Piaskowe aglaonemy i inne

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Piaskowe aglaonemy i inne

Post »

Mini hojarium ;:oj to jest całkiem pokaźną kolekcja hojek.
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pierwszy raz widzę takiego superaśnego 'dziwoląga' - Senna meridionalis aż mnie zaintrygował ;:oj
Nie wiedziałam, że interesujesz się hojami :roll: chyba coś mi przemknęło i nawet nie wiem kiedy :roll: ;:131
Wszystkie pięknie się prezentują ;:138
A ten pomysł z wiszącymi doniczkami na karniszu jest fajowy ;:333
Wypróbuję ten sposób w jednym pomieszczeniu bo nic przed oknem nie mogę postawić więc przynajmniej tak zagospodaruję to łysą przestrzeń :wink:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ciekawostki u Ciebie można zobaczyć. Ja bym nawet nie wiedziała, jak tą sennę uprawiać.
Za to przyciąga ono oko ;:108

Hojarium - godne Hojomaniaka. Cudna Linearis i fajnie "uczesana" ;:215
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Jakie piękne, hojowe widoki ;:224 Zawsze będę patrzeć na nie z sentymentem. Cieszę się, że część moich byłych podopiecznych trafiła właśnie do Ciebie, bo na pewno będą dobrze "zaopiekowani". :wink:
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Ale tu fajnie ;:oj rozsiadam się z kawusią a raport dla szefa sobie poczeka :;230
Hoje - cudne ;:167 Powiedz mi proszę skąd masz takie fajne drabinki - te zielone z "okręgami"?
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Pati, Henryku, Basiu, Ewuś, Agnieszko, Patryku, Aniu, Justynko, Kasiu, Moniko - dziękuję Wam bardzo serdecznie za wizyty i tak miłe słowa!
Pati - dziękuję ;:168
Henryku - również :D Poza H. linearis jest tam troszke dorosłych sztuk, jak H. obovata "Silver Spot", H. pachyclada, H. wayetti czy H. verticillata "Spear Mint". Ciekawe, że wszystkie dorosłe są od Kasi - kubasi... :;230 Tak Ją dwa lata gołociłam z hoi, że ogołociłam całkiem :;230 Niemniej reszta jak najbardziej rośnie w siłę i w pięterka. No, może nie wszystkie, trochę sztuk kołkuje ;:192
Basiu- dziękuję również! Ta biel była planowana, kubeczki, pojemniczki, półki naokienne wszystko starałam się mieć w tym samym kolorze. Madagaskar mam w większości w brązie! :;230 Wiem, trochę to odjazd, ale musi się u mnie zgadzać kolorystycznie i już ;:oj
Ewuś - zawsze się boję! Ale jest on wzmocniony specjalnie poświęconym jednym kubeczkiem (w końcu wszystko musi być w kolorze), aby stabilniej byl przymocowany. I się nie rusza, a przecież cztery koty - o dzieciach nie wspomnę - grasują i nie zawsze wyrabiają zakręty. Stoi to całkiem dobrze i polecam naprawdę, bo bardzo fajna rzecz. A to, na czym wiszą doniczki, to karnisz, ale też wzmocniony. Mój M wzmocnił to takimi plastikowymi zaciskami, żeby się nie wysunął ani żeby się nie przesuwał. Dla mnie to już wyższa szkoła techniki, więc nie powiem jak to zrobił. Ale mogę spróbować wypytać - pytanie, czy będę umiała to przekazać...? ;:306 Zaś co do zawału: kładę się spać grzecznie, cały dom śpi, cisza, a tu nagle szmer... i doniczka się sama z siebie wysunęła z tego uchwytu. Huk lawy rozniósł się po całym mieszkaniu jak wybuch wulkanu! Więc (nie zaczyna się zdania od "więc", ale czasem trzeba... :oops: ) bardziej niestabilne są te uchwyty, ale trzeba po prostu uważać, kiedy się je używa, bo najwyraźniej się te spodki plastikowe przecierają.
Agnieszko - wysokie okna to też bym chciała, a najlepiej całą oszkloną ścianę. Straty ciepła olbrzymie, ale jaki widok i urok...Oj, widziałam coś takiego, ale u siebie niestety tego nie zrobię... :cry:
Patryk - dziękuję!
Aniu - Senna to naprawdę bardzo fajna roślinka -ogólnie rzecz biorąc, i potrafi pięknie zakwitnąć. Nie meridionalis, bo ta w domowych warunkach nie zakwitnie (jak to dziwolągi), ale pozostałe to miodzio. Mam nadzieję skutecznie Wam to kiedyś pokazać ;:306 A co do hoi, to tak, lubię je bardzo. Bardziej niż bardzo! Zajęłam się nimi jakieś prawie trzy lata temu, pierwsze to były porażki, a teraz.. no tak poszło. Nie żałuję wcale, ale absolutnie nadal uważam się za początkującą w tej dziedzinie. Ciagle się ich uczę zwłaszcza, że wszystkie trzymam w semi-hydro i w lawie wulkanicznej, więc zawsze ostrożnie z tym podłożem muszę się obchodzić.
Justynko - od Ciebie, Hojomaniaczki, szczególnie miło takie słowa słyszeć ;:196
Kasiu - jak napisałam wcześniej, jest parę sztuk od Ciebie :D będę się opiekować, zime przetrwały, więc chyba źle im nie jest. A sentyment... Gdyby Twoja miłość do nich wróciła, wiesz gdzie mnie znaleźć :;230
Moniko - no pewnie, że poczeka, mój też czeka od rana na pewien materiał i jakoś się nie mogę zebrać do kupy, by uzupełnić co muszę :;230 Niemniej szalenie mi miło, że do mnie zajrzałaś! Na kawkę zapraszam częściej :D A te drabinki zielone są ze sklepu ogrodniczego, to tak zwana podpora pierścieniowa. Są o różnych wysokościach i rozmiarach, więc do hoi dla mnie pasują najlepiej. Wiesz, hoje są też zielone :;230 Ale do innych roślin pasują również, moim zdaniem najfajniejsze.

