Bób cz.3
-
- 50p
- Od: 5 sty 2016, o 15:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bób cz.3
Poszłam dziś sprawdzić jak się ma mój bób siany do gruntu 21 lutego. Ziarna napęczniały i niektóre zaczynają pękać. Nic ich nie zjadło, przykryłam folią ,mam nadzieję że ładnie wyrosną. W domu też druga partia wychodzi z ziemi i za tydzień na pole.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Używałaś do bobu? Bo tutaj piszemy o nim. Herbatkę tymiankową i inne pomysły Miecia znam i stosuję, ale nie w przypadku bobu.Tacca pisze:Ja już kilka sezonów używam herbatki tymiankowej do ochrony roślin i nie mam problemów z chorobami. http://magia-ogrodu.blogspot.com/2015/0 ... e-zio.html
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Używałam w ubiegłym roku, zresztą nie tylko do bobu. Stosuję ją dla wszystkich roślin wymagających ochrony.
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Na tym etapie.
-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
Ja sieję nasiona bobu wprost do gruntu, jest już na to dobra pora, czy jeszcze trochę ?
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Pora jest już dobra, proponuję przed siewem namoczyć nasiona na dobę - szybciej kiełkują. Ja uprawiam bób tylko z siewu i ta metoda jak dla mnie jest najlepsza 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 lis 2014, o 15:49
- Kontakt:
Wysiałem nasiona bobu karłowatego 'Sutton Dwarf'. Wschody w temperaturze 20-24C. Teraz przeniesione do zimnego pokoju ok.15C. Bardzo ładne i krzepkie, jutro postaram się wrzucić zdjęcia.
Jakość nasion - 100% wschodów.
Jakość nasion - 100% wschodów.
Jak może być jeszcze lepiej??? 

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
A jaka to odmiana? Taki długi bardzo, mój dziś idzie do ziemi, jak mu mróz w tunelu nie zaszkodził, to pod włókniną chyba też jakoś wytrzyma ;)

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Jak ktoś doświadczony Ci doradzi, to ja też skorzystam. Nie wiem, kiedy jest dobra pora na wysadzanie rozsady i czy moja nie jest za mała, sadzonki bobu zrobiłam pierwszy raz i tylko 4 sztuki. Myślałam, że będę nimi uzupełniać te, które nie wzejdą, ale jak zaglądam czasem do bobu w ziemię tak wyrywkowo, to każdy ma kieł, ale żaden jeszcze nie wyszedł nad ziemię, więc pewnie po prostu posadzę je na następnej grządce, a jak się zmarnują to trudno
. Stały już dwa tygodnie na dworze pod folią i żyją, to może i w ziemi sobie poradzi. Nie wiem, jak takie trzymane na parapecie, pewnie potrzebują się najpierw oswoić z niższą temperaturą. Twoje już takie duuuże są, pewnie wcześniej siane 

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
Wysiewałam 1 marca, więc mają już 2 tyg
też pierwszy raz sieję, wszystko, bo nigdy wcześniej nie grzebałam w ziemi, no może oprócz pelargonii na balkonie ;)

Jak może być jeszcze lepiej???