Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Post »

Bea chyba Danusia jak pamiętam moczyła młode sadzonki pomidorów w miedzianie więc i bulwkom nie powinno zaszkodzić, tylko musisz zrobić rzadki roztwór, a jak ruszą i będą rosły możesz jeszcze raz popryskać, u mnie nie tyle rdza co też dziurkacze niszczą malwy :wink:
Ja dostałam przepis na gotowanie nikotyny tzn niegdysiejszych sportów i dodaję łyżkę mydła potasowego czosnkowego ;:215
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak też zrobię z tymi malwami. ;:196
Pierwszy raz będę miała malwy pod swoją opieką.
A co do mydła to ostatnio się tym zainteresowałam, jak w zeszłym roku miałam tych mszyc zatrzęsienie, ale i tak dość szybko wygrałam z nimi, uffff. Masz rację, warto dodać to mydło. ;:215
A na dziureczki to Krysia/ leszczyna poleciła mi mospilan, i na razie tylko to stosowałam.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bea ja na mszyce stosuję i nikotynę i gnojówkę z pokrzyw, dodałam też gnojówki z mniszka a w sezonie jak się gdzieś pokażą to przejadę ręką w rękawiczce i w ogóle nie stosuję chemii. Kiedyś jak stosowałam chemię na mszyce to co chwilę musiałam kupować coś nowego, bo się france przyzwyczajały ;:306 Mospilan to już chemia, ale zobaczę bo na różach mam bardzo niewiele wygryzionych dziur a malwy i tak rosną w polu to co mi tam ....robak też musi czymś żyć :;230
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Marysiu malwa jest wrażliwa na rdzę. Z wierzchu liść jest jakby podziurkowany, a od spodu pomarańczowy.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zdjęcie wschodu i zachodu słońca, a co ja mówię 'NIEBA ,to tylko u Ciebie można zobaczyć perfekcyjnie wykonane ;:138 ;:215 ;:180
Zmyłkę zrobiłaś piękną, najpierw zdjęcia to co teraz i wspomnienia, a ja myślałam że u Ciebie kwitną już malwy ;:306
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu rodzice pomagają ale pracują oboje na zmiany więc nie mają czasu nawet dla siebie. Ciągle się mijają , rzadko zdarza się im być równocześnie w domu więc staram się nie odrywać syna od domu,a z dzieckiem niewiele się da zrobić przynajmniej na razie jak jest chłodno ;:196 Mały ma już 6 lat, :shock: kiedy to minęło.
Mamy wybrany, groszek , rzodkiewki i marchewki w trzech kolorach, kolorowe sałaty i kukurydzę ,którą uwielbia taką ugotowaną w sezonie. Będą też kalarepki i inne warzywa, ale to już z na moich zagonkach ;:173
Masz rację, musimy uzbroić się w cierpliwość aby nie narażać zdrowia będzie przecież cieplej ;:4
Marysiu mam identyczne podejście do chemii, :;230 fakt robak też musi żyć,a jak fajnie obserwować z dziećmi co robią, bez strachu o zatruciem bezcenne ;:215
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś dziękuję, jutro tak zrobię. ;:180
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Olu ale moje nie mają od spodu jest zielony liść a podziurawiony jak sitko, a z czasem żółknie i usycha :wink:

Elu Droga no co Ty do zieloności to jeszcze daleko. Na razie zielony to jest głównie mech na grządkach który usuwam i zanoszę kurkom ale one wolą trawkę :D Niestety ostatnio rzadko niebo jest fotogeniczne :;230

Julciu ale w ramach rodzinnego spotkania mogliby wpaść i przekopać co trzeba na pewno synowi poszłoby to szybko a Ty miałabyś wszystkie dzieci i duże i małe razem. Ja wiem jak młodzi teraz muszą za....niać żeby związać koniec i końcem :D Większość z warzywek szybko wykiełkuje groszek, rzodkiewka sałata, a na marchewkę to już poczeka :lol: Juleciu wiem jak czas szybko mija...niestety :cry:
Chemia ma same wady! jest droga , nie zawsze skuteczna , szkodliwa i ja nie muszę to nie używam ;:185 Dzieci nie mają żadnych oporów żeby robaczka wziąć do ręki czy obserwować. W Krakowie na mojej uczelni organizują Dni Owada i najlepszą radochę mają dzieci ;:215

