A w planach był tylko trawnik...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: A w planach był tylko trawnik...

Post »

Ewelinko oj ciągną do słońca nasze zieloności, pozostaje nam tyko kciuki trzymać żeby nie nadeszły mrozy.

Aniu bardzo mi szkoda malw- miały być piękne białe, pełne kwiaty a był tylko zielono-brązowy glut. ;:145
Stałam nad lawendą z sekatorem w garści, ale dałam jej jeszcze chwilę. Też boje się potencjalnych mrozów.

Lucynko szklarenki i możliwości siewów "zazdroszczę ale nie zawiszczę" :D

Walczę dziś cały dzień ze zdjęciami i wciąż wgrywają mi się obrócone, poddaję się ;:223

Queen of the night
Obrazek

I tulipany sadzone przez Melcię- "cubeckiem do góly". Przechowywałam w szopce i jak zajrzałam to się przeraziłam, jakie wielkie i wybujałe. Postawiłam w zacisznym miejscu w ogrodzie, mam nadzieję, że dadzą radę.

Obrazek
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
Kasia
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pewnie, że dadzą rade. One przecież tak Cie prosiły, że już chcą do ziemi. :tan A teraz sie oddźwięczą jak mówi mój synuś. ;:306
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p

Post »

Dorotko, to prawda, że roślinki lubią się "oddźwięczać" za serce.
Nasionek nie kupuję, za to takiego pięknego iryska nie mogłam sobie odmówić, a konkretnie to 2 irysków. :D

Obrazek
Kasia
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

O kurcze! ;:oj A oni się nie pomylili z tym podpisaniem zdjęcia? Niesamowity i wcale nie jak irys. ;:224
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p

Post »

Miałam takie same wątpliwości, aż sprawdziłam w necie czy takie irysy istnieją. Wyobraź sobie, że tak! Nie wiem tylko czy nie są przypadkiem przysmakiem nornic, bo coś mało irysków mi wystaje z ziemi, a w ubiegłym roku sporo nasadziłam.
Czy irysy można sadzić w koszyczkach?
Kasia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Piękny ten pełny irys ;:138 . Cudowny kolorek ma ;:224 . Pewnie , że można sadzić w koszykach ;:108 . Pozdrawiam i więcej takich łupów życzę :wit .
PS. Dużo zapłaciłaś ?? Ciekawa jestem jak mają się ceny w sklepach stacjonarnych do tych w necie ;:218 .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ładny irysek ;:224
Nornice raczej nie powinny jeść irysów. Ja mam w ogrodzie nornice, ale irysów nigdy nie ruszyły, choć rosną wszędzie, bo bardzo je lubię. Może masz zbyt mokre podłoże i zgnily kłącza? Sadzenie w koszykach wg mnie nie sprawdzi się, bo irysy dość szybko przyrastają i wówczas koszyk będzie przeszkodą.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No patrz ;:306 . A ja myślałam, że to te cebulowe a to syberyjski - pisze jak byk . To faktycznie w koszyczku przerośnie to kłącze bo gdyby to był ten cebulowy irys holenderski to co innego ;:224 .
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p

Post »

Ewelinko nie pamiętam, byłam w takim amoku usiłując się powstrzymać przed zakupem koszyka begonii, dalii, frezji, że nie pamiętam. wydaje mi się, że ok 7 zł, kupowałam jeszcze inne rzeczy więc nie jestem pewna.
Moniko dzięki za podpowiedź, w takim razie sadzę luzem.

Podzielę się jeszcze babciną mądrością, a dokładnie prababciną. Narzekałam mamie na nornice szalejące w ogrodzie i przypomniała się jej ciekawa metoda. Otóż prababcia Aniela, obsypywała igłami sosny dołek, w którym sadziła coś co chciała uchronić przez szkodnikami .
Podobno działało. Ta metod zakwasi trochę glebę, ale w sumie mam obojętna do alkalicznej, więc u mnie to nie problem. Mam więc w planach spanie igieł do korytarzy i pod niektóre rośliny, bo kulki na mole działają słabo. Koty też chyba zbyt najedzone, bo niby co chwilę dostawałam w prezencie nornice, ale rabaty i tak wisiały w powietrzu.
Kasia
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Szkoda, że nie pojeździłaś na nartach, ale ważne, że odpoczęłaś, a to też się liczy ;:108 A Zakopane i jego okolice to my z M w szczycie sezonu omijamy szerokim łukiem. Szkoda czasu na korki, a poza tym nie lubimy tłumów. Wolimy odpoczywać bez zgiełku i chmary ludzi.
Śliczne iryski kupiłaś ;:333 Oby wiosna przyszła jak najszybciej, bo już wszystkie tęsknimy do grzebania w ziemi.
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p

Post »

Dorotko oby jak najszybciej, jako że z nart nici to mnie już tej zimy wystarczy.
Kolejna stratę dziś zauważyłam- zgniły mi również pierwiosnki ;:145 , ta pogoda wykańcza mi ogród ;:223
Nie wytrzymałam i popędziłam do Ld bo n innych wątkach widziałam fajne zakupy. Upolowałam piwonię Sarah Bernard i dwa bodziszki- fioletowy i różowy.
Kasia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kasiu. Może nie będzie tak źle jak myślisz. Rośliny czasem potrafią nas zaskoczyć i mają taką chęć życia, że jednak rosną dalej. Zakupy zrobiłaś bardzo fajne. Nic nie jest lepsze od rośliny na poprawę humoru. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

I ja w Lidlu skusiłam się na kilka drobnych zakupów :) Przybyły mi kolejne floksy- białe i fioletowe, ciemne orliki i jeszcze jedna roślinka, której nazwy nie pamiętam :oops: Muszę sprawdzić co to za jedna.
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p

Post »

Ewelinko to prawda co do tych zakupów ;:108
Dorotko nie wytrzymałam i posadziłam dziś do gruntu zakupy zarówno te z Ld- bodziszki i piwonię jak i z ogrodniczego- liliowiec Romantic Rose i Orlik Black Barlow i irysy Pink Parfait. Wszystkie roślinki miały wypuszczone biało-zielone nosy i ładne korzonki. Czyli ok 1/3 rabaty pod płotem mam gotowe. Teraz czekam na przesyłkę z F z różami, aby ją skończyć.
Wracając ze spaceru dokupiłam jeszcze 3 bratki, wiosna panie sierżancie... :heja
Kasia
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu straty w ogrodzie są nieuniknione. ;:168 Irys syberyjski śliczny, ;:oj ja mam tylko niebieskiego, mszyce go polubiły, ale nornice się do niego nie dobierają. Rabata się zapełnia. ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”