Hiacynt w doniczce, w domu ,na balkonie

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: hiacynt - wsadzić do ogródka czy do doniczki i na balkon?

Post »

Jak masz jakieś chłodne pomieszczenie, najlepiej wyżej wspomnianą piwnicę, to tam umieść cebulę, jak już straci liście... Można obsypać trocinami suchymi... I sprawdzać wilgotność... Ani za sucho, a tym bardziej za mokro, nie może być...
Do lodówki się wkłada, jak będziemy go zmuszać do kwitnienia... A wcześniej potrzebuje okresu spoczynku, w ciemności...
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02

Post »

W tym sęk że nie mam chłodnej piwnicy ;:223
pozdrawiam
Kasia
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Klatka schodowa? :)

Skoro nie masz za bardzo warunków, to odpuść, za rok kupisz sobie nowego hiacynta :)

Chociaż gdzieś ostatnio czytałam, że ktoś trzymał cebulki po prostu w pudełku kartonowym na szafie. A tylko potem przed samym sadzeniem na jakiś czas do lodówki wsadzał ;)

Więc może zrób sobie taką próbę :)
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02

Post »

Tak się składa że mam też problem z opałem. W moim pokoju bywa temp. ok 5stC. Więc do pudełka w ciemnym kącie a potem do lodówki?
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Co z cebulami hiacyntów (kwitnących w doniczce) po przekwitn

Post »

Witam, :wit
jak należy postępować z cebulami hiacyntów, które kwitły w doniczkach w domu. Właśnie zaschły wszystkie liście, rosliny były podlewane coraz mniej i co teraz? Ołdożyć do jesiennego wysadzenia, czy wsadzic teraz do ziemi??
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Hiacynt

Post »

Wsadzić do ziemi lub chociaż większej doniczki i dopóki liście naturalnie nie zaschną, nawozić nawozem do roślin kwitnących. Jak pędy zaschną, cebulki wyjąć obsuszyć i przechowywać w papierowej torebce lub pudełku w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscy. Do gruntu ponownie wysadzić we wrześniu / październiku.
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Marysiaaa
500p
500p
Od: 18 wrz 2013, o 12:41

Post »

Witam,

zakupiłam dziś hiacynta (2sztuki) :heja

który ma już liście i niedługo będzie kwitł, a jest w bardzo ciasnej doniczce, więc czy powinnam go przesadzić czy zostawić i mu to wystarczy ( ta odrobina ziemi ) :?:

Na razie postawiłam obie doniczki w szerokiej doniczce,
Na dnie wysypałam trochę keramzytu i nalałam troszkę wody.

Boję się, żeby mi te cebulki nie zgniły, dlatego nie leję wody bezpośrednio do doniczek ...
Nie wiem, czy dobrze robię ;:219 Bo nigdy nie miałam takich cebulkowych w domu tylko w ogrodzie zawsze.

Proszę o poradę - jakiś komentarz czy poprawnie się do tego zabrałam. :wink:

Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
_fox_

Post »

Z wodą nie przesadzaj, a co do ilości ziemi to popatrz na fotkę na 1 stronie tego wątku. Tak się sadzi i tak sprzedaje ziemia tylko jest po to aby cebula się trzymała w pionie, cebula wydaje kwiat. Jednak po przekwitnięciu możesz przesadzić w większą doniczkę.
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 16:40

Re: Hiacynt - wsadzić do ogródka czy do doniczki i na balkon?

Post »

Nieee, źle mówicie, po przekwitnięciu czeka się aż kwiat zżółknie, można odciąć, podlewać do czasu aż liście zżółkną, wtedy cebulę wyjmuję z ziemi, suszę i w chłodnym(niezbyt) miejscu przechowuje do nast roku do zimy, w grudniu np. wsadzam do ziemi po czubek i podlewam, a gdy wypuści listki z pąkiem odkrywam wierzch cebulki i czekam aż zakwitnie, NIE WYRZUCAĆ, tacy z was ogrodnicy? wstyd mi za was na takim FO, można tez w wodzie hodować, ale tak nie próbowałam
Pozdrawiam Lucyna
Moje roślinki
Moja kolekcja
Marysiaaa
500p
500p
Od: 18 wrz 2013, o 12:41

Re: Hiacynt - wsadzić do ogródka czy do doniczki i na balkon?

