Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5

Post »

Czy to jedyna roślina tej odmiany? Czy są też inne? Jak one wyglądają?
Sprawdź łodygę u nasady korzenia, może jest jakaś przyczyna, że akurat ta roślina ma problemy z pobieraniem składników mineralnych.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Trixi11
100p
100p
Od: 27 lut 2015, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z tej odmiany to jedyna, którą mam. Obejrzałam ja z każdej strony - wygląda ok (poza kolorem). Spryskałam ją Mikrokompleksem, zobaczymy jak zareaguje.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51

Post »

Bishop`s Crown jest dość żarłoczny.
Moje Jalapeno musiałem już dwa razy nawozić bo łapały delikatnie żółty kolor a mają niewiele ponad miesiąc.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

W tym roku wysiałem testowo nasionko papryki Blue Jade z Chin, z zamiarem ocenienia wiarygodności zdjęć w necie. Czy ktoś miał już tę odmianę? :)

Obecnie u mnie prezentuje się tak:

Obrazek
Turtle
200p
200p

Post »

Piękny Jalap Ci rośnie :D /annuum IMHO
Więc teoretycznie Ok... zobaczy się kolor owoców.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zobaczymy co z tego urośnie. Jakby co, to będzie dowód na oszustwo dla innych chętnych, co do kupna tych nasion. :D
Papi
100p
100p
Od: 17 mar 2015, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak wygląda jedna z moich papryczek, odmiana Little Elf, którą na próbę posiałam w grudniu (za wcześnie), która stała w miejscu przy drugiej parze liści (bo nie wiedziałam, że w grudniu to nie urośnie :) ). Wyniosłam ją do pracy na słoneczny parapet i ruszyła jak szalona. Ma już pierwsze pąki kwiatowe. Czy mam je oberwać, czy mogą sobie być, jeśli nie zamierzam jej wysadzać do gruntu, tylko uprawiać w doniczce na parapecie wewnątrz pomieszczenia?

Obrazek
Papi
Turtle
200p
200p

Post »

Rwij :-)
IMHO spokojnie do maja...
gobi13
50p
50p
Od: 25 mar 2012, o 14:56

Post »

Hej.

Okazało się, że mam (chyba?) problem z wciornastkiem. Najprawdopodobniej w ziemi z Obi był jakiś syf, bo po podlaniu wodą zaczęło pojawiać się pełno małych latających owadów, z daleko podobnych do muszek owocówek. To najprawdopodobniej wciornastek.

Czy moglibyście mi podrzucić jakiś sposób na walkę z tym badziewiem inny niż chemia (papryczki są na etapie rozwijania 1 pary liści i boję się, że nie przetrwają ataku chemią). Wiem, że są takie lepy, które wabią i unieruchamiają dorosłe osobniki, przez co ponoć nie mogą składać jaj i po kilku dniach cykl się przerywa. Jest ktoś w stanie podać nazwę handlową tych lepów, bo w internecie wyszukuje tylko lepy na muchy, a w lokalnym ogrodniczym nie wiedzą/nie mają.

Próbowałem patentu z miseczką z płynem do mycia naczyń, ale przez 2 dni, nawet jeden owad się nie złapał.

A jeżeli skuteczna jest tylko chemia, to jaki preparat nada się do zastosowania na tak małe papryczki?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj. Prędzej to ziemiórki będą.
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

To na bank ziemiórka.. u mnie problem od ręki rozwiązał Nemycel ;:333

Tutaj opisywałam moją walkę:
Dziunia87 pisze:Jakiś czas temu pisałam, że w mojej rozsadzie pojawiła się ziemiórka, po przewertowaniu FO i dzięki Waszym radom zakupiłam preparat z nicieniami (nie wiem czy mogę podać nazwę....).