Misiu życzę powodzenia ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

A u mnie wiosny w dalszym ciągu nie widać ;:219 Nie ma mowy o przycinaniu, wygrabianiu... Sforsować się jak na razie nie mogę. Ale za to posiałam kilka roślinek, w tym ponownie kobeę ( poprzednia cała mi się zmarnowała). Posadziłam dalie do doniczek, zrobiłam rozsady pelargonii, kupiłam kilka roślinek - czyli przygotowania do sezonu już poczyniłam. Nie jest źle :heja
Z pracami uważajcie, żeby nie przesadzić, szkoda sił i zdrowia. Po kawałku, w miejszych porcjach i też będzie zrobione. Zdrowia isił życzę :wit
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Witam Cię Marysiu , Zaglądałam do Ciebie często , chociaż nie zostawiałam śladu .Mam nadzieję to zmienić ,chociaż u Ciebie zawsze tłok Pozwolisz zatem że będę zaglądała i podglądała . Pozdrawiam. ;:167
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Witam w poniedziałkowy poranek! Miałaś rację! Nic się w sobotę nie dało przez to wiatrzysko zrobić. Nawet nie był silny, ale tak zimny, że zwykłe wyjście na ryneczek skończył się kiepsko.
Wczoraj po powrocie do domu wyskoczyłam na dosłownie kilkanaście minut do ogrodu i coś tam porobiłam, ale H był czujny i przywołał mnie do porządku. Dziś idzie popołudniu do pracy...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Marysiu widzę, że wszędzie budzi się wiosna :)...cudowny czas. No i zdjęcia wschodu i zachodu słońca cudne :)!
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w nowym tygodniu :wit

Ciepło ale ponuro, wiatr lekko porusza drzewami.

Iwonko zastanawiam się nad posadzeniem dalii do doniczek, ale jak pomyślę nad ilością tychże to na razie zrezygnowałam :D Uważam, uważam bo bardzo nie lubię chorować ;:185 Mam 3 rośliny Kobei i chucham dmucham na nie ;:224 Tobie również życzę zdrowia i dobrej kondycji :wit

Witaj Elu bardzo mi miło, że zdecydowałaś się odezwać, tłok tłokiem ale miejsce jest dla każdego. Serdecznie zapraszam ;:168

Renatko dobrze że masz anioła stróża, szkoda tylko że musi znikać do pracy, ale mam nadzieję że rozsądek weźmie górę nad Twoją naturą ;:168

Agatko wiosna z bólem, ale się budzi ;:306 Niestety słońca niewiele więc wyłapuję każdy promyk :D

Dobrego tygodnia, a przede wszystkim sprzyjającej pogody do prac w ogrodach Obrazek
Awatar użytkownika
Margolcia_K
200p
200p
Od: 27 kwie 2014, o 14:58

Post »

Witaj Marysiu, zaciekawiło mnie to usuwanie mszyc ręką. To chyba wtedy kiedy jest ich tylko maleńka ilość? Bo u mnie jak juz się pokażą to jest ich taka ilość, że aż ciarki przechodzą. Na szczęście w zeszłym roku były tylko na dzikich różach, które i tak chciałam pociąć i niestety na liściach śliwek. I przy śliwkach niestety musiałam uciec się do oprysku naparem z tytoniu, bo inaczej drzewka by padły. Śliwek i tak nie było, więc się nie bałam.

A czemu chcesz sadzić dalie do donic? W gruncie miejsca już nie masz, czy to tak tylko na początek, a potem wysadzisz do ogrodu? Ja w zeszłym roku wsadziłam dalie do donicy, ale miały za ciasno bo wsadziłam ich tam za dużo, myśląc że tak jak w poprzednim roku będą malutkie. A one się rozszalały. W tym roku będę mądrzejsza.

Ja dużo roślinek mam w pojemnikach, bo w moim piachu (dosłownym) trudno zachować odpowiednie podlewanie.
Och, kiedyż wreszcie będzie ta wiosna!?

A wiesz Maryś, że ja wreszcie za kilka dni wracam na wieś?! Już się doczekać nie mogę.
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

Marysiu, zapisuję sobie Twój wątek dopiero teraz :oops:
Wyspę jako-tako ogarniam i staram się być na bieżąco, nawet jak nie piszę ale ogrodowy mi umknął, a u Ciebie zawsze tyle się dzieje i roślinki ciekawe i tyle porad i dyskusji różnych i zdjęcia piękniutkie ;:215
Będę zaglądać ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”