Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

:wit

Kochani moi. Jesteście niesamowici ze swoimi zasiewami ale Irenki chyba nikt nie pobije ;:215

Marysiu Łączę się z Tobą w bólu, wiem co oznaczają larwy w ziemi. Miałam to paskudztwo w zeszłym roku i także długo nie mogłam dojść do przyczyny padania siewek.
U mnie wydawało się, że z ziemiórkami spoko- luz bo tłukłam je całą jesień i zimę. Nic nie latało przynajmniej koło 2 miesięcy. Teraz zaczęły się pokazywać od nowa ;:14 One chyba są zaprogramowane na wyloty przy najsmaczniejszych, młodych kąskach.
Tłucz Marysiu i nie wahaj się używać ciężkiej artylerii!
A co to za kwiateczki będą? Czy to coś jak mieszanka a'la polska, kwietna łąka?

Elu Poziomkami się nie przejmuj. Po pierwszym sezonie same się rozsieją i będziesz miała całą łączką a mała gdzieś musi trenować wytyczanie grządek ;:306
Przy przenoszeniu sadzonek wszelkie berbecie i zwierzaki unieruchomić, zamknąć w łazience lub uwiązać przy stole. Oczywiście berbecia nie przywiązuj ale może jakaś dawno nie oglądana bajka?
Masz tego duże ilości i bez szklarni chyba ciężko by było.
Tarasowo- balkonowe rozwiązania są chyba najbardziej praktyczne biorąc pod uwagę ilość kursów tam i z powrotem, dwa razy dziennie.
Jesteś dzielna ;:215
No tak, mam w domu konkretnego mężczyznę ;:108 Szkoda tylko, że co noc woła "mamusiu, pić" i nie daje się wyspać ;:306

Irenko Myślałam, że jestem w stanie wyobrazić sobie Twoje parapety, ale to, co pokazałaś przekroczyło moje najśmielsze fantazje. Życzę, żeby pogoda jak najprędzej pozwoliła wyprowadzić to wszystko do foliaka i na balkon bo chyba święta będziesz miała zielone :;230
Nie dość, że masz bardzo ładne te swoje sieweczki to jeszcze elegancko poopisywane i poukładane. Pracowita z Ciebie "kobiałka" a, że jeszcze z pracą zawodową to pogodzisz, to wielki szacun ;:138

Najbardziej podoba mi się konstrukcja w oknie- biała półka ;:215

Oby wnusi posmakował Mandarin Cross ;:215 Ja swojego berbecia także będę przekonywała do pomidorów w tym roku.

Wituś Kiepska sprawa z Twoim kręgosłupem. Zamiast oszczędzać to jeszcze go będziesz przeciążał. Może jakaś szybka krioterapia pomoże? Woreczek z mrożonym groszkiem na najbardziej dokuczliwe miejsce. Mnie na barki i stawy w rękach bardzo pomogło ale na kręgosłup podobno też działa.
Twoja mnożarka wygląda pięknie- Las Wituś, Las ;:306
Astry mam wysiane i już dzisiaj pokazują się pierwsze łebki. Szklarenka na balkon pójdzie niebawem więc astry wyprowadzę za tydzień na werandowanie. Cebulę też, bo te pierwsze już się pokładają.
Pomidorów mam wysianych pół, jutro na waciki wykładam drugie pół.
Oczywiście w sobotę planuję przekopanie warzywnika. Gleba poszła do badania i teraz czekam na wyniki. Zamówiłam sobie z zaleceniami nawozowymi ale ceną nie zachęca do częstych badań. Zapłaciłam ponad 70 pln ;:124
Żyworódka ucieka z doniczki ;:oj Nie przypuszczałam, że one tak szybko rosną ;:138
Wituś- miałam kopać dla Ciebie ostróżkę ale przy Twoim stanie kręgosłupa jakakolwiek praca w ogrodzie nie wskazana. Nie narażę Cię na takie cierpienie. Może łatwiej Ci będzie z nasionami w lecie? Co sądzisz?

Oj dzielni z Was ogrodnicy ;:4
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie :wit

Jak poczytałam co piszecie i obejrzałam Wasze zdjęcia to po prostu oniemiałam ;:oj

Ja przy Was to szara myszka . :oops:

Papryki przepikowałam , karczochy przesadziłam do większych naczyń . Za kwiatki dopiero się wezmę , a pomidory wyłożne na waciki ani myślą pokazywać kiełki .

Noce ostatnio u mnie bardzo zimne .

Elu bardzo podziwiam Twoje wędrówki z rozsadą . Mnie to czeka dopiero po 10 kwietnia . Wcześciej nawet nie ma o czym myśleć , żeby coś nosić do szklarni .

