Przepisy dot.wycinki drzew.Ustawa z dn.16.04.2004(Dz.U.z 2013 poz.627)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
ilona58
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 17:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przepisy dot.wycinki drzew.Ustawa z dn.16 kwietnia 2004 o ochronie przyrody(Dz.U.z 2013 poz.627)

Post »

Są nowe przepisy dot.wycinki drzew.Może Hosta się wypowie.Ilona
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p
Od: 4 sty 2008, o 19:39

Re: Przepisy dot.wycinki drzew.Ustawa z dn.16 kwietnia 2004 o ochronie przyrody(Dz.U.z 2013 poz.627)

Post »

Mam jeszcze jedno pytanie.
Jaki powód wycinki najlepiej podać ?
Chcę wyciąć 10 sosen i w ich miejsce posadzić coś innego. Nie ukrywam, że drewno z sosen chciałbym wykorzystać jako opał.
Mogę napisać o tym wprost we wniosku ?
ilona58
100p
100p

Post »

Ja bym napisała ,że kolidują z nowymi nasadzeniami-że chcesz w tym miejscu posadzić drzewa owocowe.I sosny będą je zacieniać i zabierać składniki pokarmowe itp.Co zrobisz z drewnem to Twoja sprawa-urzędników to nie interesuje.Ilona
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p

Post »

ilona58 pisze:Ja bym napisała ,że kolidują z nowymi nasadzeniami-że chcesz w tym miejscu posadzić drzewa owocowe.I sosny będą je zacieniać i zabierać składniki pokarmowe itp.Co zrobisz z drewnem to Twoja sprawa-urzędników to nie interesuje.Ilona
Może głupie pytanie, ale wole się dowiedzieć :) : rozumiem, że nikt nie przyjdzie np. za 2 lata sprawdzić czy faktycznie zostały zasadzone tam drzewa owocowe ?
ilona58
100p
100p

Post »

Chyba nie.Według mnie, jak dobrze uzasadnisz wniosek to nie powinno być problemów ze zgodą na wycinkę.Powodzenia -napisz jak Ci poszło.Ilona
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p

Post »

A co jeśli mam na posesji drzewo (modrzew), który został dość mocno obcięty przez dostawcę prądu, ponieważ haczył o przewody ... po ok. roku od przycięcia uschnął ? Grozi coś za to ?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Możesz dostać odszkodowanie od energetyki, jeśli o takie wystąpisz.
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p

Post »

ekopom pisze:Możesz dostać odszkodowanie od energetyki, jeśli o takie wystąpisz.
Bardziej chodzi mi o to, czy nie będzie takiej sytuacji, ze urzędnik przyjdzie obejrzeć drzewa, które chcę wyciąć ... a przy okazji zwróci uwagę na modrzewia, który jest suchy ... i przywali mi karę, za to, że został źle przycięty i uschnął ?? - nie mam żadnego zaświadczenia, że przycinała go "energetyka".
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, po długiej przerwie.

Istnieje taka możliwość, bo drzewo zostało zniszczone.
Energetyka nie ma prawa niszczyć drzew bez zezwolenia (inna sprawa, że często to robi). Oczywiście zasadność usunięcia nie ma znaczenia co do konieczności uzyskania zezwolenia. Tylko straż pożarna, wojsko ma prawo w sytuacji kryzysowej - uzasadnionej oczywiście.
Jeśli urzędnik będzie rozsądny, to nie będzie naliczał kar - bo przycięcie bylo uzasadnione. W razie W, zwalić na energetykę, nie brać klopoty na siebie, jak tego nie zrobiliśmy.

Stąd też warto ten modrzew od razu umieścić we wniosku. Bo suchy też stanowi zagrożenie.

jeśli nie zamierzamy sadzić, to nie kłamiemy że będziemy. Bo jeszcze ten zapis powtórzy sie w decyzji (bo tak chciał wnioskodawca) a wówczas po 3 latach może ktoś sprawdzić ich żywotność. Gdy ich nie będzie będzie to złamanie warunków decyzji, a więc jak wycięcie bez niej- i zaczną się problemy.

Napisać powód usunięcia drzew. Przecież jakiś jest. Jedynie totalne widzimisie może zostać odrzucone - ale i tak wymaga uzasadnienia. Wątpię, by dla lichego drzewka ktoś się szarpał że musi zostać.

Aha; mierzymy na wys. 5 cm od ziemi: ma mniej niż 25 cm obwodu wycinamy bez zezwolenia (35 cm dla niektórych drzew). Gdy jest więcej, to mierzymy na wys. 130 cm i wynik wpisujemy do wniosku.

Thuja - to drzewo i krzew - zależy od formy w jakiej rośnie. gdy uznajemy że to był krzew to młodsze niż 10 lat mozna usunąć. Gdy jest w formie piennej - jest drzewem, a wówczas obowiązuje wymiar w cm.
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p

Post »

Hosta - zerknij proszę na to drzewo:

http://zapodaj.net/41f23328ecf38.jpg.html

Jak i gdzie zmierzyć jego obwód ?
Rośnie na granicy działki i sąsiad się skarży ...
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja tu widzę 5 drzew..... (jeśli rozwidla się poniżej 130 cm, to każdy pień na tej wysokości jest liczony odrębnie )
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja widzę, że rosną za blisko granicy i według mnie na takie bliskie sadzenie powinna być zgoda sąsiada, a nie potem przyczyną konfliktów.
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p

Post »

ekopom pisze:A ja widzę, że rosną za blisko granicy i według mnie na takie bliskie sadzenie powinna być zgoda sąsiada, a nie potem przyczyną konfliktów.
Te drzewa były sadzonek z 20 lat temu ... sąsiad juz dawno nie zyje, mamy nowego sąsiada.

Hosta - Mam jeszcze pytanie dotyczące tej wycinki.
Jako powód wycinki chce podać "zmiana aranżacji ogrodu".
Czy w takim przypadku mogę dostać nakaz p osadzenia nowych drzew - jestem osobą fizyczną ?
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a ja widzę, że tych drzew nikt nie sadził. Nie wiem gdzie widzisz konflikt. Teren i ogrodzenie po obu stronach identyczne. Sąsiad uznał, że zaczynają mu przeszkadzać, drugi chce załatwić sprawę formalnie - dla mnie się dogadują.

Dopóki istnieć będą granice - będzie potrzeba wzajemnego zrozumienia i komunikacji. Miałem już sprawę o łąkę kwietną, bo przeszkadzała sąsiadowi.

Paweł:
Możesz dostać nakaz, ale nie koniecznie. Wpisz zmiana aranżacji ogrodu, w tym naprawa ogrodzenia. Porozmawiaj z urzędnikiem, że nie chcesz nowych nasadzeń, bo i tak coś wsadzisz, ale jeszcze na dziś nie zdecydowałeś a nie chcesz się wiązać koniecznością - bo np. myślisz o gatunkach owocowych. Jako osoba fizyczna - jesteś zwolniony z opłat.
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p

Post »

Szczerze to myślę, aby w miejscu wycinki tych sosen posadzić owocowe drzewa.
Czy w zwiazku z tym Mogę mieć nakaz nasadzenia drzew owocowych ?
Czy nakazuje się wyłącznie drzewa nie owocowe ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”