Post »

Po przekwitnięciu, hiacynty przesadziłam do dużej donicy na balkonie i rosną wraz z innymi roślinami.
Zamierzam je tak na razie zostawić, aby cebule zaopatrzyły się w niezbędne składniki odżywcze, które pomogą im w kolejnym kwitnieniu ;:215
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p
Od: 16 gru 2014, o 13:21

Zapomniane cebule hiacyntów

Post »

Kupione późnym latem/wczesną jesienią (nie pamiętam) cebule hiacyntów miały powędrować do piwnicy, by poleżeć tam w ciemności i chłodzie przez zimę - tak powiedział sprzedawca i tak wyczytałam potem w internecie. Okazało się, że leżały w worku foliowym za szafką w kuchni (jasno, temp ok 20-22 stopnie). Czy to już za późno by wynieść je do piwnicy i mogę je już tylko wyrzucić? Czy mimo to mogę wynieść je do piwnicy i coś z nich będzie jeszcze? Pierwszy raz stykam się z tymi roślinkami i w ogóle z cebulowymi.

Będę wdzięczna za wskazówkę co można z nimi uczynić!
:wit
Ala
ElciaEl
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 lut 2015, o 23:08

Re: Hiacynt do doniczki czy do ogródka,na balkon

Post »

Zdarzyło mi się zapomnieć o cebulach hiacynta schowanych w szafce pod zlewem na wieeele miesięcy ;:173 Jak tylko je "odkryłam" sadziłam-rosły.
Jeśli wyrzucisz, na NA PEWNO nic z nich nie będzie. Więc warto ratować. Pewnie cebule są bardzo wysuszone, ale wierzchołek wzrostu jest w samym środku cebuli, więc trzeba "pomacać", jeśli jest coś twardego, to jest duża szansa, że się uratuje. I tu dwie możliwości: czy wynieść i w suszy trzymać przez kolejne miesiące, czy od razu posadzić do doniczki i pędzić. Ja od razu bym posadziła. Może jednak ktoś myśli inaczej :?:
Pozdrawiam
Ela
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
SoniaR
50p
50p
Od: 29 sty 2016, o 14:41

Post »

Jeden z moich hiacyntów uprawianych w doniczce zrobił falstart - otwiera pojedyncze kwiatuszki, chociaż łodyga z kwiatem jeszcze nie wyszła nawet spośrod rozety liści.

Ma ktoś pomysł czemu tak się stało? Jak temu zapobiegać i jak mu pomóc wyjść na prostą? :P
Kraj migdałów i oliwek.
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Też tak raz miałam. Wydaje mi się, że to było przez zbyt krótkie przechłodzenie w jasnym pomieszczeniu. Ponieważ jak widziałam, że jest pęd kwiatowy schowany między listkami, to przyniosłam go do jasnego południowego pokoju o temp. powyżej 20 stopni. I zamiast wyciągać się powoli do światła zaczął otwierać kwiatki. Teraz przynoszę do pokoju, jak pęd już ma z 7-10 cm. I wszystkie kwitną normalnie. Takich hiacyntów kupionych w biedronce na wyprzedaży mam z 40. Wszystkie zimowały w garażu, a teraz już stoją na tarasie i co kilka dni biorę sobie kilka do domu, doprowadzam do kwitnienia i wysadzam w donice tarasowe. Jutro wsadzam kolejne.
Pomóc chyba tylko możesz obniżeniem temperatury... ale nie wiem czy to pomoże... ja niestety nie mam takiej możliwości bo zmarzluch jestem i w domu mam bardzo ciepło, a na dworze był wtedy mróz..
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
SoniaR
50p
50p
Od: 29 sty 2016, o 14:41

Post »

Obniżenie temperatury hmmm... mogę go wystawiać na zewnątrz w nocy - to by coś dało?

Jestem poza Polską, u nas jest teraz w dzień mocno wiosennie, +23C...
Smacznie spały przez cały grudzień, obudziły się kiełkami z końcem stycznia. (Styczeń u nas to coś jak kwiecień w Polsce, trochę cieplutko i słonecznie, trochę deszczu, temperatury ok. +15C w dzień)
Kraj migdałów i oliwek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”