Clematisowo -różany świat Aneczki -czyli czwarty sezon ogródkowania. Cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki -czyli czwarty sezon ogródkowania. Cz. 6

Post »

Ale masz ciekawostkę z tymi powojnikami, czyli "dwa w jednym". Pewnie w tym pierwszym zasiał się kiedyś ten drugi i tak już zostało.
Ciekawe, jak to będzie wyglądać, gdy zakwitną. I czy zakwitną jednocześnie?
Moje Gladiatory też się fajnie rozmnażają. Z jednego mam już chyba 6. No popatrz, a niektórzy mówią, że u nich odwrotnie - jest coraz mniej. :?
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczne zdjęcia ;:173
Z powojnikiem fajna sprawa ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj. Super, że pogoda dopisała ;:138 U mnie tez było ładnie no ale niestety nie za wiele skorzystałam. Ciągle tylko " Mamo i mamo" a nie chciałam zabierać dziewczyn na zewnątrz bo Emilka jeszcze w nocy gorączkowała .Z pewnością odbiję sobie to jak Małżonek wróci a to już w sobotę ;:173 . Oj szkoda, że Twój cudowny dzban ucierpiał , może kupisz gdzieś na pchlim targu, tam maja czasem cuda ;:224 . Fajnie, że masz dwa powojniki w jednym, ależ tych pędów z ziemi wyłazi. Ja mam tylko dwa bylinowe i póki co tylko pojedyncze kiełki. Moja szafirki to nie mają jeszcze pąków i listki w połowie takie jak u Ciebie. Musze być cierpliwa. Cudowna wiosna u Ciebie a taka zielenina też dobrze działa na samopoczucie ;:3 . Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Aniu moje clematisy mają już duże pąki -ciąć czy już za późno?
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aneczka, ta czeska szkółka była kiedyś walcowana na forum, niestety teraz nie powiem ci kto i gdzie, bo tyko link skopiowałam i zapisałam w ulubionych ;:224 Z tego co pamiętam jedynym minusem był fakt, że trzeba bardzo wcześnie zamówienia robić, bo krzewy są hurtowo wykupywane przez Niemców ;:108 a później sprzedawane dwa razy drożej :;230
Jeśli interesuje cię nazwa tych fioletowych krokusów to służę pomocą. To Ruby Giant ;:108
Ty się cieszysz ze swojego gnieciucha, a ja ostatnio uskuteczniałam taniec radości przy Multi Blue. 5 nowych pędów plus dwa grube stare.. jedyny powojnik wielkokwiatowy który mnie kocha ;:306 ;:306
Szczypiorki ewidentnie czosnkowe. Mam ich cale mnóstwo. W ogóle obawiam się, że zaczosnkowałam sobie rabatę. Przesadzałam w ubiegłym roku ogromny czosnek okazało się że w ciągu zaledwie kilku miesięcy podzielił się już na dwie cebule. W tym roku nie dość, że w nowym miejscu wyszły te dwie cebule to jeszcze w miejscu gdzie rósł wcześniej mam trzy mniejsze kły.. nie szczypiorki ale kły :shock: . Nie wiem co jest grane. Może miał jeszcze jakieś małe cebulki przybyszowe, których nie zauważyłam. Normalnie pewnie bym się cieszyła, ale dopiero teraz zdałam sobie sprawę w jakim tempie te wszystkie czosnki przyrastają, a nasadziłam ich jak głupia. Do tego te ich liściory, które nie zawsze wyglądają estetycznie. Pewnie ci się narażę, bo wiem, że jesteś miłośniczką czosnków, ale przyznaj sama - o ile kwiatostany są mega dekoracyjne o tyle liście (które zbyt szybko zaczynają żółknąć) to najchętniej przycięłabym przy ziemi ;:224
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witajcie sześć godzin "grzebania w ziemi" za mną. Dokończyłam nową rabatę, utworzoną z powiększenia dwóch mniejszych rabat. Poprzesadzałam trochę zieleniny. Porobiłam ranciki na 1/3 długości moich rabat szpadelkiem do rantów. O ile schludniej to wygląda! I mam nadzieję, ze teraz trawa nie będzie wrastać się w kamienie, bo ranciki mają wyciętą ziemię poniżej poziomu trawy. No i nie trzeba będzie latać z nożyczkami, by przycinać obrzeża... mam nadzieję... Wypieliłam chwasty z najdłuższej rabaty. Posadziłam resztę lilii. Pozbierałam suche liściory z kolejnej rabaty pod clematisowym płotem. I nawet zdążyłam napić się gorącej herbatki na huśtawce!
No i oczywiście dorwałam krokusy w pełnym rozkwicie. ;:215

