Rannik (Eranthis), wymagania,pielęgnacja - dyskusje
Re: Ranniki
Ja pozwalam im się rozsiewać samym,dlatego mam je wszędzie.
U mnie w tym roku jakby mniej.Zastanawiam się czy może letnia, susza im nie zaszkodziła i część bulwek zbyt wyschło.Może jeszcze się pokażą, ale wcześniej był bardziej wyrównany wzrost.
U mnie dziś pierwszy raz rozkwitły na całego.Nawet jakieś owady widać, temp.ok.12 C
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ich kwitnienie zawsze tak cieszy. Pierwszy wiosenny kolor po zimie.
Pull - Twoje ranniki wyglądają jak kaczeńce. To już tegoroczne kwitnienie? Musiały miec dużo słońca.
Pull - Twoje ranniki wyglądają jak kaczeńce. To już tegoroczne kwitnienie? Musiały miec dużo słońca.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
-
- 100p
- Od: 1 lut 2015, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agneska one wcale nie są wysokie, To tylko tak na zbliżeniu wyglądają. One w rzeczywistości to są jak na razie (tak myślę ) dwa razy niższe niż te na działce.

Pozdrawiam! Andrzej
Moich cylicyjskich ranników, posadzonych jesienią, jeszcze nie widać......
Ten targowy, najpewniej podpędzony, bo z tego co czytałam, one kwitną dopiero w kwietniu.
Ten targowy, najpewniej podpędzony, bo z tego co czytałam, one kwitną dopiero w kwietniu.
Pozdrawiam, Ela
Ranniki cylicyjskie bardzo późno wychodzą. U mnie jeszcze z ziemi nie wyszły (są tuż pod powierzchnią bo przez przypadek odkryłem wierzchnią warstwę gleby). Kwestia paru dni aż pokażą się na powierzchni.
Dzięki za odpowiedźmw116 pisze:Ranniki cylicyjskie bardzo późno wychodzą..

I mam nadzieję, że wyjdą

Pozdrawiam, Ela
Nie, ale po przekwitnięciu należy je wysadzić na miejsce stałe, czyli do gruntu. Donica to złe miejsce na stałą uprawę ranników. Idealne stanowisko to gdzieś pod krzewami liściastymi, gdzie latem jest dużo cienia. Gleba lekka i przepuszczalna.
To typowa roślina do naturalizacji i tylko w takich warunkach daje najlepsze wyniki i efekt.
- Agneska
Wystarczy troszkę słoneczka i płatki tak pięknie się rozchylają:
Zdjęcie usunięte z hostingu/ jokaer.
Czym różni się rannik cylicyjski od zimowego? Zauważyłam tylko, że cylicyjski ma węższe listki. Czy ktoś w Was mógłby wrzucić fotki cylicyjskiego w zbliżeniu?
Rozumiem, że moje (powyżej) to zimowe?
Zdjęcie usunięte z hostingu/ jokaer.
Czym różni się rannik cylicyjski od zimowego? Zauważyłam tylko, że cylicyjski ma węższe listki. Czy ktoś w Was mógłby wrzucić fotki cylicyjskiego w zbliżeniu?
Rozumiem, że moje (powyżej) to zimowe?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
R. cylicyjski zakwita później niż R. zimowy i jest od zimowego trochę niższy. Również kolor liści może się nieco różnić - zimowy posiada zielone liście, zaś cylicyjski zielone z odcieniem brązu, nieco bardziej powcinane.
Tak naprawdę sklepy bardzo często pod nazwą R. zimowy sprzedają R. cylicyjski i vice versa. Więc kupując bulwki jesienią nie wiesz co tak naprawdę sadzisz. Dopiero na wiosnę masz możliwość weryfikacji zakupu.
Tak naprawdę sklepy bardzo często pod nazwą R. zimowy sprzedają R. cylicyjski i vice versa. Więc kupując bulwki jesienią nie wiesz co tak naprawdę sadzisz. Dopiero na wiosnę masz możliwość weryfikacji zakupu.
-
- 100p
- Od: 1 lut 2015, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Agneska
Dzięki. Rzeczywiście bardziej brązowe te listki u cylicyjskich. Rozumiem, że kwiaty wyglądają tak samo jak zimowych - jeśli chodzi o pączki to nie widzę różnicy.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska