Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Pachypodia,hoje,kuktasy i te superowe badylki - cynachum i ceropegie piękne niespotykane rośliny takiego badylka to ja muszę mieć u siebie gdzie ty to kupujesz?
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Henryku, Basiu, Moniko, Agnieszko, Areczku, Dawidzie, Mieczysławie, Ilonko i Patryku - bardzo, bardzo serdecznie dziękuję Wam za wizyty, z kórych zawsze się cieszę ogromnie ;:138 Bardzo mi miło, ze pachypodia Wam się spodobały. Miałam i mam ich o wiele więcej, i z pewnością niedługo pokażę, bo przecież ganiam z doniczkami i przestawiam, co się już udało uporządkować.
Henryku - aż mi się wierzyć nie chce, że coś Tobie się nie udawało. Masz przecież u siebie o wiele trudniejsze (haworcje!!!) rośliny w uprawie. Ale fakt, pachypodia są trudne, ja sama w ciągu tych wszystkich lat straciłam wiele z nich. W tym roku wysiew ich w ogóle się nie udał, ale ogólnie z tej jednej firmy, co stale brałam, na jakieś niecałe 300 nasion mam tylko 5 roślinek. Coś musiało być z nasionami "nie tak", ale w przyszłym roku już tam nie kupię. Druga firma okazała się sprawdzoną, co pokazywałam całą zimę, aczkolwiek kilka gatunków nie wzeszło. Także cel wysiewu w przyszłym roku: ponownie pachypodia i ponownie uncariny. Niemniej jak zawsze serdecznie dziękuję za miłe słowa ;:180
Basiu - dziękuję i polecam je, bo w sumie lubi je niemal każdy kaktusiarz ;:306 Tylko bardzo rzadko kwitną. Niemal wcale w warunkach domowych, stąd każde kwitnienie u mnie jest na wagę złota :D
Moniko - cała ta zbieranina to właśnie Madagaskar. Mix, ale ukierunkowany :D
Agnieszko - ubiłaś P. lamerei?! :;230 A jakim cudem? To jest jedno z tych pachypodiów, które naprawdę są łatwe w uprawie. Zdarza się, wiem, ale polecam, byś spróbowała znowu!
Areczku - dziękuję również ;:168
Dawidzie - bardzo serdecznie witam Cię u siebie! Miło, że tu zajrzałeś, i że spodobały się pachypodia - u mnie gymno u mnie jest w bardzo małej ilości, podobnie jak i inne kaktusy, wśród których nieodwzajemnioną miłością są astrofyta. Mam nadzieję, że mimo to częściej będziesz zaglądał - zapraszam!
Mieczysławie - bardzo Ci dziękuję. To naprawdę miłe, gdy ktoś pochwali to, co pokażę, bo czasem wydaje mi się, że dziwadła lubię tylko ja i tak się czasem przed ich pokazaniem zastanawiam, czy kogoś to zainteresuje. Takie wpisy jak właśnie m.in. Twoje przekonują mnie i motywują - dziękuję raz jeszcze ;:180
Ilonko - ja też niektóre mam małe, z własnego wysiewu, i pewnie je niedługo pokażę. Jak ruszają, to dobrze, może założysz własny wątek i pokażesz, co trzymasz tam u siebie? Obrazek
Patryku - również dziękuję! A kupuję różnie, najczęściej na All od Licznerskich, albo od Czechów, czy z Holandii - różnie. Jak się trafi, to korzystam z All albo drugiego, "światowego" portalu aukcyjnego. A czasem z wymiany z Forumowiczami i to jest zawsze najlepsze :tan
Gekoon pisze:kuktasy
Patryk! Ja starsza pani jestem i omal na serce nie padłam, bo źle przeczytałam :;230 :;230 Mnie też zdarzają się literówki, ale nie aż tak spektakularne :;230

