ktoś pisze:Wszystko piękne , ale pierwiosnki wymiatają

Oczywiście - jak co roku!!!! Bo ciągle je dosadzam!!!
evastyl pisze:Na pewno 'Ken Dearman' jest w zwiniętych pąkach dlatego jeszcze nie widać koloru , Sue Jerwis podobna do belarinny "pink Champange" nieraz się zastanowiłam jak je odróżnić ... te pełne takie podobno do siebie . W zeszłym roku miałam 4 niebieskie pełne i każda inaczej się nazywała a bardzo podobne do siebie

Masz rację, ja tez mam niektóre odmiany pełnych tak podobne do siebie,że na prawdę nie wiem czym one się różnią. Teraz zawsze sprawdzam ich synonimy, bo często to te same prymule, tylko pod innymi nazwami.
np. Quakers Bonnet to to samo co Ladies' Delight, Lilacina Plena, a Sadzawka w tym roku ma pod nazwą Purple Plena
kogra pisze:Oby takich widoków jak najwięcej i jak najdłużej.

Zachwyca mnie twoja kolekcja prymulek.
Są przepiękne i widać jak im w tym miejscu dobrze.
Dziękuję bardzo! Jednym jest dobrze, innym gorzej i wcale nie rosną. Ale takie problemy ma chyba większość ogrodników!
Biedronka641 pisze:Aniu a gdzie kupiłaś przylaszczkę białą z różowymi pręcikami? Śliczna.
Irys bucharski to nowy nabytek? Mój dopiero się pokazał a do kwitnienia jeszcze daleka droga.
Pierwiosnki już chwaliłam.

Irys bucharski jest nowy, kupiłam go w doniczce, dlatego już kwitnie. Właśnie jak dotąd nie miałam irysów cebulowych u siebie.... Musze to zmienić. Ale za to nadrabiam Pumilami bo tych, to mam pewnie ze 100 ;)
Przylaszczki kupuję u formumowiczów, albo przywożę z zagranicy (Czechy, Niemcy i Holandia)
Nie mam ich dużo, ale obiecałam sobie, że co roku kilka kupię, niekoniecznie tych drogich japońskich, tylko odmiany europejskie. Niedługo zlot maniaków roślin skalnych w Poznaniu, więc może tam coś upoluję. Teraz szukam Rubry Pleny!
A w pąkach już kolejne.
izabella1004 pisze:Bardzo ladne te anemony blanda

ja mam tylko niebieskie

W zeszłym roku kupiłam niebieskie Blanda i tak się nimi zachwyciłam, je w tym roku kupiłam białe i różowe.
Pierwszy niebieski kwiatek zaczyna się otwierać.
takasobie pisze:Jesteś niesamowita! Te zawilce i prymule! To prawdziwa, ciesząca oko kolekcja!
Ciemiernik czarny piękny! Zawsze sobie obiecuję, ze pokupuje ich trochę. Niestety zawsze mam inne wydatki w tym czasie i nici z tego wychodzą!

Zawsze się muszę ograniczać mocno z zakupami roślin... czasem przeginam, niestety. A na wiosnę zawsze jest mnóstwo wydatków... bo człowiek dostaję zastrzyk energii i ma sto tysiące planów na zmiany i remonty!
Ciemierniki Niger mają przemarznięte płatki w tym roku i kwitną niespecjalnie.
Kolejne prymule
Cyklameny Coum
Krokusy
Pąki szafirków
Pierwszy kiełek Trillium cuneatum
No i czekam na słońce