Pod Jesionem cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Pod Jesionem cz. 4

Post »

Renatko cudowne krzewuszki, co jedna to piękniejsza. Ja też mam ich kilka a chciałoby się jeszcze :D
Ten Albatros to aksamitka? i powinna być siana w lutym? muszę sprawdzić, bo mam kilka różnych czy nie mam Albatrosa?
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiolu! Oj mam i ja do cięcia bukszpany i to jak najszybciej, ale nie mam chwilowo sił. Może rozłożę to na kilka rat? To tylko dwadzieścia parę metrów żywopłotu... Lubię spacery na cmentarz, jakoś mnie uspokajają.

Marysiu! Tak Albatros to aksamitka. Wszystkie inne mają termin na IV, a ten tu taki wcześniak. :;230 Zawsze wysiewałam tylko takie niskie ok 25cm, a ta ma dorastać nawet do 40 cm, ale na zdjęciu jest śliczny kremowo-biały pełny kwiatek i uległam. A jeśli nie masz...to we wtorek możesz mieć... ;:224
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie mam na szczęście Albatrosa, mam niską taką białą i mam Fantastic na szczęście mam siać w kwietniu :D no i parę innych też mam :oops:
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! Dlaczego piszesz na szczęście... :;230 Ja też mam ,,parę" torebek aksamitki, ale poza tą białą raczej takie klasyczne.
Sporo planuje ich w tym roku wysiać, bo zapowiedziałam wielką wojnę przeciwko szkodnikom, a to mój sojusznik i do tego taki wdzięczny.
Zastanawiam się tylko gdzie ja to pomieszczę..., bo pierwszy foliaczek prawie pełny, a ja się dopiero rozkręcam , no i jeszcze pomidorki..., a potem pikowanie... ;:202
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pamiętam jak byłam mała no i potem też bardzo nie lubiłam aksamitek ,teraz to się zmieniło .Sadziłabym je wszędzie właśnie dlatego ,że są takie bezproblemowe.Reniu ,Ty tak nie szalej ,pamiętaj że przede wszystkim musisz dbać o siebie ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No właśnie dlatego o czym piszesz, bo ja najwięcej chcę wysiać w kwietniu, bo w domu miejsce ograniczone ;:173
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu! My je nazywaliśmy "śmierdziele". Wprost ich nie znosiłam! Aż kiedyś dostałam kilka doniczek w gratisie, a że nie mogłam odmówić przesympatycznej pani,to i posadziłam. Pięknie kwitły aż do mrozów, no i tak to się zaczęło.
Miałam z nimi i porażki: pierwsza to gdy wysadziłam je już pod koniec kwietnia, bo było już bardzo ciepło ;:223 , a ja miałam spore sadzonki. Tyle tylko, że przyszły zimne majowe nocki i straciłam 53 roślinki (ocalała jedna najmniejsza). Druga to kwestia dziwnych nasion, bo rozumiem, że miała być odmiana karłowa, ale aksamitki o wys 5 cm, to jednak przesada, zwłaszcza że i kwiatki miała maleńkie.

Marysiu! Ja w kwietniu nadal nie mogę nic wysiewać, bo po pierwsze u mnie za zimno (u mnie na części działki jest zastoina mrozowa), a i ślimory kochają takie maleństwa.
Zabezpieczyłam się w błękitne granulki (3kg!) i od jutra rozpoczynam walkę przynajmniej z tymi drugimi, bo na chodek nic nie poradzę.
Pozostaje mi więc wysiewanie w domu i wysadzanie podrośniętych sadzonek. Niestety będę zmuszona wysiać do pojemniczków nawet ogórki, bo nie chcę powtórzyć zeszłorocznych problemów.

-- 4 mar 2016, o 22:33 --

P.S. Melduję, że nad moją działką przeleciał właśnie klucz ptaków i jeśli dobrze rozpoznałam odgłosy, to były to żurawie! ;:138
A może dzikie gęsi?
ObrazekObrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Żurawie mnie od kilku dni budzą o świcie, bo mają randki w bardzo bliskiej okolicy....i nie jest to przyjemne :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Renatko, ale ja w kwietniu w tunelu będę do doniczek siała ;:108 Dzisiaj robiłam porządki i mam taką trawę zimozieloną, podniosłam żeby powyrywać liście pod spodem ...a tam setki ślimaków tylko z tymi domkami, różnej wielkości ! wszystko wygarnęłam i niech sobie szpaki zrobią ucztę :;230
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu! Nie wiem dlaczego, ale żurawie słyszę głównie w nocy, a w dzień raczej dzikie gęsi. Może one muszą lecieć w nocy coby dotrzeć do Ciebie rano? :wit Plan lotów mają, czy coś?

Marysiu! Na wschodniej części działki (psiej) spotykam tylko te z domkami, np. w zeszłym roku zajadały się żółtozieloną trzmieliną ;:202
Na zachodniej (kociej) części położonej od parku, pola i stawów - setki (jeśli nie tysiące) tych obślizglych plus pojedyncze sztuki zwykłych.
Zeszły rok, dzięki tej suszy, był odrobinę spokojniejszy, ale podejrzewam, że zakopały się głębiej w ziemi i teraz wyjdą ;:163 Jestem gotowa do nierównej walki! ;:14
Chętnie zaadoptowałabym rodzinę jeży! ;:180

Nie działał mi laptop, więc poszłam na dół posiać ,,odrobinę" . Pierwszy foliaczek uzupełniony plus ok połowa drugiego... :heja
Eksperymentowałam np. z wysiewem traw, zobaczymy z jakim skutkiem...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Reniu też mam parę traw do wysiania, ale może wystarczy je wysiać w kwietniu ?
Ubiegłego lata było sucho i ślimaków jakby mniej, natomiast mam takie maleńkie wielkości groszku i te skorupowe z zielono żółtymi skorupami. Na szczęście te zjadają ptaki i jeże :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Powiadacie, że w ubiegłym roku ślimaków było mniej, ;:131 skoro tak, to ja już sobie wyobrażam, co będzie w tym roku, bo u mnie wcale ich mniej nie było. ;:145
Właśnie: aksamitki! ;:7 Też planuję w tym roku wysiać ich nieco więcej. Jeszcze nie wiem, gdzie, ale na pewno wśród pomidorów i róż, a resztę to się jeszcze zobaczy ... :tan
Miłego wieczoru. ;:196
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

U mnie też już słychać dzikie gęsi, ale czekam na więcej ciepełka. :wink:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

U mnie pierwsze trele wiosenne. Kosy rano przepięknie spiewają
Całe szczęście, że nie miałaś siły na cięcie bukszpanów. Je można ciąć dopiero w drugiej połowie maja.
Ja jeszcze nic nie posiałam. Na razie zrobiłam pierwszy krok, przyniosłam ziemię do domu ;:306
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu!Dziś popołudniu planuję wymknąć się na działkę i rozsypać pierwszą dawkę niebieskich granulek.
Trawy siałam dotąd tylko jednoroczne i te jakoś wychodziły, ale w wieloletnich nie mam doświadczenia.

Lucynko! Jeśli nie miałaś ślimaków, to może i w tym roku nie będzie z nimi problemu. U mnie tylko ja z nimi walczę.
Mam nadzieję, że aksamitki powstrzymają również ślimaki.

Aniu! W sobotę było koszmarnie zimno, ale dziś można było już popracować odrobinę.

Gosiu! Rozmawiałam w szkółce i mam przycinać bukszpany trzy razy: teraz, w czerwcu i sierpniu.
Mam sporo do nadrobienia, bo nie cięłam go przez lata.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”