Nie dokładnie widać na zdjęciach ułożenie pąków, ale podczas Cięcia sam będziesz to najlepiej widział. Najważniejsze to to, żebyś wiedział że ostatni pozostawiony pąk to przedłużenie. To znaczy wyrośnie z niego właśnie w tym miejscu gałązka. Przy cięciu musisz użyć trochę wyobraźni. Widząc pąk który zostawiasz jako ostatni wyobrażasz sobie, że w kolejnym roku wyrośnie z niego gałązka, jak i z innych pąków. Przez to możesz sobie wizualnie nakreślić jak będzie wyglądało drzewko w przyszłości. Mam nadzieję, że nie zagmatwałem zbyt bardzo ...
Nie wiem czy mam rację czy nie. Ale ja obciąłbym to w taki sposób :
Papierówka - No cóż, sam się borykałem z tym rok temu i też nie wiedziałem jak to zrobić. Wydaje mi się że tak jak zaznaczyłem będzie okay. Chodzi o to by miejsca w których zaznaczyłem ciąć tak by pąki były po zewnętrznej stronie ( aby gałęzie nie rosły ku górze, tylko poziomo). Jak się mylę niech ktoś mnie poprawi
Ulene sam mam u siebie

Boczne gałązki tak jak zaznaczyłem z pąkiem na zewnątrz. Jedynie wierzchołek z pąkiem do środka, aby się wyprostował. A te niżej możesz pozostawić, no chyba, że jakieś odgałęzienie rośnie ku górze to je wytnij.
Antonówka dość brzydko się ułożyła ... Gałęzie tylko po jednej stronie. Nie jestem pewien co do jej cięcia, ale wydaje mi się ,że tak byłoby najlepiej.
Aaaa.. i poczekaj oczywiście z tym cięciem na dobre pogody