnie zimna, to jest ok.
marunia
100p
100p

Post »

Tunelu nie ma, ale mam zabudowany szkłem balkon, który może z powodzeniem zastąpić szklarnie, tak od drugiej połowy kwietnia panuje na nim prawdziwy tropik :D a jeszcze mam pytanko dotyczące zasilania papryczek, czym to robiłeś i od kiedy?
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Od: 20 lut 2016, o 12:24
Kontakt:

Post »

Hej, mam prośb o zidentyfikowanie odmiany mojej papryczki (baaardzo ostra). Na zdjęciu to ta czerwona o bardzo dziwnym kształcie (zielona jest słodka, też nie wiem co to za nazwa, ale to inny wątek). Myślę że to Dzwonek albo coś tam Biskupa :uszy
Takie miałam rok temu, ale kupowałam sadzonki i nie zapisywałam nazw ;:124

Z góry dzięki, a jak to zły wątek to przepraszam, :oops: ale inne identyfikacyjne były o iglakach :)

Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marunia, co do nawożenia, to za bardzo nie podpowiem. Zacząłem nawozić po przepikowaniu do kubków 500 ml, gdy zauważyłem że ruszają ze wzrostem. A co do samych nawozów, to z paprykami bawiłem się nawożąc je różnego rodzaju nawozami, od takich z alg morskich, wodorostów i innych naturalnych składników. Zazwyczaj były to nawozy dedykowane do innej rośliny ozdobnej, sprzedawane ochoczo, przez każdy growshop. Nawozy zgarnąłem za darmo z "rozdawki" zorganizowanej przez pewien growshop, stąd ta zabawa. :wink:
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marunia, jest tu sporo paprykowców, na pewno któryś z nich Tobie podpowie w sprawie nawożenia, bo ja papryki tylko tak do zabawy uprawiam i nie przejmuję się nawożeniem i plonowaniem. U mnie co z papryk będzie, to będzie, bardziej przejmuję się innymi warzywkami. :wink: Natomiast jest tu sporo speców paprykowych, a oni na pewno mają swoje opracowane sposoby nawożenia. Na pewno ktoś Tobie doradzi. :uszy
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BobejGS pisze: Aguss85 Skoro twierdzisz, że nie są przelane, to nie wiem. Ja nie podlewam zaraz po pikowaniu, po prostu ziemię zwilżam w wiaderku do odpowiedniej wilgotności i w to przesadzam. Chwyć w rękę kubek w miejscu ziemi, jeśli jej temperatura nie jest odczuwalnie zimna, to jest ok.
Może to mi się tylko wydaje, że nie są przelane, może papryka ma inne zdanie :wink: Ziemia był raczej sucha i miałka, następną spryskam najpierw i lepiej przygotuję, też nie będę podlewać. Kubki w dotyku są ciepłe, na razie nic więcej się nie dzieje. Dzięki ;]
Twoje papryki piękne, taki growbox to fajna sprawa ;:108
Agnieszka
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Od: 20 lut 2016, o 12:24
Kontakt:

Post »

Może nie lubią bardzo ostrego światła. Widziałam ostatnio takie roślinki, co w bezpośrednim słońcu więdły. Może odstaw jedną na próbę tak, żeby było jasno, ale żeby słońce jej nie "przypalało".
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To też możliwe, że przypaliło je słońce, właśnie od poniedziałku świeciło ostre słońce cały dzień. Jakieś 10 sadzonek starszych (podobnej wielkości do tych ze zdjęć) i 20 nowszych siewek nie mają żadnych dziwnych plamek ani przebarwień, to chyba odkładając jedną niewiele sprawdzę :|
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”