Moja przygoda z roślinami

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja przygoda z roślinami

Post »

ewelkacha88 Dziękuję. ;:180 Mam nadzieję że sny były kolorowe. ;:173

plocczanka Dziękuję. ;:180

pela11 Dziękuję. ;:180 Moja posiadłość ma ponad 1 ha. Do tej pory wystarczało mi czasu na pracę w ogrodzie. ;:65 Ja mieszkam w województwie Mazowieckim i tak lubię wprowadzać takie roślinki typowe dla regionu. Dodam że mieszkam na wsi i żeby mój ogród nie wydawał się taki sztuczny, to przed wjazdem obok ściany bardzo starej obory wsadziłem malwy - zobacz Sama na zdjęciu poniżej, i oceń czy nie jest trochę bardziej naturalnie. ;:108 A o co chodzi "Czy wszystko zjadacie?"

Pozdrawiam. ;:3

Papryka nareszcie zaczęła wschodzić. ;:138 Zacząłem powoli przygotowywać grządkę pod kapustę i arbuzy, bo resztę grządek na jesieni przygotowałem, ale jest dość chłodno na prace w ogrodzie. ;:131 Pogoda u mnie w kratę: w nocy dość duże przymrozki, czasem popada śnieg czasem deszcz no i czasami wyjrzy słońce. ;:3
Nadal czekam na wiosnę. ;:180 ;:180 ;:180

Obrazek

Obrazek
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

Witaj Rafale :wit Potwierdzam, ze ten fioletowy łubin daje po oczach i kusi kusi........... Piękne malwy, widok rzeczywiście niczym wiejskiej królowej ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Takie piękne malwy u mnie na osiedlu kwitną. Całe kępy. ;:215
Ślicznie to wygląda. ;:333
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Łubiny Twoje przemilczę - tak bardzo mi się podobają, ale nie mam do nich szczęścia.... Twoje są prześliczne.
A malwy... - a malwy.... rewelacja.
Połakomiłam się na trzy kolorki ale jeszcze ich nie posadziłam. Proponujesz pełne słoneczko dla nich?
Mają takie zdrowe liście, bez rdzy ;:303
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Rafale , wysiewasz dużo warzyw więc zastanawiałam się co robisz z tą częścią ,której nie zkonsumujesz ? Może robisz przetwory na zimę i masz fajne przepisy ? Malwy wyglądają pięknie ,to wiejskie kwiaty ,więc jest im dobrze u Ciebie . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

piortkowice Dziękuję. ;:180

plocczanka Dziękuję. ;:180

Beaby Dziękuję. ;:180 Te akurat rosną w pełnym słońcu, Mam jeszcze malwy pełne czerwone, miałem też żółtą pełną ale posadziłem ją w półcieniu pięknie kwitła ale po 3 latach przepadła. W tym roku wysieję malwy pełne, marzy mi się taka wielka kępa pełnych malw. ;:333 A ty kupiłaś pełne czy puste. ;:173

pela11 Dziękuję. ;:180 Trochę wysiewam tak aby starczyło na bieżąco i na przetwory. Przetworów mam sporą spiżarnie, ale to bardziej mama się tym zajmuje. Napisz co byś chciała czy przepis na sos słodko-kwaśny do słoików czy coś innego. Pisz. ;:333

Pozdrawiam. ;:3 ;:138

Jeszcze poranek trochę chłodny. Poczekam aż wyjdzie słońce i lecę pracować do ogrodu. ;:304

Obrazek

Obrazek
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

Rafale łubiny cudne a ja jestem ciekawa jak moje co w zeszłym roku wysiałam,jakie będą kolorki.Wychodzą więc to najważniejsze,ale mam nadzieję,że też będą miały takie ładne kolorki jak twoje .Malwy też wysiałam w zeszłym roku więc w tym roku mam też nadzieję,że będą kwiaty :)Miłej i przyjemnej pracy w ogrodzie bo pogoda dopisuje dzisiaj ,pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Rafiku - kupiłam patrząc na kolory a te akurat były pełne. Ale te Twoje różowe bardzo mi się podobają, są takie wyraziste. Wprawdzie mam ich namiastkę, bo mam ślazówkę dokładnie tego koloru, którą też bardzo lubię.
Ja kupiłam malwę czarną, czerwono-bordową i białą. Nie miałam jednak nigdy z nimi do czynienia dlatego dopytuję.
A jak pierwszy raz ujrzałam swój domek to właśnie w rogu rosły czarno bordowe malwy - i jak było nie kupić takiego domku?... :;230
Niestety - nie odrosły przez trzy sezony więc muszę je zaprosić do ogrodu ponownie.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

rafik5678 super wątek :wit Będę zaglądał :D
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Malwy przeurocze ;:333 Zawsze uważałam je za zupełnie pospolite roślinki ale podziwiając je u innych, przekonuję się, że można się w nich zakochać ;:108
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Dwukolorowe łubiny boskie ;:oj Piszesz o siewkach. Koleżanka dała mi nasionka ze 3 lata temu i trzymam je w słoiczku. Myślisz, że warto je teraz wysiać? Do gruntu czy w domku do doniczki?
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dlaczego ja jeszcze nie mam łubinu? ;:24 ;:306
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Rafik. Jak Twoje zasiewy ?? Malwy piękne ale mnie urzekają te pełne. Nigdy ich nie miałam a może kupię ?? ;:224 Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

Witaj Rafale. :wit Słoneczniczek ilu letni posiadasz?
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

beacia0088 Dziękuję. ;:180 Jak Twoje nie będą takie kolorki jak będziesz chciała to mogę Ci moich siewek oddać. ;:333 Powodzenia w uprawie malw i łubinu. ;:215

Beaby Niby takie niepozorne a takie ładne te puste malwy. ;:131 Ładne kolorki kupiłaś. ;:108 Warto jest nawieść czymś malwy na wiosnę wtedy obficie kwitną. ;:108 Jak chcesz jeszcze coś wiedzieć to pisz. ;:108

seba1999 Dziękuję. ;:180

andzia458 Dziękuje. ;:180 Niby pospolite a takie ładne. ;:108

Wolusia Dziękuję. ;:180 Jak nie masz miejsca na parapecie to spokojnie możesz do gruntu na wiosnę. W gruncie nawet lepsze sadzonki można wyhodować. ;:108

clem3 A watro mieć. ;:173

ewelkacha88 Dziękuje. ;:180 Jutro jak będę miał czas to wstawię zdjęcia moich rozsad bo podrosły. ;:oj Malwy pełne można kupić gotowe sadzonki kłącza w granicy 3-5 zł lub paczuszkę nasion za ok 2 zł. i mieć całą gamę kolorystyczna. ;:138 A z nasion jest bardzo łatwa uprawa. Ja wysiewam do inspektu w maju,czerwcu lub lipcu (zależny od czasu jaki mam ;:224 ) I do jesieni można mięć duże kępy które w następnym roku zakwitną.

piortkowice O jaki słoneczniczek pytasz? ;:173

Pozdrawiam. ;:3
A ja jak mówiłem przepikowałem heliotropy. Żeniszki proszą o przepikowanie, ale na razie nie mam czau muszą poczekać. ;:223 Kolejne ochłodzenie, kiedy będzie ta wiosna.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
    Helen Mirren
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”