Tak czy siak wczoraj rozrobiłam preparat z wodą i podlałam roślinki.
A dzisiaj szok! Nie sądziłam, że będę naocznym świadkiem biologicznej walki na śmierć i życie pomiędzy larwami ziemiórki, a nicieniami!!! :shock:

Jak to zwykle przyglądam się dzisiaj moim roślinkom, patrzę i nie wierzę! Na powierzchni gleby w świetle świetlówek skrzą się dosłownie miliony maciupeńkich, cieniutkich, króciutkich, ruchliwych "włosków' >>> nicieni ;:108
Wcześniej myślałam, że są one tak małe, że nie da się ich dostrzec gołym okiem, a tu taka niespodzianka! Radość tym większa, bo przynajmniej miałam potwierdzenie, że w zakupionym preparacie rzeczywiście były nicienie :lol:

Ale!...patrzę dalej, patrzę, a to tu, to tam na powierzchni ziemi biało-kremowe cieniutkie coś jakby korzonki, przyglądam się bardziej i widzę, że dziadostwo się RUSZA!
Okazało się, że zaatakowane przez nicienie larwy ziemiórek zmieniły kolor na białawo żółty i (chyba) szukając przed nimi ucieczki i wylazły na powierzchnię... Wszystkie pięły się pionowo w górę, jakby "z niebios szukały ratunku".... ale niestety zaaplikowana z wodą dawka nicieni okazała się tak duża, że nie miały szans ;:209

Przyznam, że strasznie mnie to zjawisko zafascynowało... małe pożyteczne żyjątka w celu rozmnożenia się ubijają szkodnika żerującego na naszej uprawie ;:333
Specjalnie dla Was postanowiłam uwiecznić tę "walkę" na tyle ostro na ile pozwolił na to mój aparat :)
Tutaj cała kępka larw ziemiórek, z każdym kolejnym zdjęciem widać jak się ruszają... ble ;:133
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec dołączam link do filmiku pokazującego w nieco lepszej jakości jak ta walka przebiega :uszy Może się komuś przyda...
NIECIENIE KONTRA LARWY ZIEMIÓREK
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

https://youtu.be/WJkSo_aBcDs

Tutaj jest dokładnie pokazane, jak pracują nicienie.

Ja zastosowałem Kohinor, który skutecznie mi pomógł wytępić ziemiórki, ale również polecam Neomycel.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Coś niedobrego się stało z rozsadami papryk, przysychają im (albo w dziwny sposób wybarwiły się na biało) liścienie i niektórym liście właściwe, większość dostała takiej białej obwódki na brzegu liścia, a jedna na środku liścia ma małe jasne plamki. Przed pikowaniem w weekend na pewno takich zmian nie było.
Biała obwódka na liściu:
Obrazek

Te dwie mają takie wybarwione/przesuszone brzegi i końce liścieni:
Obrazek
Obrazek

A ta plamki na środku liścia:
Obrazek

Zdjęcia słabe bo z telefonu, ale chyba widać te wybarwienia... Ktoś wie, co to jest?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
marunia
100p
100p
Od: 4 cze 2015, o 13:07

Post »

Obrazek
Moje habanero mają miesiąc od wysiania, stoją na parapecie, a od tygodnia są doświetlane przez 5 godz dziennie dodatkowo przez żarówkę. Czyli od rana do 17-stej światło dzienne, a od 17 do 22-giej "solarium". To moje pierwsze smoki, więc nie wiem, czy powinny tak wyglądać, czy może im czegoś brakuje. Nie mam grow box'a, więc ani więcej światła, ani więcej ciepła nie dostaną, ewentualnie mogę je czymś zasilić. Gwoli ścisłości habanero w pięciu kolorach, najdzielniej radzą sobie żółte.
gobi13
50p
50p
Od: 25 mar 2012, o 14:56

Post »

Dzięki za pomoc. Przyjrzałem się dokładnie i macie rację. To ziemiórki, a nie wciornastki. Jutro postaram się kupić Nemycel i zrobię im totalną wojnę biologiczną ;:172
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”