Moja przygoda z roślinami

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja przygoda z roślinami

Post »

Kolejny poranek z serii "Własnym oczom nie wierzę" ;:145

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07

Post »

Faktycznie, patrzę i własnym oczom nie wierzę.
U nas pada deszcz i jest dość zimno.
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Hej! W Wielkopolsce te same klimaty a już tyle roślinek wyglądało znad ziemi. Cóż na Wielkanoc teraz chyba trzeba ubrać choinkę :D Piękne masz roślinki a wysiewy bardzo udane.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rafale :wit ja tez dzisiaj własnym oczom nie dowierzałam ;:oj Po wczorajszym , w miarę ciepłym dniu zaplanowałam prace w ogrodzie, a tu klapa- odśnieżanie. Czyż nie mogło tak być na Boże Narodzenie???
Wschody Twoich roślinek super ;:215 Z wielkim utęsknieniem czekam na własne nowalijki. Sprawdziłam w ubiegłorocznych zapiskach, 13 marca posadziłam w ogrodzie kiełkowane ziemniaki.Malwy podobają mi się ,ale moje/ atakuje rdza / nie mogę z nią poradzić/.w tym roku muszę systematycznie zastosować opryski od pierwszych liści. Łubiny urocze. W ubiegłym roku po raz pierwszy posadziłam u siebie, mam nadzieję,ze siewki zaskoczą mnie też swoją urodą.
Życzę cierpliwości w oczekiwaniu na wiosnę ;:306
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

Rafał chodzi mi o słoneczniczek ten wstawiony za zdjęciami malw :oops:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Rafik. Zima piękna ale niekoniecznie 1 marca ;:222 . Nie zazdroszczę widoku . Trzymam kciuki za wiosnę w Twoim regionie. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

kropka2 Ja nie mogłem uwierzyć rano jak spojrzałem przez okno. ;:202

halinkab Dziękuję. ;:180 Co tam z pieczeniem mazurków lepiej będą pasowały pierniczki. ;:306

bwoj54 Dziękuję. ;:180 Pogoda na święta coraz częściej się myli. :;230 A twoje ziemniaki tak wcześnie wysadzone, nic im się nie stało. ;:oj Powodzenia z malwami, a łubin na pewno Ci się rozsieję tylko nie ścinaj kwiatostanów, jak zetniesz po przekwitnieniu kwiatostan to zakwitnie w sierpniu ale nie zawiąże nasion. ;:108

piortkowice A o ten Ci chodzi. Przepraszam nie skojarzyłem. To jest rudbekia kiedyś ją kupiłem jako wieloletnią ale okazało się że jest jednoroczna. Bardzo ładnie kwitnie i sama się rozsiewa, jej wysokość maksymalnie 30 cm. warto ją mieć. ;:108

ewelkacha88 Dziękuję. ;:180 Ja też Tobie życzę dużo wiosny. ;:3 ;:3

Pozdrawiam i życzę Wam dużo słoneczka. ;:3 ;:3

A propo moich wysiewów.
Pelargonie mają zamiar wypuścić trzeci liść. Lobelia i gazanie mają już pierwszy listek właściwy. Szałwie wyglądają przyzwoicie.heliotropy nie najgorzej choć mogłyby być większe. Hibiskus ciągle rośnie w wysokość. Żeniszek ma już 2 liście właściwe i prosi się o przepikowanie.

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Obrazek

Pory po pierwszym strzyżeniu. Pomidory i papryka już powschodziła. Selery też by się przydało przepikować ale czekam aż wypuszczą pierwszy listek właściwy.

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

No i okienna zielenina.

Obrazek
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20

Post »

Witaj Rafale.
Aż nie mogę uwierzyć,że jeszcze tyle śniegu u Ciebie spadło chyba już stopniał.
Siewki masz jak ta lala ;:333 doświetlasz je czy same tak rosną.
A ja dzisiaj kupiłam łubin czerwony bo tak mi się Twoje spodobały.Nawet dziwaczki w ładnych kolorkach prezentujesz,przechowujesz karpy
czy siejesz z nasion.

