Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

Kasiu Z muzyką trafiłaś, bardzo lubię ;:196

Irenko Jak zaczną wyskakiwać zgięte w pół i nasionkiem na kolanku- to dopiero widok ;:108
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu ;:63

Gratuluję pierwszych szczypiorków !

Moje siedzą jeszcze spokojnie w ziemi , ale skoro Twoje wzeszły , to jest szansa , że moje też nie zawiodą .
Część Ailsy Craig posadziłam po dwa nasionka , część pojedyńczo . Te pojedyńcze po to by cieszyć oko ich wielkością .
Będzie też Ałtajska , biała deserowa i dwie odmiany (po 14 nasion )z ogrodów Maryli .
Chciałam dzisiaj wysiać trochę sałat , ale podłoże , które stało w szopce zamarzło . Temperatura wczoraj w nocy spadła u mnie do -8C . W dzień było trochę słońca , ale temperatura wzrosła tylko do 0 .
Sałatę wysieję jutro i za karę dołożę jeszcze paletkę szpinaku . A co !
Lubicie szpinak ?
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Las Małgoś

Właśnie sieję trochę pomidorków i zieleniny.
Beatko, ze szpinakiem u mnie to jest tak, że za czasów dzieciństwa nikt go w rodzinie nie lubił, teraz jest tolerowany w postaci farszu do naleśników, krokietów itp.
Za to wpadła mi w łapki dilerka z pięcioma nasionkami buraka naciowego, wysiewaliście go kiedyś?
Pisze, że jest bardzo zdrowy i dekoracyjny, czytałam też, że niektórzy już go wysiewają, może tak między kwiatki go dać?

Pozdrawiam Irena
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Las Małgoś :wit
Potwierdzam, u mnie Tosca wykiełkowała po 24 godzinach ;:oj ;:138 . ;:304
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Cebula u mnie jeszcze się nie pokazała . ;:185

Karczochy zaczęły wychodzić z ziemi . Jeszcze nie wszystkie są na zewnątrz , ale widać podniesioną ziemię .
Podobnie sprawa ma się z paprykami , jutro już kilka powinno być na wierzchu . Są też nasionka na wacikach , u których jeszcze nie nie widać kiełków . Poczekamy na nie jeszcze troszkę , jeśli nie pokażą się kiełki do poniedziałku , to się z nimi pożegnam . Tyle co wykiełkowało i tak wystarczy .

Muszę na poważne wziąć się za listę pomidorową . Tylko jak to zrobić ?
Rozsądek podpowiada by obciąć ilość maksymalnie , ale których wobec tego nie wysiewać ? Wszystkie ładne , atrakcyjne i smaczne . Przynajmniej w opisach . ;:306
I niestety jest to decyzja , którą muszę podjąć sama !
Dlatego doskonale Cię rozumiem Małgosiu . Musimy się wspierać w naszych decyzjach . ;:108
Pozdrawiam, Beata.
x - e-1

Post »

Beatko z Kmicica możesz zrezygnować, jeśli specjalnie do kiszenia go chcesz posiać. Zmieniłam zdanie co do kiszonego Kmicica.
Po dłuższym siedzeniu w słoiku zrobił się watowaty, a ta wata zostaje w ustach. ;:oj
Teraz twierdzę, że Kmicic tylko na sosy i przeciery, :roll: a do kiszenia tylko koktajlowe.
Pyszne te kiszone pomidory-sama zeżarłam ostatnio trzy słoiki . ;:oj ;:306
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

besia pisze: Lubicie szpinak ?
Baaaardzo ;:108
Najczęściej robię zupę. Ale lubimy też naleśniki ze szpinakiem i pierogi. Niekiedy jemy też taki świeży, polany oliwą z czonkiem i przyprawami. ;:173
Mam nasiona szpinaku pnącego. Ciekawa jestem co to z niego wyrośnie i czy dobry będzie?
x - e-1

Post »

Też szpinak planuję wysiać.
Kupiłam też bób, ale nie wiem co jak się go sadzi. Widziałam, że Biotit ma w pudełkach w growboksie....myślałam, że sadzi się wprost do gruntu. :roll:
Uprawiacie bób? Ja tego nigdy prawie nie jadłam... ale w tym sezonie pragnę zostać bobożercą. ;:173