Irenko , brak słów ! Jak Ty to ogarniasz ?

Małgosiu , pomocnik ;:333 .

Kasiu , widziałam Twoje foremki do pomidorków , fajny pomysł . ;:215

Wituś , jak to m?wią szewc bez butów chodzi , do doktora marsz , po rehabilitację . ;:147

Pozdrawiam Was serdecznie . ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Witajcie kochani ;:4

Wasze rozsady robią naprawdę wieeeelkie wrażenie ;:215. U mnie na razie bardzo skromniutko. Ponieważ z pomidorami zaszalałam muszę ograniczyć całą resztę. :wink:
Dziś pokazały się już pierwsze kiełki w wyłożonych dwa dni temu pomidorkach, więc jutro będę musiała przygotować kolejną wielodoniczkę na nowych lokatorów. :D
Na razie kąpieli słonecznych żażywają:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beatko foremki dostałam od Irenki. Bardzo fajnie się sprawdzają przy takiej ilości odmian jaką musiałam na raz wyłożyć.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu ;:63 ;:63 ;:63

Za wykorzystanie deski do prasowania . ;:333

Moje nasionka pomidorowe milczą , już mnie to zaczyna lekko irytować . Mają czas do soboty !
I wtedy pomyślę co dalej .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Proponuję włożenie do piekarnika, żeby je trochę zmobilizować ..... a może i postraszyć. ;:134 :;230

Deska do prasowania dobrze się w tej roli sprawdza, tylko muszę teraz planować prasowanie wieczorami, jak rozsada kończy się wylegiwać na słońcu i idzie spać. ;:306
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu

Pomysł z postraszeniem mi się podoba ;:333

Pamiętasz o tym , że moja kuchnia opalana jest drzewem ?

W duchówce brak termoobiegu i termometru . ;:oj
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja na ich miejscu z mety bym wyskoczyła z łupinki Obrazek
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu nie boisz się, że te pomidorki z deski zrobią hyc ? ;:oj ;:306
Nooo z taaaakimi oknami......... to można poszaleć sadzonkowo. ;:173
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Hej hej Dziwczyny i chłopaki ;:4 :wit ależ macie piękne sadzoneczki, ;:oj Elu jestem w szoku ile tego nasiałaś :) Jutro i ja się pocstaram pochwalić moimi, chodź u mnie na razie skormniutko ;:108 Dziś cały dzień na ogrodzie pracowałam, przewędziłam się przy ognisku, a jutro powtorka z rozrywki, tak więc sezon uważam za otwarty :tan Kasiu patent na ustawianie rozsady ;:333 ;:19 ;:162
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasia M,się odnalazła ;:138
Witek-6 odmian winorośli :shock: to nie przesada? Kto Ci to będzie przycinał? ;:124
Toż to na wiosnę 2 razy trzeba ciąć:1 prześwietlające, a 2 cięcie czubków po zakwitnięciu.
Ty będziesz miał na to czas, czy nie przemyślałeś sprawy? Chyba, że ci dodatkowa para rąk wyrosła? ;:306
Mój tata już mi kiedyś kupił 3 odmiany winogrona i pojechał z tym do brata, bo nie pozwoliłam mu posadzić. ;:185
Mam jedną starą odmianę fioletową i cięcie tego jednego jest już uciążliwe, a co dopiero 4 do cięcia...a jeszcze kto to zje? ;:223
Te nowe odmiany i tak nie nadają się na nasze krótkie lata, nie zdążą dojrzeć i najlepiej je sadzić pod folią-tak mój kuzyn sobie posadził i ma specjalny tunel na winogrona, ale roboty to kosztuje i podlewać trzeba dodatkowo.
Ja dziękuję za te winogrona i tę robotę. ;:222 Mam dosyć ambarasu z całą resztą, a zycia mi nie przybywa....
Już w tym sezonie tylko 1 tykwę posieję, bo po co mi tego tyle-mam zeszłoroczne, a podlewać trzeba w upały nawet 2 razy na dzień, a pryskać na mączniaka rzekomego też ciągle musiałam-pamiętajcie o tym sadząc tykwy drodzy ogrodnicy. :wit
W tym sezonie będę miała pole dyniowe dzięki Beatce-a jeszcze 2 odmiany dokupiłam i dostałam od jakiejś kobitki spoza forium masę arbuzów, ale gdzie to posadzić? ;:124 Tylko od strony ulicy, od południa mam taką smażalnię, ale tam miały być astry....... :roll:
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