Raz jeszcze Wam dziękuję za miłe słowa. A skoro się dziwoląg podobał, to pokaże Wam inny: Operculicarya decaryi. To kaudeksowa roślinka z Madagaskaru oczywiscie, ale kaudeks tworzy... pod ziemią :;230 Jest o tyle ciekawa, że przybiera różne dziwne formy. Można to zobaczyć tu: http://www.botanicwonders.com/Feature-O ... caryi.html albo tu: http://www.bihrmann.com/caudiciforms/su ... ec-sub.asp

Moja wysiana dwa lata temu wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Niestety, wysiew jest rudny, ale ta jedna się trzyma. Inną dorosłą już ubiłam, bo chciałam ten kaudeks wyciagnąć na wierzch. No i nie udało się, a taki ładny był. Madagaskarski. Szkodaaaa :;230
Dziwadeł u mnie troszkę jest: różne Cynanchum, Sarcostemmy różniste...Jak lubicie i się nie nudzicie, to będę z radością pokazywać, czemu tylko Koledzy z działu sukulentów mają cierpieć ;:oj
Teraz idę uzupełnię tę robotę dla szefa, bo nijak mi dzisiaj praca nie idzie :;230 I cieplutko wbrew pogodzie pozdrawiam!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Operculicarya decaryi wydaje się być dla mnie z tych roślin które to są im młodsze tym ładniejsze (czyli absolutnie odwrotnie niż jest to np. u kobiet :twisted:).
Twoja naprawdę urocza! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Jakie piękne, zielone, soczyste listki! Takie uwielbiam! I jak dla mnie przy tych listkach to ten kaudeks byłby sprawą drugorzędną :D
Pooglądałam te z twoich linków i właśnie pierwsze co mi przyszło na myśl, to czy nie będziesz swojej wyciągać, ale doczytałam informacje pod zdjęciem. W takim razie chyba lepiej niech sobie siedzi pod ziemią ;:131
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Wygląda jak mała akacja :D
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

/ ... / Jak lubicie i się nie nudzicie, to będę z radością pokazywać, / ... /
- lubię i nie zanudzam się, wręcz przeciwnie, coraz bardziej "wciąga" mnie ten temat.
? ... / czemu tylko Koledzy z działu sukulentów mają cierpieć ;:oj
- w dziale sukulentów też nie "cierpiałem" - pokazuj, tu i tam, cobym nie przegapił któregoś Twojego ciekawego wpisu z pokazywanymi roślinami. Masz ją z własnego siewu, jeżeli tak, to jak długo kiełkują nasionka ?
hen_s pisze:Operculicarya decaryi wydaje się być dla mnie z tych roślin które to są im młodsze tym ładniejsze / ... /
- pozwolę się z Tobą Henryku z tą konkretną częścią Twojego wpisu absolutnie nie zgodzić się. Wyeksponowany, rozrośnięty kaudex u tych roślin, to cały ich urok i dla tego kaudexu są właśnie przez nas uprawiane. Korony z listków, kwiaty są przysłowiową "wisienką na torcie" dla tych bardzo ciekawych roślin, zarówno w wyglądzie jak również sposobie przystosowania się do ekstremalnych warunków w jakich muszą przetrwać w swoim naturalnym środowisku.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Pokazujesz piękne ciekawe rośliny , nadal chcę cierpieć :lol:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Akwelan_2009 napisał(a):
Wyeksponowany, rozrośnięty kaudex u tych roślin, to cały ich urok i dla tego kaudexu są właśnie przez nas uprawiane.
Pisałem o listkach bo te teraz się najbardziej rzucają w oczy. Kaudeks będzie później i wtedy się zobaczy. ;:204
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Żanetko jeśli cierpieniem jest oglądać różne nieznane mi wcześniej rośliny i tym samym dowiedzieć się czegoś nowego, to ja chcę cierpieć...bardzo :;230 :;230
Porównując zdjęcia Twojej roślinki ze zdjęciami na stronach które podałaś to wow...piękne, dziwne, fascynujące ;:oj
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58