,,...najadłem się bobu, narobiłem smrodu...... wszystkie baby w kolo pukały się w czoło,, ;:306 :;230 ;:124
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja w zeszłym roku posadziłam prosto do gruntu. Nie pamiętam kiedy, bo to tak na żywioł robiłam pierwszy raz w życiu :;230. Potem okazało się, że robiły u mnie jako wabiki na mszyce ... dosłownie czarne były od tego paskudztwa. Po cichu liczyłam na to, że dzięki temu na innych roślinach było ich mniej. :;230
Nie liczyłam na jakieś duże plony. Bardziej z ciekawości posadziłam.
Bób bardzo lubimy jeść. ;:108 Ale wiecej nie będę chyba sadzić. Nie mam już miejsca. :wink:
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu

Wysiewanie Kmicica od początku stało pod znakiem zapytania . Podobnie ma się sprawa z Kibicem .
Do gruntu pójdą pomidory za wszchodniej granicy . Trochę się ich uzbierało . I dla mnie najważniejsze , że będą wśród nich również pomidory malinowe .
Poproszę jeszcze o konsulację naszą specjalistkę od pomidorów samokończących . Co prawda z nimi to sprawa późniejsza , bo do gruntu będę je mogła wysadzić dopiero pod koniec maja . ;:108

Kasiu

U nas szpinak ma duże wzięcie , w każdej postaci ;:36
Oczywiście najlepiej smakuje ten pierwszy , wiosenny .
Latem mam szpinak nowozelandzki , raz posiany kilka lat temu sam się rozsiewa . Jak na wiosnę pojawią się młode roślinki , to kilka przepikowuję w inne miejsce i tam spokojnie sobie rośnie . Zrywam tylko szczty pędów , bo starsze liście są trochę twardawe .

Obrazek

Miałam też w zeszły roku szpinak pnący Malabar .

Obrazek

Jest rośliną ciepłolubną i lubi słońce .
U mnie miał trochę cienia , bo rósł blisko śliwki i trochę go cieniła .
Jeśli chodzi o jego smak rozczarował mnie zupełnie , ponieważ w trakcie obróbki zrobił się śluzowaty i kwaskowaty .
Duszony z czosnkiem okazał się niewypałem . Miałam go jeszcze spróbować w zupie , ale jakoś nie doszło to do skutku . Nigdy więcej go nie posadzę .
Kasiu jeśli mówisz o nim , to ja go nie polecam , jednak jak sama wiesz najlepiej samej spróbować i ocenić . :D

Elu

Sadziłam bób kilka razy z powodzeniem . Lubimy młode ziarna bobu gotowane z koprem .
Wysiewać można go bezbośrednio do gruntu , im wcześniej tym lepiej (podobnie jak zielony gorszek ). On mie boi się przymrozków , natomiast tak jak pisze Kasia lubią go mszyce , szczególnie młode szczyty roślin .
Trzeba pryskać i już . Jest HT , OW nie ma problemu .
Zrobiłam kiedyś sadzonki i wtedy był po prostu wcześniej .
Bób ma dość wysokie rośliny i potrafią wykładać się od wiatru . Można pomyśleć o tym sadząc , by potem możabyło je podobnie jak papryki zabezpieczyć sznurkiem .
W tym roku go nie sadzę . ;:185
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit

Beatko Cebule na pewno i u Ciebie wyjdą z ziemi, bo niby dlaczego miałyby nie wyjść ;:173
Moje były wcześniej na waciku z dodatkiem wody utlenionej i chyba to im pomogło szybciej wystartować. Moja Wenta to nasiona z poprzedniego sezonu i o nią najbardziej się martwię. Ale jak nie wyjdzie, to tragedii nie będzie hi, hi

Drugie miejsce w zawodach cebulowych zdobyła Exhibition

Obrazek

A Tosca szaleje :heja

Obrazek

Wysiewałam wszystkie odmiany po 3 nasionka do jednego oczka licząc, że po jednym, góra dwa wzejdą ale Tosca wschodzi bardzo równo i liczę na 100%
Nie zależy mi na wielkości bo ja raczej wolę małe i średnie.

