Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw3
Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.3
Dokładnie tak, ale chciałam siać od razu do ziemi bez kiełkowania, czyli mogę papryki i pomidorki po jednym nasionku do takich w ziemi zapakować ? 

Jak może być jeszcze lepiej??? 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.3
Pomidory lubią ciepło przy kiełkowaniu - jeśli dasz radę zapewnić podwyższoną temperaturę dla całej wielodoniczki to siej od razu.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
Tzn. że lepiej nie trzymać wielodoniczek z rozsadą na parapecie gdzie obok mam fiołki i storczyki?zbyszko46 pisze:Chciałbym podzielić się swoimi spostrzeżeniami przy przygotowywaniu rozsady:
stosować sprawdzone podłoże(rozłożyć próbkę w mieszkaniu i poczekać),
rozsady nie trzymać razem z kwiatami doniczkowymi,
wszelkie rośliny świeżo zakupione poddać obserwacji i kwarantannie,
lepiej zapanować nad szkodnikami roślin kiedy są małe,niż zawlec je do tunelu czy szklarni i staną się plagą,lepiej zapobiegać niż póżniej się martwić, przepraszam za "trucie".

- Kimli
- 50p
- Od: 6 lut 2011, o 15:56
Re: Rozsada- wszystko o produkcji rozsady warzyw
Witaj vanilia ja mogę ci zapewnić że jeśli twoje kwiaty nie posiadają oznak chorób grzybowych lub wirusowych to twoje rozsady nie są zagrozone , sam mam od dwóch lat różne rozsady warzyw którym nie przeszkadza obecność innych kwiatów.
Pozdrawiam Robert ;)
Pozdrawiam Robert ;)
Człowiek uczy się na błędach, lecz czasami te błędy powtarza
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
Ziemia do kwiatów nie nadaje się do wysiewu warzyw z uwagi na zbyt dużą dawkę nawozu.vanilia pisze:Chciałam kupić taką ziemię z biedry bo w Lidlu nie widziałam jeszcze a już potrzebuję. Tylko na tej ziemi z B jest napisane ziemia do kwiatów, takiej właśnie używasz też do rosady warzyw??xltx pisze:Ziemia z lidla czy biedronki 20 litrów = 3,49 zł, sadzisz, podlewasz i ci rośnie. Czy ta ziemia może być skażona czymkolwiek - wątpię. Oni sprowadzają ten towar sezonowo - więc jest świeży, co nie sprzedadzą nie trzymają w magazynach do przyszłego sezonu. Inaczej jest w wielkich marketach oraz ... w kwiaciarniach, tam towar leży aż się sprzeda - nawet i lata całe i tu mogą być różne patologie.
A tak na marginesie - w samym odkwaszonym torfie nic ci nie urośnie bo jest jałowy, musisz dać nawóz.
Na jaką głębokość trzeba umieścić nasionko papryki robiąc rozsadę?

- Dalmore
- 100p
- Od: 25 mar 2013, o 07:27
Ja zwykle około 1,5 cm do 1 cm i przyklepuje palcami na to z "kielicha" żeby miało wilgotno. Następnie układam wypraski na styropianie (taki calowy kupiony w casto) i z góry folia ale wzniesiona na wykałaczkach do szaszłyków wbitych w kilka kuwet tak aby z boku były małe przerwy w celu dostawy świeżego powietrza. W ten sposób ograniczam rozwój pleśni aczkolwiek zachowuje się w miarę stabilny mikroklimat. Czasem tak też traktuję padające kwiatki doniczkowe. Worek na głowę i heja 

- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja moje paprykowe nasionka sadziłem na głębokość około 0,5 -1 cm ,
i 90 % już wyszło , dziś mija dziesiąty dzień od wysiewu .

i 90 % już wyszło , dziś mija dziesiąty dzień od wysiewu .

- Dalmore
- 100p
- Od: 25 mar 2013, o 07:27
Ja tam z linijką koło kuwet nie latam tylko na oko sypię drobniutką ziemię z piaskiem tak aby zakryło i ciut jeszcze. Myślę, że tak na grubość palca czyli raczej do 1 cm w porywach głębiej. Za płytko to jedynie w hełmach będą rosły. Za głęboko to może im nie starczyć sił na wyjście
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mam pytanie odnośnie pomidorów i papryk. Na opakowaniach jest informacja żeby wysiewać po 15 marca. Jednak w wielu wątkach widzę że już je posadziliście. Jak zapobiec wybieganiu siewek ? Moje będę sadziła na balkonie w doniczkach. Nie ukrywam że nie wytrzymałam i 2 dni temu już wysiałam partię nasion.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Są i tacy co posiali miesiąc temu.
.Parapet południowy,temp.w dzień 18-20,nocą kilka st.mniej.

Kalo. Ja w tym roku sam chcę zrobić sobie swoje sadzonki pomidorów, selerów i pora. Chcę się uniezależnić od bazarowych sprzedawców, którzy to sprzedają ale nie potrafią podać nazwy danej rozsady. Problemem dla mnie jest to, że okna mam od strony zachodniej, słońce dociera do mnie dopiero w lecie od ok. godziny 15, bo mieszkam w takim oto ulicznym tunelu jak na fotce.
Na tym właśnie oknie bym musiał wystawić skrzynki z rozsadą.

Pozdrawiam Józef
-
Światła dziennego jest zbyt mało aby wyhodować zdrowa rozsadę.Roślina w nocy zjada to,co wyprodukuje w dzień.Jeśli bilans będzie ujemny,nic z tego nie wyjdzie.W przypadku niedoboru światła b.ważne jest nawożenie. Najlepsze są sole amonowe i mocznik,bo roślina może je bezpośrednio spożytkować.Forma saletrzana nawozów wymaga dużych nakładów energii,której brakuje z powodu małej ilości światła. energii Trzeba doświetlać przez kilka godzin dziennie.Jakakolwiek świetlówka o mocy 36 W (120 cm długości ) i chłodnej barwie światła powinna załatwić sprawę.
No cóż to jest następny problem do rozwiązania.kaLo pisze:Światła dziennego jest zbyt mało aby wyhodować zdrowa rozsadę.

kabel grzejny owinięty folią aluminiową, przykryty blachą aluminiową o grubości 0,2 mm

sterowane takim termoregulatorem

utrzymanie temperatury już nie stanowi problemu

w tracie prób

Do rozwiązania jest problem oświetlenia, świetlówka 36 W mi nie zmieści się na parapet, chyba, że dwie 18 Watowe bo wnęka na oknie ma 1 m, a skrzynka 85 cm i 31 cm szeroka. Zastanawiają mnie taśmy diodowe, 4 rzędy taśmy z najmocniejszej serii 5050 co dało by ok 50W mocy pobieranej przez te diody.
Pozdrawiam Józef
-
Przespałem się z problemem, przemyślałem i przyśniło mi się, że takie taśmy mogą być. Cena za 1 m nie jest powalająca, a biorąc pod uwagę możliwość cięcia co 5 cm, uzyskanie 85 czy 90 cm nie jest problemem. Cenowo wyjdzie podobnie jak świetlówka T5 39 W/865, 85 cm, do której trzeba jeszcze dokupić oprawę z układem zapłonowym. Jeśli możesz to kup taśmę "gołą", bez izolacji silikonowej, bo taką można w prosty sposób zmodyfikować i trochę podkręcić bez szkody dla trwałości. Taśmy takie możesz nakleić na paski ze starych aluminiowych żaluzji celem poprawy chłodzenia. Później wstawię zdjęcia .