Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
Asia, a w co je później popikujesz, jeśli będzie potrzeba? Lepsze na teraz byłyby kubki 0,25 l.
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Ja wysiałam 2 x po 5 szt. Wyszły tylko w jednej doniczce. Na drugą czekam.
Nie pikuję drugi raz, siedzą w 500ml aż do wysadzenia do gruntu. Trzeci sezon tak robię i jest ok.
Trzymam nasiona na wacikach od 8 marca i tylko jedna odmiana wykiełkowała po 2 dniach, a 4 odmiany nic, cisza. Nie wiem, co nie tak. Może ja je ugotowałam. One u mnie leżą na wacikach w foliowych woreczkach i na grzejniku w łazience. Ale jeszcze nie tracę nadziei, przecież czasami nasiona bakłażana potrafią się obudzić i po 20 dniach. Jednak położyłam na wacik jeszcze jedną odmianę dzisiaj, ale już nie trzymam na kaloryferze, a tylko obok, żeby miały ciepło.
Część siewek dzisiaj przepikowałam do kubeczków po śmietanie. Mam nadzieję, że nie zrobiłam tego za wcześnie i że maleństwa się przyjmą i będą dobrze rosły.

Część siewek dzisiaj przepikowałam do kubeczków po śmietanie. Mam nadzieję, że nie zrobiłam tego za wcześnie i że maleństwa się przyjmą i będą dobrze rosły.

Lana
Ładne bakłażany. Moje jakieś liche w tym roku, popikowane już, nie widać jeszcze liści właściwych a niektórym końcówki liścieni zasychają.

Lyanna , na pewno się pozbierają i będą ładne. Spróbuj je spryskać ze spryskiwacza tylko, żeby woda nie była zimna. Dobrze byłoby spryskać jakimś stymulatorem wzrostu, skoro liście zasychają. Rozsadę trzeba pikować jak jest pierwszy właściwy liść. A tak w ogóle, według informacji, które posiadam, to bakłażany nie lubią pikowania. Nasiona bakłażana najlepiej siać w osobne pojemniczki, a później jak już mają za mało miejsca to przełożyć/przesadzić do większego pojemniczka, ale tak żeby nie naruszać bryły korzeniowej. Dziewczyny na tym forum i na innym mówią, że bakłażanom nie przeszkadza pikowanie, ale ja jednak mam inne zdanie. Tylko, że ja to znam z książek i artykułów, a osoby tutaj na forum mają jednak wiedzę praktyczną, więc ja również mam rozsadkę przepikowaną 
Jeszcze jedną odmianę bakłażana mam posadzoną w osobne kasetki po dwie-trzy siewki. Później zostawię tylko jedną najmocniejszą roślinkę, a pozostałe zetnę nożycami.

Jeszcze jedną odmianę bakłażana mam posadzoną w osobne kasetki po dwie-trzy siewki. Później zostawię tylko jedną najmocniejszą roślinkę, a pozostałe zetnę nożycami.
- Tacca
- Kontakt:
Asiu, troszkę za wcześnie pikowałaś. Końcówki mogą zasychać z przelania. Przez kilka dni powinno być ładne słońce. Spróbuj wystawić je na zewnątrz w zaciszny kącik, jak zobaczą słoneczko to powinny odżyć. U ciebie jest pewnie zimniej niż u mnie, ale możesz na doniczki nałożyć przezroczysty kapturek. Ja dorobiłam się małej szklarni na rozsady, ale w ubiegłych latach, jak nie miałam gdzie wystawiać rozsad wiosną, to używałam toreb po kocach i kołdrach. Wiosenne słońce czyni cuda. Rośliny rosną w oczach, nie to co w domu przez szybę. Może komuś pomysł się przyda.

Dziękuję Lana i Danusia, chyba rzeczywiście za wcześnie pikowałam. W przyszłym roku może spróbuję bez pikowania i posieję od razu do kubków.
Na szczęście dziś słoneczko świeci
. Mam na balkonie foliową szklarenkę, ale za zimno. Przez szybę się muszą wygrzewać.
Na szczęście dziś słoneczko świeci

- Tacca
- Kontakt:
Asia włóż do szklarenki termometr i sprawdź temperaturę. Jak szklarnia stoi w zacisznym miejscu na słońcu, to powinno tam być ciepło.
Ja bym na razie nie ryzykowała z wystawianiem tak malutkich rozsad bakłażanów na zewnątrz. Według mnie jeszcze dla nich za zimno i byłby to dla nich za duży stres. Z tego co wyczytałam, to po pikowaniu nie wolno wystawiać rozsady na słonce, a wręcz przeciwnie - trzeba chronić od słońca przez dwa dni. Jak rozsada stoi przy oknie i jest słońce, to trzeba ją przycieniać. Dla lepszego przeżycia po pikowaniu roślinom przez 3 - 4 dni trzeba umiarkowane ciepłe powietrze i światło. Ale ja jestem początkującym ogrodnikiem i za bardzo się nie znam:)
Asiu, na pewno trochę za wcześnie popikowałaś, ale to nic, miejmy nadzieję, że dadzą sobie radę ;) Ważne tak jak mówi Danusia, żeby nie przelewać. Jak zobaczysz, że roślinki się podniosły to wtedy dałabym je na słoneczko .
Danusiu, a z tą torbą to super pomysł. Właśnie mam z Ikei podobne. Jak będę hartować rozsadę, to mi się przydadzą. Sama bym na to nie wpadła.
Asiu, na pewno trochę za wcześnie popikowałaś, ale to nic, miejmy nadzieję, że dadzą sobie radę ;) Ważne tak jak mówi Danusia, żeby nie przelewać. Jak zobaczysz, że roślinki się podniosły to wtedy dałabym je na słoneczko .
Danusiu, a z tą torbą to super pomysł. Właśnie mam z Ikei podobne. Jak będę hartować rozsadę, to mi się przydadzą. Sama bym na to nie wpadła.
Super pomysł z torbą foliową, też skorzystam, bo bardzo mi się spodobał 

Pozdrawiam, Marzena
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Kontakt:
Hej, widzę że macie już spore te oberżynki. Zazdroszczę. Moje już 8 dni siedzą w ziemi i nie widać
Mam Golden Egg i Black Beauty. Ile dni Wam wschodziły?

- Tacca
- Kontakt:
Kamila 8 dni to dla oberżyny nie jest długo. Czekaj cierpliwie.
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Kontakt:
Yeehhh dziś pierwsze 4 wykiełkowały. Tylko Black Beauty, ale przynajmniej wiem, że żyją
. Poszły na cieplejszy kaloryfer na 24 godziny i jest rezultat 

- Wodniczka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 lut 2015, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja oberżyna Prosperosa kiełkowała około 14 dni, po wysiewie nasion postawiam doniczkę na kaloryferze i sprawdzałam wilgotność, wzeszły wszystkie nasiona. Niestety ja mam później problem, gdy wysadzę rozsadę do tunelu, bo strasznie stonka je atakuje.