Moje kwiaty od A do Ż cz.5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje kwiaty od A do Ż cz.5
RENIA widzę iryski jużCię cieszą a ja swoje posadziłam, ciekawa jestem czy mi jeszcze w tym sezonie zakwitną.

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Reni4
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
leszczyna...zakwitną
oby tylko zima nie wróciła..
U mnie dzisiaj leje...
KALENDARZ OGRODNICZY 2016 r.
Mój piękny ogród
07.03.2016
Usuwamy gałęzie i pędy z widocznymi uszkodzeniami mrozowymi lub powstałymi wskutek zaatakowania przez raka bakteryjnego drzew owocowych.
08.03.2016
Dobry dzień, by przeprowadzić niezbędne opryski, np. brzoskwinie przeciwko kędzierzawości liści, a także śliwy, jabłonie oraz iglaki przeciwko szkodnikom.
09.03.2016
Jeśli już ustały mrozy, możemy usunąć kopczyki i zimowe okrywy z wrażliwych bylin oraz ochronne ściółki z roślin zimujących w gruncie.
10.03.2016
Rozpoczynamy produkcję rozsady kapusty, kalarepy, kalafiorów, porów, karczochów, sałaty gruntowej oraz ziół, np. bazylii i majeranku.
11.03.2016
Wprost do gruntu wysiewamy koper, szpinak, pietruszkę, facelię, gorczycę lub rzepak jary na zielony nawóz do przekopania w maju.
12.03.2016
Po 13:55 będzie sprzyjająca pora na wysianie na rozsadę nasion pomidorów gruntowych, dyni, oberżyny i arbuza oraz posadzenie w szklarni gotowej rozsady pomidorów i papryki.
13.03.2016
Obficie podlewamy i zasilamy rośliny doniczkowe, spulchniamy ziemię w doniczkach, od częstego podlewania staje się ubita, słabo przepuszczalna i mało elastyczna.

U mnie dzisiaj leje...
KALENDARZ OGRODNICZY 2016 r.
Mój piękny ogród
07.03.2016
Usuwamy gałęzie i pędy z widocznymi uszkodzeniami mrozowymi lub powstałymi wskutek zaatakowania przez raka bakteryjnego drzew owocowych.
08.03.2016
Dobry dzień, by przeprowadzić niezbędne opryski, np. brzoskwinie przeciwko kędzierzawości liści, a także śliwy, jabłonie oraz iglaki przeciwko szkodnikom.
09.03.2016
Jeśli już ustały mrozy, możemy usunąć kopczyki i zimowe okrywy z wrażliwych bylin oraz ochronne ściółki z roślin zimujących w gruncie.
10.03.2016
Rozpoczynamy produkcję rozsady kapusty, kalarepy, kalafiorów, porów, karczochów, sałaty gruntowej oraz ziół, np. bazylii i majeranku.
11.03.2016
Wprost do gruntu wysiewamy koper, szpinak, pietruszkę, facelię, gorczycę lub rzepak jary na zielony nawóz do przekopania w maju.
12.03.2016
Po 13:55 będzie sprzyjająca pora na wysianie na rozsadę nasion pomidorów gruntowych, dyni, oberżyny i arbuza oraz posadzenie w szklarni gotowej rozsady pomidorów i papryki.
13.03.2016
Obficie podlewamy i zasilamy rośliny doniczkowe, spulchniamy ziemię w doniczkach, od częstego podlewania staje się ubita, słabo przepuszczalna i mało elastyczna.
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Dobry ten kalendarz i wielce pomocny 

- Reni4
-
RENIA a z czego wyszperałaś ten kalendarz, podglądam u Ciebie i nawet notuję co i kiedy trza robić.
Widzę prawdziwą wiosnę u Ciebie u mnie przebisniegi padły, trzeba uzupełnić blizej jesieni.

Widzę prawdziwą wiosnę u Ciebie u mnie przebisniegi padły, trzeba uzupełnić blizej jesieni.

Reniu dawno do Ciebie nie zaglądałam a tutaj praca wre. Ja posiałam dzisiaj aksamitki. Jutro mam zamiar posiać pomidory, paprykę, a resztę później. Do gruntu jeszcze nic nie sieję za zimno, poczekam aż ziemia trochę się ogrzeje. Na razie oczyszczam rabaty i robię porządki po zimie. Czasami zastanawiam się po co człowiek sprząta jesienią jak i tak trzeba robić to samo wiosną. 