Szpinak lubię, jako dodatek do obiadu ale przyrządzać zbytnie nie umiem. To raczej miłe wspomnienia z przedszkola. Byłam jedynym dzieckiem, które przychodziło po repetę kilka razy- inne chowały pod ziemniaki ;:306
Muszę spróbować w sezonie takiego w listkach, świeżego i kusi mnie czasem na pierogi ze szpinakiem ale jeszcze nie jadłam :roll:

U mnie papryki też się ociągają. Na 11 odmian 7 siedzi na waciku. Dostały dziś zastrzyk z wody utlenionej ;:108
Z okrojeniem listy pomidorowej masz rację, wszystkie piękne, ciekawe i podobno smaczne. Myślałam, że mam za dużo malinowych i łatwo będzie okroić ilość pozycji ale jak podzieliłam na kolory okazało się, że najwięcej mam kolorowych i wszystkich chcę spróbować ;:14 Mam jeszcze 11 dni na podjęcie decyzji.

Irenko Czy Twoje parapety, mieszkanie i balkon są z gumy? Jak Ty to wszystko mieścisz?
Buraka liściowego miałam ;:108 Wygląda bardzo dekoracyjnie i spokojnie możesz dać go między rośliny ozdobne. Mnie kiełkował szybko i rósł bardzo ładnie. Najlepiej jest zbierać po kilka listków z rośliny i wtedy szybko odbudowuje masę. Łodyżki dodawałam do barszczu czerwonego, całe listki siekałam i do botwinki ale zrobiłam kiedyś takie lekko podduszone (jak szpinak świeży) jako dodatek do obiadu. Było smaczne choć nie mogłam dobrać odpowiedniej ilości przypraw.
Dobrze, że przypomniałaś mi o nim- też wysieję do gruntu, na rabaty kwiatowe.

Elu ;:138 dla cebuli i dzielnej ogrodniczki, co o nią dba.
Bób bardzo lubię ale nigdy nie sadziłam. Mnie także kojarzy się z masą mszyc ;:224

Kasiu Zupa szpinakowa bardzo mnie intryguje bo lubię każdą kolorową. Uśmiechnę się o przepis jak nadejdzie sezon na szpinak.
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Beatko za wyjaśnienie sprawy ze szpinakiem ;:196 . Pnący mam z Akcji, a Nowozelandzki też mam, bo kupiłam jakiś czas temu nasionka.
W takim razie na Nowozelandzki przeznaczę więcej miejsca, a tylko trochę pnącego na wypróbowanie.

Małgosiu z zupą szpinakową nie ma żadnej filozofii. Zrobisz wywar, jak na każdą inną zupę, szpinak przed dodaniem do wywaru pokroić drobno, przesmażyć z czosnkiem lekko na maśle, dodać do wywaru. Kto woli gładką można zmiksować całość blenderem. Zagęścić. Podawać z jajkiem na twardo. Nie czekaj na świeży. Kup sobie mrożony, bo z mrożonego wychodzi równie dobra. :)
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czasami do zupy szpinakowej dodaję sera pleniowego z błękitną pleśnią . Lekko zaostrza smak zupy . ;:137
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Przyszła się przywitać wieczorną porą :) zupka szpinakowa, ciekawe, muszę kiedyś wypróbować jak jeszcze z serkiem pleśniowym to mniam mniam. Dziewczynki w piątek wysiewam już swoje pomidorki, jestem podekscytowana :tan :tan :tan
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witajcie!

Małgosiu moje cebulki jeszcze siedzą cicho, ale mam nadzieję!
Czy mam rozumieć że w zależności od gęstości wysiania rozsady będzie wielkość cebuli?

Beatko ja mam kilka przepisów na zupę szpinakową. Jeden z nich to 1/3 mleka (ja często daję serwatkę bo robię sery podpuszczkowe) 2/3 mleka. Ale co najbardziej lubię i daję nie tylko do tej zupy, na dno talerza kroję w kostkę biały ser twarogowy i zalewam gorącą zupą! spróbujcie jest pyszny bo lekko się przytopi.

Kasiu do pierogów często daję szpinak zasmażany z dużą ilością białego sera i oczywiście czosnku ;:215 Sałatka z różnych sałat i liści młodego szpinaku ;:215 Posypuję suszonymi wiśniami a jak nie mam to żurawiną ;:215

Elu jemy bób, lubimy bób to i sadzę. Czasem wcześniej w tunelu wysiewam w doniczkach i potem do gruntu, ale z ostatnich doświadczeń gdzie posadziłam ten z doniczek i wysiałam do gruntu (wcześniej namoczony) dał w tym samym czasie plon. Zblanszowany zamrażam i to jest dopiero rarytas w zimie!

Pozdrawiam wszystkich stałych i nowych bywalców wątku :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”