Marysiu
Nasionka cebuli dobrze kiełkują w temperaturze powyżj 20 stopni . Idzie im to po prostu szybciej . Jak już pojawią się młode roślinki , to trzeba im temperaturę obniżyć i dać dużo światła . Rosną sobie takie cieniutkie , zielone włoski i jeśli mają dobre warunki temperaturowe i świetlne to nie ma potrzeby i konieczności podcinania . Rozsada dzielnie rośnie do góry , mążnieje , pojawia się drugi listek - szczypiorek i jest ok .
Natomiast jeśli rozsada ma mało światła , ma tendencje do pokładania się moża ją skrócić , przyciąć i w ten sposób ułatwić jej pionowy wzrost .
Sama będziesz widziała , czy jest taka potrzeba , czy nie .
Małgosiu
Wysianych jest 18 odmian , 5 ostrych jadalnych i reszta słodkie . Mnie potrzebne są po dwie , trzy roślinki z danej odmiany . Wyłożyłam po więcej , bo jak sama wiesz różnie bywa ze wschodami . Poza tym jeśli wskiełkują wszystkie mam amatora na nie . Dostanie wskiełkowane nasionka do dalszej uprawy .
Ja taka dokładna to nie jestem , po prostu w ten upożądkowany sposób ułatwiam sobie życie .
Irenko
Dobrze , że pokazałaś to zdjęcie , przypomniałaś mi , że dobrze by było mieć jedną roślnę Winogronka w ogródku .