:wit ;:4
Las dobry wieczór dziewczynki. :D
Masz rację Beatko szewc chodzi bez butów i nawet jednego opatrunku czy bandaża w domu nie ma. ;:185 A jak mu się od piątku poprawiło trochę to zamiast na zabiegi rzucił się na robotę jak głodny na kaszankę. :;230 Typem jestem beznadziejnym pod tym względem, ;:333 ale po świętach wygospodaruję dwa tygodnie na habilitację. ;:108
Elu pięć odmian winorośli już jakiś czas rosną,więc i te które otrzymałem od sympatycznego forumowicza z mojej okolicy wraz z nasionami fajnych odmian pomidorów też postaram się ogarnąć.Lubię przy nich pracować. :)
Małgosiu "krio" to nie dla mnie. ;:185 O wiele lepiej działa na mnie termofor. ;:173 Jak Twoje sobotnie plany na przekopanie warzywnika-udały się. ;:333 Analizę to u siebie drogo płacisz,tyle dobrze że wzięłaś z zaleceniami nawozowymi.Będziesz wiedzieć co i ile dać. ;:333 Myślę że cebulę hartujesz bo ona tego teraz najbardziej potrzebuje. ;:108 Małgosiu jak znajdziesz czas i siły to ja ostróżkę chętnie przygarnę i posadzę.Nie takie rzeczy których nie powinienem ostatnio robić - zrobiłem, :oops: ale o tym w dalszej części.Po świętach już Ci wyślę żyworódkę,tylko powiedz ile chcesz sadzonek(ilość nie gra roli) :D
A teraz relacja z mnożarki. ;:173
Większość pomidorów jest już przepikowana a te co pozostały czekają do środy na otwarcie drugiej połowy szklarenki bo w tej części już nawet szpilki nie wbije a niech mają cieplej jeszcze te dwa dni do środy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Sadzonki z pierwszego pikowania wyglądają już całkiem przyzwoicie. ;:173
Obrazek
Przykładowe Oslinye Ushi.
Obrazek
Siana na późniejszy termin Exhibition poszła do reszty towarzystwa.
Obrazek
Żółta odmiana papryki Calipso zdecydowała się wyjść z ziemi w ilości większej niż się spodziewałem.
Obrazek
A Palermo jest już praktycznie do pikowania. ;:108
Obrazek
Na koniec części warzywnej pomidory które wysiałem z przeznaczeniem do gruntu.
Siedem odmian(108 nasion) a wybór był trudny.
-Pudovik
-Bołoto
-Red Pear
-Lunnyi Vostorg
-Gogosha
-Czudo Ziemli
-Rodeo
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Chyba zaspałam i gdzieś mi weekend uciekł ;:306

Kasiu Ilość Twoich sadzonek ale także jakość budzi respekt. Przy takich oknach to i ja chętnie złapałbym kilka promieni słonecznych ;:204

Beatko A jak Twoje pomidory? Przebudziły się?

U mnie maluchy ładnie startują a te starsze sadzonki wyglądają na razie bardzo ładnie.
Niestety na papryce Urzej znalazłam wciornastka ;:223

Obrazek

Obrazek

Kasiu MORANGO Oczywiście czekamy na Twoje sadzonki ;:180
Mnie także czeka wędzenie przy ognisku bo mam do spalenia sporo gałęzi i chciałabym też zutylizować część liści. Prace ogrodowe przy ładnej pogodzie to czysta przyjemność ;:215

Elu Dobrze, że piszesz o tym mączniaku bo tykwy mam w planie.
Astry utykaj między arbuzami ;:215

Wituś Ty nie obiecuj tylko biegaj się habilitować. Ja także nie lubię krio ale czasem daje lepsze rezultaty niż grzanie.
W sobotę ogarnęłam warzywnik- przekopany, zagrabiony, oczyszczony z większych cząstek kompostowego bałaganu- głównie gałązki. Czekałam na deszcz ale jakoś nas omija w ostatnim czasie.
Poszalałam też przy plewieniu rabaty pod drzewami, oczyściłam truskawki i poziomki ze starych liści i na tym zakończyły się zapasy energii. Ale i tak chyba sporo zrobiłam :roll:
Badanie gleby drogie- następnym razem wyślę do Twoich ekspertów ;:306
Ostróżkę wykopię dla Ciebie ale muszę się śpieszyć bo rośnie jak szalona ;:oj
Żyworódki to ja pewnie ze dwie sadzoneczki przytulę ;:180

Pięknie w tej Twojej mnożarce. Jak patrzę na te ilości, to tak sobie myślę, że ja tylu pomidorów to przez najbliższe 15 lat nie wysieję, co Ty w ciągu jednego sezonu.
Wielki szacun!