Obrazek

Sabina ja też nasadziłam jesienią tyle czosnków, że na bank otworzę wątek sprzedażowy i to szybciej niż myślałam. ;:306 Oczywiście nie sposób się z Tobą nie zgodzić, czosnkowe liście są totalnie do bani. ;:222
Dziękuję Ci kochana za nazwę krokusów. Nawet już podpisałam sobie co niektóre zdjęcia, by mi nie umknęła. ;:168
Co do zakupów różanych, to ja jestem otwarta na wszelakie propozycje i niestety bardzo podatna na wszelakie zachciewajki. ;:131
Mam dwa Multi Blue. Oba z różnych źródeł, oba o innych kwiatach. I oba wypięły się na mnie. Badyle uschnięte. Odrostów z ziemi jeszcze nie widać. ;:222

Obrazek

Dorciu tnij clematisy. Odbiją z niższych oczek. ;:215

Obrazek

Ewelka sezon dopiero się zaczyna. Na pewno zdążysz "poogródkować".
No własnie ten dzban był kupiony na giełdzie ze starociami za małe pieniądze jak na taki dzban. Żal mi go, bo naprawdę bardzo go lubię. No ale nic, jak się nie uda go jakoś ocalić, to się wymieni na nowszy model. :lol:

Obrazek

Tulapku dziękuję.

Obrazek

Wandziu one kwitną jednocześnie i mają takie same kształty kwiatków, różnią się tylko kolorem. I kolorem pędów, jak widać, również.

Obrazek

Soniu no to nieźle się zaczosnkowałam. :lol: Będę miała tyle siewek co Ty werben. ;:333
Twoje powojniki na pewno czekają na więcej słonka.

Obrazek

Zuza świecznica bardzo wolno przyrasta i bardzo nie lubi przesadzania. Moja w trzecim roku uprawy ma cztery kły a kupowałam z dwoma. No ale jest piękna i te ciemne liście... Mogłabym pół roślin na działce mieć z ciemnymi liśćmi.

Obrazek

Zaruniu o tej porze kawy to Ty lepiej nie pij, bo kto się wyśpi za Ciebie? :lol: Chyba, że Ty już o jutrzejszym ranku myślisz. :wink:
Oj popracowałam dzisiaj. Aż ledwo na krześle siedzę, tak mnie plecy bolą. Jednak jestem wielce uszczęśliwiona, bo robota zawsze do przodu. :tan

Obrazek

Aga -witch mój też... wiosną... :wink: potem to już różano -clematisowy. ;:306

Obrazek

Kurczę, wkurza mnie ta macierzanka jak diabli (w okół krokusów). Co mam z nią zrobić? Mocno przyciąć? Wywalić szkoda. A teraz wygląda koszmarnie -zielone tylko na końcach dość długich pędów. :oops:

Obrazek

Dobranoc. :wit
Oby jutro był kolejny piękny dzień. ;:215 Tego Wam i sobie życzę.

Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Macierzankę przytnij
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ania, przepiękna sesja krokusów ;:167
Tnę macierzankę dosyć drastycznie i co roku ładnie odbija i zarasta spory obszar ;:108
Wątek wymianowo/sprzedażowy to ja będę miała z nawałnicą ostróżek i naparstnic. Kolejny raz wysiałam po dwie paczki. Poluję na białą ostróżkę i ubzdurałam sobie, że wyhoduję ją sama z nasion, te kupne byliny jakoś się mnie nie trzymają, chyba marzną ;:218 Niestety większość sianych to różne odcienie błękitu i bardzo szybko przyrastają ;:173 W tym roku dwie ogromne kępy oddalam mamie, bo nornice jak zwykle porobiły strat, ale jeszcze z jedno sianie i zacznie mi brakować rodziny do obdarowywania :;230 Jeśli czosnki zachowają podobne tempo to również wskoczą na listę ;:306 A co, niech zarabiają na nawóz :;230 :;230
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ja swoją macierzankę cytrynową też właśnie dla tego wywaliłam. Pomimo cięcia i tak wystawały te gołe badyle :evil:
Szkoda że świecznica tak wolno przyrasta ;:183
Ale co do ciemnych liści to masz rację, mój bez czarny też super wygląda a do tego jak pokryje się talerzami drobnych biało-różowych kwiatów to w ogóle bajka ;:108
Te krokusy masz cudowne, zakup biedronkowy?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Aneczko zdjęcia godne niejednej okładki "Działkowca" ;:333
Robota dała w kość ale jaka duma nas rozpiera po każdym takim tytanicznym zadaniu, czyż nie tak ? :D
Ja też wczoraj jak dzik buchtowałam na nowej różanej rabacie ;:134 wszystkie różyczko siedzą już na swoich miejscach ;:138
Jedno duże zadanie zatem mam za sobą - przede mną akcja "powojniki" ale czekam na zamówione pergole i trochę ciepełka ;:224
Lilie też wsadziłam już na swoje miejsca.
Aniu zazdroszczę Ci tylko tego słoneczka bo u mnie ciągle "Londyn" za oknami ;:185
ps. Na te czosnki to i ja się piszę obowiązkowo- jak już zaczniesz sprzedawać ;:172

;:196 Miłego i cieplutkiego weekendasa
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu ja tez wczoraj szalałam na działce i wiesz co zrobiłam? Przycięłam wszystkie róże i opryskałam.
Miałam czekać na forsycję,ale jak zwykle niecierpliwa jestem i wykorzystać chciałam cudną pogodę bez wiaterku.
Czytam,że Ty tez działasz...jesteś niesamowita,sama jeździsz i porządkujesz w tygodniu.Ja na szczęście jeżdżę z mamcią,wczoraj poprzycinane zostały iglaki.
Szkoda tego Twojego dzbanu skalniakowego,jak on mi się podobał ;:131 No ale znając Ciebie na pewno coś wymyślisz ;:215
Krokusy wczoraj pootwierały swoje kielichy,pięknie to wyglądało.Moja macierzanka wygląda okropnie jak co roku,mocno ją przycinam,a ona odbija bezproblemowo.

Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Aniu. Trzymam kciuki za ocalenie dzbana, może jeszcze się uda. Przepiękna sesja zdjęciowa krokusów ;:333 . Fajnie, że tyle zrobiłaś i jeszcze znalazłaś czas na huśtawkę :tan . Przypomniałaś mi o kancikach , co prawda nie kupiłam specjalnego narzędzia ale w zeszłym roku udało mi się to zrobić zwykłym szpadlem . Co prawda mój trawnik jest fatalny bo więcej w nim chwastów ale jak kanty są przycięte to od razu wygląda to tak schludnie i porządnie . Pozdrawiam i słonecznego dnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No,Aniu,kępy to ładne tego masz,u mnie aż 4 sztuki ;:oj
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Śliczne zdjęcia krokusów ;:215 Dzban sam się uszkodził,czy mógł go ktoś uszkodzić ? Szpadel do rantów przez internet kupiony czy gdzieś są na miejscu?
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, ależ krokusowo u Ciebie. I zapączkowane i słonecznie zapatrzone są cudne. Ja moje oglądam zapączkowane, bo słoneczka nie ma :(
Macierzankę przytnij, spokojnie odbije. :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”