Owady w doniczkach - jak się ich pozbyć
Owady w doniczkach - jak się ich pozbyć
Witam. W pokoju mam dracenę i w doniczce widać jak łazi jakieś robactwo - podobne do muszek owocowych jednak znacznie mniejsze i delikatniejsze, może jakieś mszyce naprawdę nie znam się. Jak dojrzeje to lata po całym pokoju i denerwuje, czy można to jakoś wytruć czy zapobiec rozmrażaniu, są jakieś na to sposoby? Stosowałem jedynie żółty lep jednak to nie pomogło, mógłbym jakoś zatruć tą ziemię w doniczce nie szkodząc roślinom?
- AGA Z
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Owady w doniczkach - jak się ich pozbyć
Z opisu wynika że to ziemiórki.
Groźne są ich larwy żyjące w ziemi. Najlepiej zmień ziemię w tej roślinie, w której je zauważyłaś.
Muszki wylatują i lecą do następnej doniczki składać jaja, które żywią się korzonkami roślin.
Ja je również miałam. Przyniosłam z kupionym w Obi Hiacyntem. Jak wyjęłam cebulę z doniczki, to było kłębowisko larw.
Pozbyłam się ich "ręcznie", tzn. łapałam je i postawiłam te żółte lepy. Na lepy mało się złapało.
niestety nie podpowiem, czm je podlać.
Groźne są ich larwy żyjące w ziemi. Najlepiej zmień ziemię w tej roślinie, w której je zauważyłaś.
Muszki wylatują i lecą do następnej doniczki składać jaja, które żywią się korzonkami roślin.
Ja je również miałam. Przyniosłam z kupionym w Obi Hiacyntem. Jak wyjęłam cebulę z doniczki, to było kłębowisko larw.
Pozbyłam się ich "ręcznie", tzn. łapałam je i postawiłam te żółte lepy. Na lepy mało się złapało.
niestety nie podpowiem, czm je podlać.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
O tej pladze trochę poczytałem, wymrożenie ziemi nawet nie pomaga by się tego pozbyć. Niestety ziemi zmienić nie mogę - zmienię a to się przecież powietrzu czai (sporo tego jest) i znowu się zadomowi w nowej, czymś wytruć trzeba, nie wiem np czy kwas borowy by się nadał - w mieszance z żółtkiem jajka wybije robactwo co lata po ziemi ale czy by nie zaszkodził roślince.. Musi jakiś sposób istnieć oprócz zmiany ziemi:(
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Można na szybko rozcieńczyć wodę utlenioną w stosunku 1:4 do wody i nią podlać, dodatkowym plusem jest zwiększenie tlenu korzeniom.
Drugi sposób to wygotować jedną paczkę papierosów ( pety, tytoń) i także je zniszczymy.
Też Provado Combi Pin 02 PR., pałeczki zniszczą wszystkie żywe owady.
Jest jeszcze bardzo dużo preparatów, ale także nie powinno mieć w pobliżu wilgotnych rzeczy, ścierek, itp.
Drugi sposób to wygotować jedną paczkę papierosów ( pety, tytoń) i także je zniszczymy.
Też Provado Combi Pin 02 PR., pałeczki zniszczą wszystkie żywe owady.
Jest jeszcze bardzo dużo preparatów, ale także nie powinno mieć w pobliżu wilgotnych rzeczy, ścierek, itp.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja ten temat przerabiałem w zeszłym roku, jedynym skutecznym preparatem okazał się Kohinor.