Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie
- Dorota71
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Strelicja - tajniki uprawy
Moje właśnie puszczają pędy kwiatowe. Jak zwykle o tej porze.
Gratuluje kwiatów!! Moja jest jeszcze za mała, ale mam nadzieję, że również się doczekam:) Póki co mam nadzieje, że się przebudzi lada dzień.
Jak się już kwiat pokaże to umieścisz zdjęcie?
Jak się już kwiat pokaże to umieścisz zdjęcie?
Moja przesadzona w połowie lutego....już wypuszcza nowy liść.ryska pisze:Czy Wasze strelicje budzą się już do życia

@Dorota71, nie widzę zdjęć Twojej w tym wątku. Jeżeli Ci kwitła, to może podzielisz się z nami swoim doświadczeniem w jej uprawie.

Pozdrawiam:)
- Dorota71
- Kontakt:
Już gdzieś w tym wątku są zdjęcia mojej strelicji. Kwitnie co roku, regularnie. I cudnie. Ale jak zakwitnie to oczywiście wstawię. 
Kurcze, znalazłam tylko jedno zdjęcie na kompie.

U mnie rośnie w oranżerii. Latem upał a w zimie tak 8-10 stopni. Zasilam w czasie kwitnienia. A poza tym jest rośliną bezproblemową.

Kurcze, znalazłam tylko jedno zdjęcie na kompie.

U mnie rośnie w oranżerii. Latem upał a w zimie tak 8-10 stopni. Zasilam w czasie kwitnienia. A poza tym jest rośliną bezproblemową.
Piękne!! Takie zdjęcia tylko napawają optymizmem, że kiedyś i moja coś tak pięknego wyda. Póki co mala jest i się nie spodziewam w najbliższym czasie.
Moja też jeszcze problemowa nie jest, ale chyba śpioch;)
Moja też jeszcze problemowa nie jest, ale chyba śpioch;)
- Dorota71
- Kontakt:
ryska, moja strelicja jest z nasionka. Od kilku lat kwitnie. W zeszłym roku sześcioma kwiatkami. W tym coś kiepsko, bo jeden na razie wychodzi.
A może to tylko początek? Zobaczymy.

Ja kupiłam w sklepie sadzonkę małą więc to pewnie nie z nasionka. Nasionka miałam 2 i żadne nie wyszło i wtedy postawiłam na sadzonkę.
Przeczytałam prawie całe forum i większość osób pisze o kwitnieniu kwiatów z własnych wysiewów.
Może jutro wstawię zdjęcie mojej śpiącej królewny czy jej nic nie jest.

Przeczytałam prawie całe forum i większość osób pisze o kwitnieniu kwiatów z własnych wysiewów.
Może jutro wstawię zdjęcie mojej śpiącej królewny czy jej nic nie jest.

- Agnieszka Gie
- 100p
- Od: 15 maja 2008, o 16:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Doroto, w którym roku od posiania zakwitła Twoja strelicja?
@Dorota71
No tak...wszystko jasne - oranżeria to nie warunki w mieszkaniu. Moja zimuje w chłodnym pokoju gdzie jest 15°C, niestety nie mam dla niej lepszych warunków. Czy kiedyś zakwitnie, to czas pokaże.

No tak...wszystko jasne - oranżeria to nie warunki w mieszkaniu. Moja zimuje w chłodnym pokoju gdzie jest 15°C, niestety nie mam dla niej lepszych warunków. Czy kiedyś zakwitnie, to czas pokaże.

Pozdrawiam:)
Wydaje mi się że doniczka jest stanowczo za mała, poza tym chyba ziemia też już nie jest pierwszej świeżości?
- Agnieszka Gie
- 100p
Trochę dziwne, że tak stoi w miejscu. Ja swojej nie nadążam przesadzać, przynajmniej raz w roku muszę zmienić doniczkę bo korzenie wypychają z niej ziemię i rozsypuje się na podłogę. Nawet jak roślina nie rośnie to widać ruch w doniczce. W tym roku kupiłam dużą, może przynajmniej na dwa lata będzie spokój. Niestety pomimo bujnego wzrostu nie zakwitła do tej pory.
Dziękuję Wam serdecznie za odpowiedź. W weekend się za nią może wezmę. Rzeczywiście ziemię przydałoby się zmienić i zajrzę do doniczki na korzenie. Do swoich strelicji robicie mieszankę ziem?
- Agnieszka Gie
- 100p
Ja do wszystkich swoich roślin (oprócz storczyka) robię taką samą mieszankę ziemi ze żwirkiem. I od kiedy przestałam kombinować z podłożem to rośliny zaczęły lepiej rosnąć. Może to wynikać z tego, że jak wszystkie siedzą w tym samym to wiem mniej więcej kiedy podlać i nie zastanawiam się w której doniczce jest jeszcze mokro, a którą już trzeba podlać. Dodam tylko, że nie mam roślin jakoś bardzo wymagających pod względem podłoża.
Strelicja jednak się poruszała,ale w środku doniczki.. oj zaniedbałam ją - dziś patrzę pod doniczkę i korzenie ładnie już powychodziły przez otwory. Trzeba będzie przesadzać
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!