Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

Małgosiu ;:196

Dziś dotarła do mnie koperta pełna niespodzianek ;:138
....a tam m.in. Kuklik Chilijski i wiele cudów...ale się obsieję w tym sezonie. :;230
Rodzynki za chwilę wysieję do pudełka z ziemią i na kaloryfer. ;:173
Znalazłam kilka obiecanych dawno fotek z Poczdamu i jest tam chyba właśnie ten Kuklik, choć pewności nie mam.
(a ja nie wstawiałam już tej fotki????? ;:131 :;230 )

Obrazek

dziękuję i pozdrawiam wszystkich stałych i mniej stałych gości Małgosi. :wit
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Witaj Małgosiu.
Witajcie dziewczyny-ogrodniczki. :wit
Uzyskanie sadzonek z ciętych pędów hortensji to długa i żmudna czynność.Od wstawienia do wody minął miesiąc zanim pojawiły się listki.Teraz pora na pojawienie się korzonków.Potrwa to jeszcze dwa do trzech tygodni zanim system korzeniowy będzie na tyle rozbudowany aby posadzić je do ziemi w doniczki.Dwa lata temu tym sposobem już to robiłem więc cierpliwie czekam. ;:108
Obrazek
Pierwszą partię cebuli Exhibition(jedną z trzech terminów) dzisiaj wysiałem i zapewniłem jej ciepło potrzebne do wschodów.Po wzejściu będzie potrzebować jedynie ;:3 i niższej temperatury.Pamiętajcie żeby nie miała zbyt wilgotnego podłoża bo pojawią się problemy z wypadaniem siewek. Im rzadziej posiana tym sadzonka będzie dorodniejsza.Postrzyżyny gdy jest za wysoka i zaczyna się pokładać są jak najbardziej wskazane.Ale jak będzie od początku rosła w chłodniejszym klimacie tego problemu nie powinno być.Odkąd ją uprawiam jeszcze tego nie robiłem.
Obrazek
Pomidory z pierwszego wysiewu trzymane w niższej temperaturze i mające więcej światła(pomimo pochmurnych dni) nie wyciągają się tak bardzo. ;:333 Około dwa tygodnie zostało mi do ich pikowania. ;:108
Obrazek
Obrazek
Po czterech dniach od wysiewu druga partia pomidorowych odmian zaczyna pojawiać się na świecie. ;:108
Obrazek
Obrazek
Jodłę koreańską siałem już rok temu w styczniu bo długo wschodzi i powoli rośnie,więc stąd ten mój wczesny wysiew.Nasion nie stratyfikuję bo przeszły ten okres będąc zimą na ogródku.W ten sposób traktowane wzeszły w ubiegłym roku,tylko długo im to zajmuje czasu,więc myślę że nie powinno być problemów,tylko cierpliwość. ;:173
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

A dziś piątek, piąteczek, piątunio
W związku z kończącym się tygodniem oraz miesiącem rozłożyłam kolejny raz (mam nadzieję, że ostatni) nasionka pomidorów, poukładałam i spisałam listę odmian na ten sezon

Obrazek

Obrazek

Przeoczyłam w spisie jeszcze jednego gagatka- Gigante ;:124

Winogronek puścił korzonek i poszedł do "browni", cebula w ziemi grzeje się na dekoderze. Pierwszy raz wykorzystuję ten sposób i jestem ciekawa, jak się sprawdzi.

Elu Bardzo mi miło, że sprawiłam Ci choć trochę radości nasionkami i trzymam kciuki za równe wschody ;:215

Witku
Ładnie i zdrowo wyglądają pędy Twojej hortensji. Kiedy ścinałeś gałązki? Jeśli moja Bobo przetrwała zimę chciałabym ją rozmnożyć.
Dobrze, że piszesz o tym wypadaniu siewek- teraz już wiem dlaczego część w zeszłym roku chciała mi uciec z pojemnika ;:306
Pomidory piękne ;:138

A jakie macie plany na weekend?
Ja pędzę na wieś i biorę się za przycinanie jabłoni. Gleba trochę obeschła i liczę, że nie utopię drabiny w błocie. Jeśli starczy czasu, wyłożę kompost do warzywnika, bo niebawem trzeba zrobić analizę i ewentualnie czymś nawieźć.
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Małgosiu troszkę mnie rozczarowałaś. Jakaś skromniutka ta lista. Tylko tyle odmian? :roll: ;:113

Jeśli można, to na przyszły sezon piszę się na nasionka z pozycji 10 ;:109
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Małgosiu, bardzo, bardzo skromniutko na liście, chyba dopiszemy Ci parę odmian, musisz dorównać do reszty pomidoromaniaków.
Ja piszę się w przyszłym, przyszłym sezonie na Great White.
Mam nadzieję, że wrócisz usatysfakcjonowana i z nowymi fotkami.
Ja dzisiaj byłam na działce i teraz jeszcze bardziej chce mi się wiosny.