A ja pochwalę się, co wiosna mi przyniosła :heja

Obrazek

Mój tato zamiast na 8 marca kupować cięte kwiaty, obdarowuje kobiety w pierwszy dzień wiosny doniczkowcami lub innymi zażyczonymi.
Ja wybrałam sobie pachnącą angielkę :heja
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz część ozdobno-ziołowa.
Wszystkie wysiane nasiona które otrzymałem od Was bardzo ładnie wschodzą. ;:196
Świadczy to tylko o tym że darowane były od ;:167 ;:180 a to jeszcze nie wszystkie które będę siał w tym roku.
Bazylia coraz ładniejsza. ;:173
Obrazek
Wilec bardzo ładnie powschodził. ;:333
Obrazek
Rozplenica-dobrze jej na piecu. :)
Obrazek
Petunia jak makiem zasiał. ;:333
Obrazek
Ale to oczywiście tylko te z wysianych od Was które już wzeszły.Czekam na kolejne na powierzchni.
Z moich nasion zatrwian wyszedł nawet,nawet.
Obrazek
Po lewej stronie zatrwian,po prawej kocanka.
Obrazek
I oczko w głowie już wzeszło.Astry. ;:215
Mix odmian.
Obrazek
I Gala która zaczyna dopiero wschodzić.
Obrazek
Jak warzywnik przekopany i truskawki z poziomkami ogarnęłaś Małgosiu to możesz być z siebie zadowolona. ;:63
Pomidorki i papryki ładnie i zgodnie z planem widzę Ci rosną a to najważniejsze. Z tym zachodnim szkodnikiem musisz jakoś walczyć. :pogon ;:164 ;:163 ;:108
Tak samo ja jak i Ty się habilitujemy.Na świeżym powietrzu,albo pod folią. ;:306
Z tego wszystkiego zapomniałem ;:223 a mogłem Ci przecież podać adres do mojej stacji gdzie robią analizy.Na przyszły rok się poprawię jak będziesz robiła. :)
Tylko dwie żyworódki chcesz.O ile pamiętam Marysia chyba chciała to się z nią podzielisz a może jeszcze kogoś obdarujesz,więc wyślę więcej. ;:108
Dzięki Małgosiu, ;:180 :D ale pięknie to będzie w mnożarce za jakieś 1,5-2 tygodnie jak będą większe.Uwielbiam ten widok.Wtedy widać że warto było tyle czasu i pracy poświęcić.
Angielkę piękną masz. ;:215
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wituś
Pięknie wschodzą Ci Astry i pozostałe roślinki. U mnie astry jakoś kiepsko. Część już wyrosła ale bardzo się wyciągnęła i będę musiała głęboko pikować ale poczekam jeszcze bo nie widać nawet zalążków liści właściwych.
Wciornastka muszę ubić bo wszystko mi zniszczy :evil: Bez chemii nie da rady :cry:
Żyworódkę do Marysi, Kasi i Irenki mogę dostarczyć. Z Kasią i Irenką miałyśmy się spotkać zaraz po świętach ale urlopu nie dostałam ;:223
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na zakończenie jeszcze coś z czego jestem bardzo kontent. ;:215
Czwartek i piątek się jakoś zmobilizowałem bo pora już była najwyższa i prześwietliłem sad śliwkowy.
Usunąłem wilki,pionowo wyrastające i krzyżujące się pędy,suche i nadłamane gałęzie.
Z perspektywy tego nie będzie widać,ale mam to z głowy. ;:173
Obrazek
Czereśnie jeszcze tutaj przed korektą.
Obrazek
Dziś chociaż zanosiło się na deszcz opryskałem wszystko Miedzianem.
Jak skończyłem wyszło ;:3 :D
Glebogryzarka dziś też poszła w ruch.Stare i jesienne nasadzenia truskawek,międzyrzędzia malin za tunelem i w końcu ziemia w tunelu została ruszona.Wprawdzie nie przez pierwszy wiosenny grzmot,ale zawsze to coś. :D
Obrazek
;:333 Udany dzień dla mnie dziś był.Jutro pewnie wyjdą zakwasy,ale nic to.
Małgosiu-dziewczynki ;:4 Was mocno.Kole północy jeszcze tylko podrzucić do pieca w mnożarce i można będzie się położyć ;:19
Jak masz jeszcze taką możliwość Małgosiu to zapewnij astrom światła ile się da,ale wiem że w warunkach domowych to trudne.Widzisz i tu by Ci się przydała taka mnożareczka.Przeniosłabyś je po wzejściu,nie wyciągało by ich i nie musiałabyś pikować i nadawać sobie dodatkowej pracy.Wierzę i życzę Ci żebyś kiedyś taką miała. ;:108 Są jakieś nie inwazyjne metody na wciornastka,ale w tej chwili nie pamiętam,czytałem o tym na forum w wątkach paprykowych.Nie dostałaś urlopu kiedy planowałaś,skąd ja to znam. ;:173
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”