Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu u mnie aż tak źle nie jest ale tunele dzisiaj widziałam. Mi szkoda tych cebul bo nie kwitły ani razu ;:145 . No ale może chociaż inne zakwitną. A rośliny z pewnością cierpią z tego powodu. Szkoda, że musimy zmagać się z takimi intruzami ;:223 .
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu będziesz pryskać róże miedzianem? :?:
Jak tak , to kiedy to robić? Niedługo już będą miały listki.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Soniu,wiosenka i do Ciebie zagląda,a kretów i nornic to ja dopiero mam na pęczki i też co bądź zjedzą ,dlatego tulipany sadziłam w skrzyneczkach ,bo szkoda pieniędzy na takie rarytasy dla nich ,już raz wsadziłam 150 tulipanów ,a zakwitnął 1 ,reszta była zjedzona ,wiec uważałam ,że to przesada ;:223 długo ich potem nie miałam ,po przerwie ,w jesieni troszkę kupiłam ,ale są w skrzynkach ,nie będę ich pasła,pozdrawiam i życzę fajnego ogrodowania ;:168
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Łapie mnie przerażenie jak widzę u wielu z Was wystające czosnki, u mnie nje pokazał się ani jeden , a kilka sztuk sadziłam ;:145
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko u mnie nornice nie zjadły nigdy wszystkich cebul z kępy. Zawsze większość zostaje. Nie słyszałam, żeby ktoś wygrał walkę z gryzoniami. Mój ogród wśród ugorów, to tym bardziej nic nie wywalczę, a trzy koty sąsiadów polują na ptaki u mnie. :evil:

Olu ja podczytuję Anię Annes77, ona ma doświadczenie różane, więc czekam na jej wskazówki. Czytałam, że miedzian użyć, gdy się ustabilizuje temperatura, a u nas raz minus trzy, a potem plus 10 stopni. ;:131

Martuś miło mi. ;:196 Ja wszystkie tulipany jesienią posadziłam w koszyczkach, doniczkach i siatce. Tylko z poprzedniego roku są w gruncie, nie miałam siły wykopywać.

Paulinko u mnie czosnki posadzone jesienią ledwo widać z ziemi. ;:108 Tylko z ubiegłego roku mają takie ładne liście.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Soniu ja wygram ;:209 . Nie no taki żarcik, tak na poważnie to dobrze, że wszystkiego nie zjadają. Właśnie na tamtej rabacie wyszły mi tulipany ale nie wszystkie tylko jakby część. Zapewne to sprawka nornic. A mój kot też woli uganiać się za wróblami ;:306 .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko niedaleko ode mnie buduje się nowy dom. Jak sąsiedzi stworzą ogród, może trochę gryzoni przejdzie na świeże uprawy i też częściowo wygram z nimi. ;:306
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu do tego czasu to namnoży się ich tyle, że jak się podzielą na twój i sąsiadów dom to i tak zostanie tyle samo. Musisz się poświęcić i posadzić coś atrakcyjnego poza swoim ogrodzeniem. Niech tam lecą. :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu musiałbym te dwudziestoletnie ugory najpierw przeorać, bo gleba jak skała. Problem byłby też z roślinami, czy tylko cebulowe, czy inne i jak to właścicielom się spodoba. :wink:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witaj, Soniu
Ja dzisiaj przyjrzałam się dokładnie swojej działce i odetchnęłam z ulgą. Nie znalazłam śladów nornic. :tan :tan
Prawdopodobnie zawdzięczam to mojej kotce, którą M zabiera niemal co dzień na działkę. ;:333
Przyroda budzi się do życia, ale bardzo powolutku. Zbyt wolno. ;:145
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

To Ty masz takie dobrze wychowane nornice.
Nie zjadają wszystkiego, tylko zostawiają część Tobie ;:306
Cały czas się zastanawiam, czy ja je mam czy nie
Życie ogrodnika jest strasznie trudne. Cały czas musi walczyć, jak nie mszyce, to opuchlaki, albo nornice, nie mówiąc o ślimakach
Siła złego na jednego :roll:
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Soniu, piszesz, że coś podgryza Ci przylaszczki, uważasz, że to nornice? Akurat o to ich nie podejrzewałam, ale faktem jest, że miałam dwie przylaszczki, a nie mam żadnej :cry: . Jak na złość w lesie też nie mogę ich odnaleźć (czyżby ta plaga tam też buszowała). Do tej pory obwiniałam za ich zniknięcie mokrą zimę - zgnił mi zielony ciemiernik i się tym zasugerowałam, ale jak napisałaś o nornicach, przypomniałam sobie, że pożarły mi zawilca japońskiego na tej samej rabacie. One (są tunele), albo pędraki, bo kret teraz buszuje na całego.
O ile mnie pamięć nie zawodzi, nie posadziłam żadnych tulipanów bez doniczki (nie jestem pewna jednego listopadowego zakupu ;:131 ), za to odważyłam się posadzić tak narcyzy - zapomniałam o tym, ale widzę kiełki. Jakoś narcyzy mniej smakowały nornicom w dawnym ogródku.
Chyba nam się szykuje wiosenna eksplozja, jak w tamtym roku, bo (u mnie) jeszcze nie kwitną krokusy, a liście tulipanów już są spore.
U ciebie ładnie odbił kłosowiec. Moje dwuletnie wymarzły :shock: . Wprawdzie jeden wypuszcza kilka malutkich pędzików od korzenia, ale są tak mizerne, że go wywalę. Na szczęście ubiegłoroczne samosiejki przetrwały gdzieniegdzie, więc nimi zastąpię. Dobrze, że szybko rosną, więc i tak będą ładne krzaczki.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43

Post »

Soniu czy Ty przycinasz swoje Runianki jak, tak to kiedy daj znać proszę ;:196 .
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, bój z nornicami to temat na osobną książkę. Ile osób tyle sposobów, a ostatecznie i tak wygrywają małe gryzonie :;230 Moi rodzice walczą od lat bez większych efektów. Pisałam już nie raz o kolejnych sposobach i kombinacjach.. Okazuje się jednak, że te szkodniki nie są wcale takie głupie i sprytnie radzą sobie z wszystkim. Potrafią nawet wsypane do norki nasionka (nasączone w truciźnie) wynieść skrupulatnie na powierzchnię i poukładać w zgrabny stosik :shock:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Moich wielkich czosnków też nie widać. Ani tych sadzonych jesienią ani tych starszych. :oops:
Tak było w niedzielę. Może jutro już je znajdę..? ;:65

Soniu a dlaczego mówisz, że będziesz przenosić donice z tulipanami? Raz na docelowe miejsce? Czy trzeba z nimi więcej polatać?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”