-
RENIU
odebrałam pw

- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Ja jutro planuję wysiew gorczycy jako przedplon ograniczający rozwój chwastów, bo już zaczynają kiełkować. Z odkrywaniem roślin na razie się wstrzymuję, bo przez ciągłe wahania temperatur (bywały dni z 10 na plusie) w lutym dużo roślin jest już mocno rozhartowanych. Przyjdzie fala mroźnego powietrza ze wschodu i wszystko przemarznie. Korzystam z kalendarza księżycowego Rytmu Natury. Trzymanie się kurczowo konkretnych dat przy pracach ogrodniczych jest trochę bez sensu. Tutaj bardziej sprawdzi się obserwacja przyrody i lokalnych warunków pogodowych. Sezon wegetacyjny w różnych częściach Polski zaczyna się nierównomiernie, pomiędzy wschodnią a zachodnią częścią kraju różnica może wynosić nawet miesiąc. Opryski wykonujemy przy temperaturze powyżej 6-10 stopni C, w suche dni z lekkim zachmurzeniem i bez silnego wiatru. Poza tym niektóre wykonujemy w konkretnej fazie wegetacyjnej drzewa (pękanie pąków, po kwitnieniu, w czasie itp.) Przy wysiewie nasion istotnym kryterium jest temperatura gleby - niektóre nasiona kiełkują przy temperaturze poniżej 10C, większość potrzebuje temperatur w przedziale 15-20C. Tak więc również tutaj bardziej niż informacja na opakowaniu o terminie wysiewu powinniśmy się kierować aktualnymi pomiarami temperatury przy gruncie. Glina nagrzewa się wolniej niż piasek, miejsca osłonięte będą cieplejsze nawet o kilka stopni od odsłoniętych. Obornik w glebie podniesie także jej temperaturę o kilka stopni.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakie śliczne te iryski, bardzo je lubię i co roku obiecuję kupić a potem zapominam i ciągle ich jeszcze nie mam 

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Reniu pracy wykonałaś moc, żywopłot tak pięknie wyporządzony.
Doczekałaś się już kolorów, iryski cudne, a żółciutkie kwiaty, jak słońca w szarości.
.
U mnie pada codziennie. 

- Reni4
corazonbianco. Sezon wegetacyjny w różnych częściach Polski zaczyna się nierównomiernie, pomiędzy wschodnią a zachodnią częścią kraju różnica może wynosić nawet miesiąc...Masz 100% rację
iwona0042..ja jeszcze bym chciała inne kolory..
cyma2704..cieszą strasznie te maluchy ale pogoda i u mnie ostatnio kapryśna..dzisiaj cały dzień mokradło..
Posadziłam sobie wreszcie żywy parawan zbierałam się do tego rok..
tak się kurzy z ulicy że szok..może to troszkę powstrzyma..
wiosenne coraz większe..oby mrozów nie było/
takie maluchy posadziłam ale to mojego chowu od gałązki..

iwona0042..ja jeszcze bym chciała inne kolory..
cyma2704..cieszą strasznie te maluchy ale pogoda i u mnie ostatnio kapryśna..dzisiaj cały dzień mokradło..

Posadziłam sobie wreszcie żywy parawan zbierałam się do tego rok..

wiosenne coraz większe..oby mrozów nie było/
takie maluchy posadziłam ale to mojego chowu od gałązki..

-
RENIA chyba jednak mieszkasz w tym zakątku nie najzimniejszym, Twoje cebulowe znacznie większe od moich, iryski dopiero co wsadziłam a u Ciebie kwitną.
ciepełka życzę i
ciepełka życzę i

-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Mam takie same iryski i też już kwitną.Żonkile, które rosną u mnie pod jodłą też mają pąki kwiatowe.
Oby nie było już mrozu!

Marta
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Ale ślicznie i te kropelki rosy na liściach, uwielbiam takie ujęcia.
Pięknie się wiosenka budzi, szybko się wszędzie barwą żuci oby słoneczko wyszło.

Pięknie się wiosenka budzi, szybko się wszędzie barwą żuci oby słoneczko wyszło.