Co do Mojego Dnia Ogrodnika, to uważam, że każdej z Nas należy się, jak psu buda, ja wypracowywałam to sobie przez kilka lat, najważniejsze, to zakupy mają się odbywać bez narzekań, marudzenia itp. ( marudzić mogę tylko ja) :;230
Taki wiosenny obrazek na skalniaczku.
Obrazek

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Małgosiu pędy hortensji ścinałem gdzieś około miesiąca lub niewiele ponad temu i od tego czasu siedzą w wodzie,której nie zmieniam tylko w miarę ubywania dolewam.W zimie ten okres wyhodowania sadzonek jest dłuższy niż wczesną wiosną co jest normalne.podobnie na przykład jest z pomidorami.Ta liczba odmian na Twojej liście jest ostateczna czy planujesz jeszcze jakieś cięcia?Odmianowo to fajnie wygląda w tej chwili.Gigante powinnaś wsadzić ze względu na jego świetny smak porównywalny z Red Pear a nawet lepszy.Owoce rosną b.duże(mięsiste pełne w środku) po 3-4 w gronie(roślina jest żarłoczna)Przy rozplanowaniu sadzenia weź pod uwagę że krzaki są wegetatywne-potężne i potrzebują więcej miejsca.Jak będziesz chciała coś więcej wiedzieć o innych to mnie pytaj. ;:108 :D
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Małgosiu

Lista imponująca , naprawdę jestem pełna podziwu dla Ciebie . ;:196

Bardzo mnie cieszy , że wysiewasz odmiany , których ja nie mam . Już teraz zapisałam sobie odmiany , o które będę Cię pytała .
Ja w tym roku z krzyżowek będę mieć K/131 i rozszczepienie megagrona ( nasiona wzięte z krzaka megagrona , któremu owoce urosły wielkości piłeczki do Ping ponga , a smakował jak megagron ) .
Krzyżówki u mnie dopiero w przyszłym roku .
Moja lista cały czas ulega zmianie . Jednego dnia coś z niej odejmuję , a za dwa dni dodaję . :D
Pozdrawiam, Beata.
x - e-1

Post »

Beatko-to jak się nazywa ten rozszczepiony Megagron -Pingpogronek? :;230

Mi z Megagrona wyrosło coś jeszcze większegi i niepodobnego do żadnej odmiany spośród tych, które uprawiałam. Właśnie wysiałam wyjete z niego nasiona, aby sprawdzić czy to rozszczepiony Megagron czy jakiś inny pomidorek się przez pomyłkę przyplatał?
Na parapetach u mnie zielono, wkrótce tu też pokażę fotkę, niech no tylko zrobię ładniejszą niż do działu warzywniczego. :lol:
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Elu

Podoba mi się ta nazwa ;:333
Ten pomidorek przydarzył się Karince i to ona ewentualnie może oprócz K i f dać mu ksywę :;230
U mnie jeszcze nic zielonego nie widać . Widziałam tylko białe kiełki u nasionek karczocha i papryk gdy je przekładałam do ziemi . :D
Jak Twój Mikołajek ? Coś się ruszyło?
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pingpogronek ;:306 ;:333 , uważam, że świetna nazwa, jeśli tylko ustalą się cechy na dobre.

Beatko, a dodajesz tyle samo co odejmujesz, czy bilans jednak nie wychodzi na zero? :wink:
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Jeden Heliotrop wiosny wprawdzie nie czyni,ale pierwszy rano się pojawił.Teraz jest ich już trzy,więc nie czuje się samotny. :D
Obrazek
Od góry starszaki Tomimaru Muchoo,CLX 37574 i Sandoline.
Obrazek
Faworyt
Obrazek
A tutaj poniżej najmłodsi.
Rodeo ;:333
Obrazek
Red Pear
Obrazek
Persimonowa sakiewka
ObrazekCorazon
Obrazek
Ładnie wschodzą jak na razie odmiany z drugiej tury. ;:108 ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękny widok ;:333
Ale pikowania takiej ilości nie zazdroszczę :wink: . Czy jak rosną w takim zagęszczeniu nie uszkadzają się zbytnio korzonki podczas ich rozdzielania? Z drugiej strony, przy Twoich ilościach nie miałbyś chyba za bardzo gdzie wielodoniczek na parapetach pomieścić, więc to chyba najlepsze rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Witku, czy doświetlasz czymś rozsadę?

Sadzoneczki super ;:333

Pozdrawiam Irena
x - e-1

Post »

Nie jestem Witkiem, ale uważam, że pomidor jest jak chwast i zawsze się przyjmie. ;:333
W ubiegłym sezonie jeden taki maluch wyrwał mi się niechcący prawie bez korzonków i ponownie wsadzony
przyjął się pięknie i dogonił pozostałe. ;:136
Niektórzy nawet celowo uszczykują korzonki podczas pikowania, oczywiście u starszych sadzonek.
W tym sezonie też miałam mały wypadek-zrzuciłam z kaloryfera pudełko z siewkami. ;:oj Wszystko pięknie pozbierałam,
ponownie posadziłam i nawet nie widać po nich, że zwiedzały kuchenną podłogę. ;:306
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, wszyscy powtarzają, że to chwasty trudne do wykończenia, a ja niepotrzebnie się rozczulam, jakby to niemowlaki były ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”