Post »

Żanetko, bardzo pomysłowa kobitka z ciebie ;:138 Karnisz świetnie wykorzystany ;:215 Kwietnik też pomysłowo
obstawiony ;:215 i do tego te eleganckie drabinki ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Henryku, Dorotko, Moniko, Mieczysławie, Basiu, Agnieszko i Edytko - bardzo Wam serdecznie dziękuję i witam nowych Gości - z Was wszystkich bardzo się zawsze cieszę! ;:138
Operculicaya decaryi, zgadzam się z Tobą Henryku, że jest bardziej atrakcyjna gdy młoda. Delikatna, właśnie jak napisała Dorotka - soczysta, czy jak Monika - akacja. Niemniej trudno też nie przyznać racji Mieczysławowi - bo kaudeks, który na zewnątrz może wyjśc dopiero przy dorosłej roślinie, w dodatku stopniowo wyciągany, jest jej zasadniczym urokiem. Zobaczymy, jak się będzie kształtowała w późniejszym wieku u mnie.
Akwelan_2009 pisze: Masz ją z własnego siewu, jeżeli tak, to jak długo kiełkują nasionka ?
Mieciu - tak, z własnego wysiewu, z 2014 roku. Pierwszy raz siałam w 2013 i wtedy miałam też jedną, ale padła - podobnie jak dorosła, bo zachciało mi się wyciągnąć zbyt gwałtowanie kaudeks. Niestety, obie kiełkowały bardzo długo, i to jest jedna, jedyna jaka wykiełkowała z porcji 20 nasion, ale mam zastrzeżenia co do jakości nasion, więc zobaczymy, bo w tym roku zamierzam jesienią też ją wysiać. Ale nasiona z innego żródła będą, więc za trzecim razem coś o stopniu trudności będę mogła powiedzieć więcej. Na razie statystycznie: mega trudna.
Basiu, Agnieszko - w takim razie zamierzam Was pomęczyć dalej ;:306 Ale póki co, bardzo dziękuję za przemiłe słowa ;:196
I tak, Henryku, właśnie to mam na myśli, że zobaczymy, jak będzie to się wszystko kształtowało dalej.
Edytko - bardzo serdecznie witam Cię w moich progach, pełnych różnych dziwadeł i zwykłych zieloności ;:306 mam nadzieję, że zawsze znajdziesz tu coś dla siebie i zapraszam bardzo serdecznie ;:196

A skoro jestesmy przy dziwadłach własnego wysiewu, to pokaże to, co jest co prawda w wątku głównym, ale właśnie kolejny rok budzi się do życia. Dedykuję Mieczysławowi, ale i z nadzieją, że i Wy spojrzycie na nią przychylnym okiem :;230 To... cebulka ze szczypiorkiem, czyli Alluaudia sp. Dysseldorp . Powinna być z Madagaskaru, ale niewiele wiem o tej roślince. W doniczce jest tych cebulek kilka, a czuprynka rośnie wypierając starą, która schnie na zimę. Wygląda... no tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A propos pomysłowości, Edytko: zobaczcie, co mi mój M na dzień kobiet dziś zakupił w popularnej "biedrze". Taką oto torebkę :;230

Obrazek

Obrazek

Jak dla mnie rewelacja na małe pachypodia i inne cuda, które będąc latem, na balkonie, czasem potrzebują ciepła, a przede wszystkim ochrony przed wiatrem. Normalnie.. super, mała rzecz a cieszy. Jak to jednak dobrze, że druga połowa wie, co do szczęścia potrzeba :;230 :;230
Pozdrawiam Was cieplutko!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”