Skimmia japońska -wymagania,problemy

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Skimia

Post »

Skimia moja
rośnie w gruncie,od strony wschodniej w ziemi raczej bardzo suchej,ale nie wykazuje raczej oznak pokładania się.
Część górna pędów jest zielona ale sztywna, z biegiem czasu,w miarę przyrostu jej pędy drewnieją.

Jak co roku jej liście uszkadzają mroźne wiatry ale nie są to jakieś ogromne uszkodzenia.
Wygląda na ten moment ,moim zdaniem przyzwoicie.
Problem odżyje nieco później.
Przędziorek - to moja i jej zmora.
Kilka lat już hodujemy go wspólnie i efekt marny... bo miejsce gdzie ona rośnie sprzyja bardzo temu szkodnikowi,jest bardzo suche.
Okresowo znika problem by znowu się pojawić

Obrazek
p1780408
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Skimmia japońska - BAZA

Post »

Moja Skimmia po zimie marnie wygląda ...
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06

Post »

Mam kilka czerwonych nasion tej roślinki, nigdzie nie mogę doczytać,czy z nasion też ją można rozmnożyć.
Wie ktoś?
crosser
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 cze 2015, o 12:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Skimia - co jej jest?

Post »

Witam,
to mój pierwszy post tutaj, jestem kompletnie zielony w sprawach ogrodnictwa i mam nadzieje, ze pomożecie :)

W zeszłym roku zona posadziła skimię japońską na trawniczku przed domem i pięknie rosła. W tym roku coś obgryza liście? i na dodatek liście żółkną i brązowieją - nie wiem czy to są dwa różne problemy czy jeden i ten sam. Wrzucam zdjęcia, które przed chwilą zrobiłem, mam nadzieję, że da się na tej podstawie postawić jakąś diagnozę...

Z góry dziękuję!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Skimia - co jej jest?

Post »

Skimmia musi mieć warunki podobne do rododendronów, czyli półcień, zacisze i kwaśną, próchniczną, przepuszczalną glebę.U ciebie jest zapewne gliniasta, twardniejąca i zbyt wapienna.Jeżeli masz nieprzepuszczalną glebę to skimmia nie będzie dobrze rosła, Można uprawiać w donicy, moja rośnie tak 5 czy 6 lat.Dziury z brzegu to pewnie sprawka opuchlaków, też podobnie jak u różaneczników.
crosser
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Fakt, widziałem raz czy drugi dorosłego opuchlaka (przynajmniej takie samo coś, co można znaleźć na zdjęciach w internecie).
Co do ziemi, to w zeszłym roku skimia ładnie rosła, więc to chyba nie to.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jaką masz tam glebę? Niekorzystne warunki glebowe nie zawsze objawiają się po posadzeniu, w krótkim czasie.Często dopiero po roku, dwóch.Czasem w czasie sadzenia dodaje się korzystniejszego podłoża, ale potem korzenie idą dalej i to co tam znajdują już im nie odpowiada, albo pod nasypaną warstwą wokół korzeni jest glina, gdzie woda stagnuje i szkodzi korzeniom roślin wymagającym przepuszczalnego podłoża.Brązowienie końcówek liści sugeruje zastoiny wodne i gnicie korzeni.
crosser
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Najprawdopodobniej masz racje :(
Ogolnie gleba nie jest najlepsza, raczej gliniasta. Przy sadzeniu wykopalem dol i wsypalem tam lepszej ziemi (tak ze 1,5x wiekszy promien niz korzenie) - pewnie dlatego w zeszlym roku ladnie roslo.
Ma sens przesadzanie o tej porze roku czy bedzie wiecej szkody niz pozytku?

btw, Jaka jest najlepsza metoda walki z opuchlakami? W internecie jest ich opisanych kilka (od naparow z wrotyczu, poprzez nicienie, skonczywszy na chemii) i do kazdej mozna znalezc tych ktorym pomoglo i tych ktorym nie pomoglo...
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Pokaż całą roślinę i mniej chore miejsca. Te kropeczki mogą też sugerować przędziorki.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Chciałabym mieć tę roślinę w swoim ogrodzie. Biorąc pod uwagę strefę klimatyczną (5b), lepszym rozwiązaniem będzie pewnie uprawa w donicy. Zimą dołowałabym ją w cieplejszym, osłoniętym murem miejscu i okrywała agrowłókniną.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Skimmia japońska -wymagania,problemy

Post »

Moją uprawiałam w donicy jakieś 5-6 lat, w zeszłym roku latem poszła do gruntu, bo już była za duża do dalszej takiej uprawy.Na razie ma się dobrze, ale ostatnie zima nie była zbyt mroźna.Mam w doniczce 3 letnią sadzonkę, którą w rok po ukorzenieniu posadziłam w gruncie, ale słabo tam rosła, więc znów przesadziłam do doniczki.
Starsza dopóki była w donicy wykształcała duże kwiatostany, zimą miała ładnie wykształcone, sporej wielkości kule czerwonych pączków, dla mnie to się bardziej liczyło niż jej nieciekawe kwiatki, a teraz w gruncie ledwo widać malutkie czerwone kulki.Nastawiam się więc w dalszym ciągu na uprawę pojemnikową.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy zapach kwiatów określiłabyś jako intensywny? Waham się czy kupić skimmię czy osmanthusa burkwooda. Też ma bardzo atrakcyjne zimozielone ulistnienie i pachnące kwiaty. A mi zależy bardzo na zapachu.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiaty nie pachną intensywnie, kwitnienie jest ponadto dość krótkie.Kwiatostany z pączkami natomiast zdobią ją od jesieni przez całą zimę i moim zdaniem to jej największa ozdoba.
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2016, o 01:04

Post »

Odgrzeję nieco temat. Mam dwie Skimmie. Jakieś dwa tygodnie temu nabyła w sieciówce. Przesadziłam do podłoża do paproci z drenażem. Stoją w północno-zachodnim pokoju na parapecie. Za ciepło nie mają, bo to sypialnia. Wyczytałam, że lubią jasno, ale zniosą też ciemniejsze miejsce. Jedna ma się ok. Z drugiej natomiast lecą listki, zaczynają żółknąć i opadają. Łysa nie jest, ale trochę mnie to martwi :( Kto ma doświadczenia z tą rośliną :?: Czy ona musi odchorować nowe warunki, czy też ja popełniłam błąd :?: Nie chcę wysadzać ich do gruntu, ale mam zimny, nieogrzewany ganek. Jest tam jasno (południowy zachód). Zastanawiam się, czy może tam byłoby im lepiej :?: Poproszę o podpowiedź ;:180
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgaduję, że coś może się dziać z systemem korzeniowym. Może został uszkodzony w trakcie przesadzania albo ma za mokro i gnije tudzież złapał jakiegoś grzybowego patogena. Skimmia ma wymagania zbliżone do rododendronów. Lubi kwaśne podłoże. Przy nieodpowiednim pH będzie chorowała. U mnie skimmia do połowy lipca rosła w doniczce na parapecie. Liście były ładne, zielone, roslina zdrowa, ale zero nowych przyrostów. Dopiero posadzona do gruntu obok azalii i golterii wypuściła nowe liście. Niestety kwiatów na przyszły rok nie zdążyła zawiązać. Na zimę muszę ją jakoś okryć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”