Ullak Oto moje zbiory.
Ten największy to matka .Takich kupek miałam trzy Tu jeszcze w ziemi
W przyszłym sezonie będzie więcej. Te są bez chemii więc łatwiej się ukorzenią. Są świetną rośliną zadarniającą.Po zimnej Zośce do gruntu Pełne słońce W tym roku była susza U mnie z wodą krucho.Podejrzewam ,że gdyby miały więcej wilgoci byłyby jeszcze większe.
Hodowane pataty ozdobne miały wody tyle im było potrzeba w koszach i na takie małe sadzonki jakie miałam to bulwy urosły duże.Stąd moja sugestia odnośnie wody.
Pozdrawiam serdecznie
No wlasnie szukam wilca tego ozdobnego zielony i ciemny. Potrzebuje do kompozycji za oknem. Podobno lubi cien, wiec mam ochote na taka kompozycje. wilce w skrzynce u mnie ciagle na parapecie przysiadaja sobie koty, moze skrzynki je powstrzymaja.
Z moimi sadzonkami jednak kiepsko- jesienią od matecznika pobrałam 10 sztuk a pozostała mi już tylko 1 roślinka przy życiu, choć i ona ledwie zipie. W piwnicy mam jeszcze bulwy i też planuje je do szklaneczki/słoika z wodą wstawić ale właśnie zastanawia mnie czy sadzonki potem dadzą radę.
Jednak moje zeszłoroczne bataty (bulwy) wyschły na wiór i nic z nich nie będzie, trochę podejrzewałam,że tak się stanie bo największe były grubości kciuka. Ale na otarcie łez w biedronie kupiłam średniej wielkości "pyrkę"
Bulwa zanurzona w szklance z wodą do połowy po 3 dniach wypuszcza korzonki .
Wyszorowałam ją wcześniej szczoteczką (pod ciepłą wodą z płynem do naczyń).
A moja sadzonka zieleni się- podlewana co drugi dzień
Ciekawe jak tam Wasze sadzonki? Ja próbowałam z tymi z marketu stały jak zaklęte, nic mi nie wyrosło (pewnie za słabo wyszorowałam). Czy ma ktoś pozytywne doświadczenie z przechowywaniem Ipomei? Dokupiłam gotowe roślnki i chciałabym by przezyły na drugi rok, w najgorszym wypadku na jesieni zrobie sadzonki i potraktuję jak roslinki doniczkowe. Chyba, ze całe donice wtaszcze do "komórki" na zimę są tam małe okna. No zobaczę. Na teraz pelargonie po przejściach (zeszłoroczne, które przezimowały na dworze) maja towarzystwo Ipmei.
Mi się nie udało przetrzymać batata. Mimo, że bulwa nie wyschła na amen to nie odbiła. Za to obierka od batata spożywczego wypuszcza dwa listki. batat kupiony w lutym