Sad - Madzia0400

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Madzia0400
100p
100p
Od: 2 lis 2008, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Sad - Madzia0400

Post »

Muszę się pochwalić swoim (z roku na rok coraz większym) sadem:) Widoczne są tu tylko wiśnie i jabłonki ale dalej jest też winogrono, borówki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, aronia, agrest, gruszka, śliwka itd...:P Miałam zdjęcia w czasie kiedy wszystko owocowało, ale po formacie pozostały mi tylko te:(
Kawałek wspomnianego przeze mnie sadu i drewniana altanka- może nie wygląda zachwycająco:P ale jest to bardzo dobre rozwiązanie na letnie grillowanie:)
Obrazek
oraz sad- bardzo mało zostało uchwycone na tym zdjęciu, ale za jakiś czas zrobię kilka fotek i zamieszczę na tym forum:)
Obrazek
Awatar użytkownika
Haniafrania
50p
50p
Od: 1 paź 2008, o 18:05

Post »

Super sad ja juz sie nie moge doczekac kiedy moj bedzie tak wygladal Jak na razie drzewka maja 1,5 m zasadzone w tym roku :)
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

A ile lat ma ten sad? Fajnie wyglądają takie spore już drzewa, też się nie mogę doczekać :roll:
Awatar użytkownika
Madzia0400
100p
100p

Post »

dominikams pisze:A ile lat ma ten sad? Fajnie wyglądają takie spore już drzewa, też się nie mogę doczekać :roll:
duzo:) nie wiem ile dokładnie ale mój dziadek kiedy był młody zapoczątkował jego żywot, także sporo:))
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

No to faktycznie, nie wiem, czy się doczekam :cry:

Chociaż - mój tata posadził ze 4 lata temu kilka drzewek, i teraz już całkiem spore są :D
Awatar użytkownika
Madzia0400
100p
100p

Post »

dominikams pisze:No to faktycznie, nie wiem, czy się doczekam :cry:

Chociaż - mój tata posadził ze 4 lata temu kilka drzewek, i teraz już całkiem spore są :D
Doczekasz się doczekasz:) u mnie już nie rosna tylko się starzeją, dlatego sadzimy nowe drzewa aby była ciągłość, niektóre staruszki trzebabyło usunąć ze wzgladu na różne choroby i to, iż były bardzo słabe:(
bartusiiiek
50p
50p
Od: 3 gru 2007, o 12:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W dzisiejszych czasach takie drzewa jak przedstawione na zdjęciach to tylko działkowicze posiadają(chodzi mi o to, że dziadek jeszcze sadził). W nowych nasadzeniach sadownicy stare drzewo uważaja po 10latach a po 15 to już totalne starocie(nawożnie odpowiednimi nawozami, stosowanie środków ochrony roślin nawadnianie i stosowanie tych wszystkich zabiegów pielęgnacyjnych prześpiesza starzenie sie drzew.

pozdr
bartusiiiek
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

bartusiiiek pisze:W dzisiejszych czasach takie drzewa jak przedstawione na zdjęciach to tylko działkowicze posiadają(chodzi mi o to, że dziadek jeszcze sadził). W nowych nasadzeniach sadownicy stare drzewo uważaja po 10latach a po 15 to już totalne starocie...
Oj, mógłbyś być zaskoczony, ile jest jeszcze starych sadów produkcyjnych... właśnie niedawno miałem okazję oglądać dwa takie sady czereśniowe założone niemal dokładnie w tym samym czasie - jesienią 1931 i 1932 roku (po jednej ze słynnych, ostrych zim). Corocznie do zbiorów owoców wykorzystywana jest OSP :D Fakt, stan fitosanitarny pozostawia wiele do życzenia - wypady na dzień dzisiejszy to (w porównaniu do pierwotnych założeń) 65% w jednym sadzie i 87% w drugim. Czyli w zasadzie to raczej pojedyncze drzewa, a nie sady - ale za nic ich właściciele nie chcą sięgać po piłę (sentyment - wiesz jeszcze dziadkowie zakładali). Masz rację, że nasadzenia w sadzie produkcyjnym powinny być wymieniane co 15-20 lat. Jest to związane z kilkoma czynnikami - po pierwsze spadkiem plenności, po drugie - stanem fitosanitarnym (choroby), po trzecie - zmianą struktury odmianowej (popytem na nowe odmiany). Doskonałą "okazją" do wymiany nasadzeń są tzw. ostre zimy. Ostatnią taka mieliśmy w sezonie 1986/1987... I teoretycznie starymi sadami produkcyjnymi możemy nazwać te, założone właśnie po tej zimie (ich liczba jest jeszcze spora)...
Pozdrawiam serdecznie :wink:
bartusiiiek
50p
50p
Od: 3 gru 2007, o 12:34

Post »

Masz rację, ostatnio rozmawiałem z sadownikiem mającym 5ha starego ogrodu, drzewa jabłoni mają po jakieś 55 lat i pytam się go po co trzyma takie stare drzewa, czy to mu sie opłaca, czy nie lepiej wyrwać te i zrobić nowoczesne nasadzenie, a ten mi powiedzial, że nie, bo tu ma minimalny naklad, a przyzwoity plon i i tak wychodzi na plus, powiedział, że na razie nie ma zamiaru zmieniać nasadzenia;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”