Pozdrawiam.
Ela
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj . Ło matko ale Ty masz tej zieleniny sporo ;:oj . Ręce pełne roboty. Mi póki co nieśmiało wychodzi niecierpek walleriana i jeżówki purpurowe. Reszta coś śpi i nie wiem czy wyjdzie ;:185 . Dalsze moje zasiewy dopiero w drugiej połowie marca więc jeszcze mam spokój. Ukorzeniam też pelargonie więc coś tam na parapetach stoi . Pozdrawiam :wit .
PS- zamówiłam biały łubin :tan .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witaj, Rafiku!
Podziwiam Twoje dziwaczki, a najbardziej ten wielobarwny. ;:215
Również sieweczki pięknie Ci się udały. ;:63 Jest na co popatrzeć. ;:138
Roboty z pikowaniem Ci nie zazdroszczę, wiem co to znaczy, bo sama mam tego dobra od groma i ciut ciut. ;:224
Wiosna u mnie podobna do Twojej, tyle tylko że dzisiaj nie przymroziło i powoli śnieg topnieje. ;:131
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

Ela_2015 Dziękuję. ;:180 Rozsad nigdy nie doświetlałem, trzymam je na najwidniejszym oknie i jakoś sobie rosną. Akurat czerwonego łubinu nie mam ale jest bardzo ładny, ale z siewek jeszcze taki nie wyrósł.
Akurat te dziwaczki na zdjęciach to samosiewki, same się wysiały w rozchodnikach i tak je zostawiłem ale nie tak źle to wyglądało. W tym roku wykopałem jedną karpę i posadzę ją na wiosnę zobaczymy co z tego będzie, może wyższe urosną. ;:333 Ale i tak wysieję z nasion bo ładne kolorki bywają.

ewelkacha88 Widzę że dużo osób namówiłem na łubin. ;:138 A jak ukorzeniasz pelargonie. Bo mam ukorzenione sadzonki wiszących pelargoni i są już rozrośnięte. Zerwałem jedej czubek żeby sie lepiej rozkrzewiła a przy okazji ukorzenię nową sadzonkę ale mi padła. ;:145 Dobrze że tylko jedną zmarnowałem. Dlatego pytam jak Ty to robisz.
Powodzenia z rozsadami. ;:333

plocczanka Dziękuję. ;:180 Ten kolorowy mi też się podoba. To prawda z pikowaniem jest sporo roboty. ;:219

Pozdrawiam. ;:3 ;:3 ;:3

Śniegu już mniej ale miejscami jeszcze jest, mam nadzieje że w sobotę już popracuję w ogrodzie. ;:180

Obrazek

Obrazek
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj. O tak, to Ty sprawiłeś, że kupiłam ten łubin. Twoje fotki były takie obiecujące, że skusiłam się. A ja wiszących niestety nie ukorzeniałam. Zostawiłam dwie doniczki ale mi padły ;:oj Chyba za mocno przycięłam i nic nie odbiły ;:145 . Udaje mi się jedynie ukorzeniać pełne stojące. Mam czerwone i koralową od mamy. Ta koralowa dłużej puszcza korzenie ale w końcu się udało. Mam nadzieję, że przeżyją i będą zdobiły ogródek w sezonie. Sadzonki ukorzeniam w wodzie z dodatkiem węgla drzewnego i póki co idzie dobrze. Jak korzenie są już większe to przesadzam do pojemniczków z ziemią. Ot cała filozofia . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

ewelkacha88 Też tak próbowałem ukorzeniać. Te stojące bez problemu, ale zwisające nie tak łatwo.
Powodzenia w uprawach. ;:333

Pozdrawiam. ;:3

Obrazek

Obrazek
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

Witam Was w niedzielne popołudnie. ;:138

Wczoraj wybrałem się do centrum. Kupiłem jeszcze trochę nasion (już prawie wszystkie nasiona mam) i wpadły mi w oko 3 dalie. A do reszty sadzonek nie miałem głowy co kupić więc jeszcze nie raz pojadę. ;:224

Pozdrawiam. ;:3 ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

:wit
I jak, udało się w sobotę popracować? U mnie skończyło się tylko na planach....
Gratuluję przychówku! Ja jeszcze nie odważyłam się na wysiew nasion, nie mówiąc już o hodowli pomidorów. Ale do odważnych świat należy.
Dalie piękne!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”