Skoro dobry humor nas nie opuszcza, to chciałam Wam pokazać kolejną roślinkę, która wybudziła się ze snu. To kolejne dziwadło, z dedykacją dla Mieczysława, ale mam nadzieję, że i Wam się spodoba. To roślinka wysiana w 2013 roku: Alluaudia sp. Dysseldorp. Teoretycznie powinna być z Madagaskaru, ale ja nic o niej nie wiem. Po prostu bardzo mało o niej w literaturze, a jeśli jest, to w jakimś nieludzkim języku, a translator jak wiadomo nie może być podstawą zrozumienia nawet kontekstu. W kazdym razie wysiało mi się. Wygląda jak nolina, ale to jest taka po prostu cebulka. Zimą bardzo się wsiorbała w siebie i zmarszczyła, ale już wchłonęła wodę, napęczniała i czupryna nowa rośnie jak trzeba. W sumie kompletnie nie podobna do ogólnie znanych Alluaudia, niemniej kaudeksowa jak trzeba ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W miłym nastroju życzę miłego nadchodzącego wielkimi krokami weekendu ;:304 Ach, i pamiętajcie, że wtorek już blisko ;:306
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

piasek pustyni pisze: czasem wydaje mi się, że dziwadła lubię tylko ja i tak się czasem przed ich pokazaniem zastanawiam, czy kogoś to zainteresuje.
Ty się za dużo nie zastanawiaj, tylko pokazuj! Na przykład tak jak dzisiaj - miodzio! ;:173
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

'Cebulka ze szczypiorkiem' smakowita! ;:306

Co do haworcji, pisałem i piszę ponownie: uprawa ich to łatwizna! Nie ma o czym mówić...
Twoje dziwolągi, to dopiero wyższa szkoła jazdy... ;:219
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

hen_s pisze:Co do haworcji, pisałem i piszę ponownie: uprawa ich to łatwizna!
Dokładnie! O ile uprawia je ktoś inny ;:306
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

To kolejne dziwadło, z dedykacją dla Mieczysława, / ... /
- ;:180 , bardzo, bardzo dziękuję. Z przyjemnością obejrzałem i jestem pod wrażeniem, że udało się Tobie wyhodować taką nieznaną u nas roślinę. Zapytam, czy ona ma już boczny odrost czy jest to druga roślinka - sadzonka, która wyrosła z wysianego - innego nasionka, tylko z późniejszego wschodu.
Ty się za dużo nie zastanawiaj, tylko pokazuj! Na przykład tak jak dzisiaj - miodzio! ;:173
- o tak, tak. Z zainteresowaniem będę oglądał i przeczytam Twoje interesujące wpisy na temat prezentowanych roślin.
Co do haworcji, pisałem i piszę ponownie: uprawa ich to łatwizna! Nie ma o czym mówić...
- popieram i przytakuję.
Twoje dziwolągi, to dopiero wyższa szkoła jazdy... ;:219
- można jednak doszukać się pewnego podobieństwa w wymaganiach hoj i "dziwolągów" - hoje dobrze tolerują - rośna w kamykach i "dziwolągi też uwielbiają" kamyki, co widać na fotkach ;:306 .
Dokładnie! O ile uprawia je ktoś inny ;:306
- ;:oj i kto to pisze, aż nie chce się wierzyć.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Żanetko przecież dzięki tym dziwolągom poznajemy coś nowego ;:oj szczypior pięknie rośnie...aż się chce troszkę skubnąć na kanapkę :;230 :;230

A to pachypodium normalnie uschło sobie...bardzo bałam się, że je przeleje i...poszło w drugą stronę :;230 :;230
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Lucy, Henryku, Mieczysławie, Agnieszko - serdeczne i nieustające dzięki ;:180 Potraficie wydobyć ze mnie uśmiech po ciężkach dniach, więc z Wami relaks jest tym, czym powinien być.
O haworcjach Lucynka napisała wszystko, co sama uważam. Mnie nie szło i szkoda tych roślin, tak czasem bywa, że chemia nie zadziała i już. Cieszę się, że moje dziwolągi się Wam podobają. W ten weekend biorę sie za dorosły Madagaskar, będzie więc pewnie okazja do fotek.
Akwelan_2009 pisze: Zapytam, czy ona ma już boczny odrost czy jest to druga roślinka - sadzonka, która wyrosła z wysianego - innego nasionka, tylko z późniejszego wschodu
Właśnie, Mieciu, wyobraź sobie że to są inne roślinki, tu nie ma odrostów, i w dodatku są one z tego samego wysiewu...Jedna rośnie taka wielka, a reszta takie maciupeńkie. Może powinnam im dać osobną doniczkę? Mnie też to właśnie zastanawia, skąd takie opóźnienie w tych pozostałych, bo wielkością to po prostu różnica kolosalna. Myślę i myślę, pewnie coś wymyślę.

A na miłe mam nadzieję popołudnie pokażę kolejnego cudaka, budzącego się do życia. Ten w zasadzie jest już bardziej podobny do ludzi. To Ficus sp. PV2214 Tulear, Madagascar:

Obrazek

To mój pierwszy kaudeksowy fikus, w dodatku z Wyspy, więc bardzo go lubię. Trzymany w semi-hydro (lawie) całą zimę, nawet przez chwilę nie zmiękczył kaudeksu. Cieszę się, że wypuszcza nowe listki, bo się bałam, czy go nie załatwię przez zimę. To podłoże to jednak fajna rzecz...
Mam nadzieję, że i Wam się spodobał.
Cieplutko pozdrawiam!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piasek pustyni pisze:W ten weekend biorę sie za dorosły Madagaskar, będzie więc pewnie okazja do fotek.
Aż mnie ciarki przeszły to dopiero będzie się działo. Skoro maluchy potrafią wzbudzić takie zainteresowanie to co dopiero porośnięte okazy !
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

/ ... / To Ficus sp. PV2214 Tulear, Madagascar: / ... /
- ;:215 roślina ;:138 . Na pierwszy "rzut okiem", bez dopatrywania się szczegółów, podobna do mojej Fockea nataliensis, którą po przesadzeniu przyciąłem, ale już widać, że zaakceptowała świeże podłoże, widać nowe jeszcze malutkie zaczątki pedów. Fotki wsztaię w moim wątku jutro.
To mój pierwszy kaudeksowy fikus, w dodatku z Wyspy, więc bardzo go lubię.
- gdzie coś tak "fajnego" nabyłaś ?
Trzymany w semi-hydro (lawie) całą zimę, nawet przez chwilę nie zmiękczył kaudeksu.
- tz. posadziłaś w samej lawie o granulacji 0 - "xx" - czy masz wysortowane frakcje o określonej wielkości ? Pytam, ponieważ używam tej lawy do moich Adenium w granulacji 0 - 6/8 mm.
To podłoże to jednak fajna rzecz...
- również uważam, że jest to bardzo dobre podłoże, lub dodatek - składnik podłoża.
/ ... / będzie więc pewnie okazja do fotek.
- nie pozostaje nam nic innego, jak uzbroić się w cierpliwość w oczekiwaniu na fotki.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
anita041
50p
50p
Od: 21 mar 2010, o 21:31

Post »

Witaj :wit
Ależ ty masz zielone łapki ;:oj
"Opowieść" :wink: o Uncarina roeoesliana była niesamowita, takie niepozorne nasionka przekształciły się w bardzo ciekawy okaz ;:oj Czy można gdzieś u nas spotkać takie nasionka do zakupu ? Inne kolory kwiatów też istnieją?
Miłego dnia Anita
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

No i jak tu nie wchodzić, co trochę coś nowego...Ficus z kaudexem...rewelacja... pierwszy raz widzę...niech rośnie w siłę, piękny i duży...a co ;:215
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Żanetko hoje masz super,ale te wszystkie niby kaktusowate wybacz nie znam się na nich,ale chylę czoła ,przed wiedzą o nich :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Ficus sp. PV2214 Tulear jak dla mnie do fikusa nie podobny. Może dlatego, że bez liści? Ale na pewno jest z tych ładnych, dziwnych, ciekawych... ;:138
Czyli do kolekcji pasuje, jak znalazł... ;:204
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Żanetko, ten szczypiorek to może jest albuca?
Moje ficusy też powoli się budzą :) .
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”