Ciemiernik(Helleborus) cz.1
Re: Ciemiernik Helleborus cz. II
Czarne plamy na liściach to objawy choroby grzybowej - Coniothyrium hellebori. Ciężko z nią walczyć. Najważniejsze to odpowiednie stanowisko i podłoże. Słabe rośliny padają często ofiarą tej choroby. Na liściach pojawiają się czarne plamy, często infekowane są również kwiaty i łodygi. W takim przypadku ważna jest profilaktyka. Sukcesywne usuwanie wszystkich porażonych organów i palenie ich (tudzież nie wrzucanie na kompost). Narzędzia dobrze byłoby po każdym cięciu zdezynfekować, żeby nie przenosić patogenów na zdrowe rośliny.
Ale tak jak zaznaczyłem - warunki uprawy są kluczowe. Lekkie, próchniczne podłoże na bazie ziemi liściowej. Lekko zasadowa gleba i półcień - wszak ciemierniki to rośliny leśne. Jeśli rośliny rosną w dużym zagęszczeniu warto byłoby je rozsadzić.
Sam walczę z tą przebiegłą chorobą. Ale przestrzeganie podstawowej higieny dużo daje i objawów choroby jest coraz mniej.
Myślę, że ciemierniki warte są tej troski. Pomijając fakt, że to jedne rośliny w naszych ogrodach kwitnące na przełomie zimy i wiosny to po prostu są przepiękne. Zwłaszcza w tak ponurej porze roku.
Ale tak jak zaznaczyłem - warunki uprawy są kluczowe. Lekkie, próchniczne podłoże na bazie ziemi liściowej. Lekko zasadowa gleba i półcień - wszak ciemierniki to rośliny leśne. Jeśli rośliny rosną w dużym zagęszczeniu warto byłoby je rozsadzić.
Sam walczę z tą przebiegłą chorobą. Ale przestrzeganie podstawowej higieny dużo daje i objawów choroby jest coraz mniej.
Myślę, że ciemierniki warte są tej troski. Pomijając fakt, że to jedne rośliny w naszych ogrodach kwitnące na przełomie zimy i wiosny to po prostu są przepiękne. Zwłaszcza w tak ponurej porze roku.
W wilgotnej z natury glebie te patogeny siedzą i się panoszą niestety.Żadne opryski nie pomagają trzeba zmienić warunki, miejsce, przesadzić, ale to trudne, bo często taka gleba jest na całej działce.Pomagają trochę podwyższone rabaty.
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje ciemierniki dostają co tylko najlepsze: opryski, kompościk, odpowiednie podlewanie, ba nawet wszystkie rosną na podwyższonych rabatach właśnie
, ale do czasu gdy nie trafią do donic nic nie pomoże. Pokazywałam zdjęcia dwa lata temu w dwóch profesjonalnych szkółkach i nic więcej nie mogę zrobić.
Ścinanie liści na zimę zdecydowanie mi odradzono więc wyglądają jak wyglądają. Kwiaty nie mają oznak choroby.
Wiosną będzie poważne strzyżenie i zobaczymy, czy tym razem pomoże.
Jedynie co mogłabym na jednej rabacie zmienić, to "przewiewność" bo sporo roślinek tam rośnie (bez objawów chorobowych), ale w innym miejscu jest pustawo, a problem identyczny!

Ścinanie liści na zimę zdecydowanie mi odradzono więc wyglądają jak wyglądają. Kwiaty nie mają oznak choroby.
Wiosną będzie poważne strzyżenie i zobaczymy, czy tym razem pomoże.
Jedynie co mogłabym na jednej rabacie zmienić, to "przewiewność" bo sporo roślinek tam rośnie (bez objawów chorobowych), ale w innym miejscu jest pustawo, a problem identyczny!

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Danusia masz ładne ciemierniki a zwłaszcza ten pełny bordowy.
Gdzie kupiłaś tego bordowego pełnego mam na niego chrapkę.
Gdzie kupiłaś tego bordowego pełnego mam na niego chrapkę.
Ela
-
- 200p
- Od: 26 gru 2011, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Danusia, za kilka dni zakwitnie mi odmiana BLACK, ciekawe, czy będzie dużo ciemniejszy od tego z pierwszego zdjęcia postu powyżej... 

- ktoś
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
U Danusi ,jak zwykle piękne kwiaty !!!!
Wszystkie Ciemierniki są cudowne ,rewelacyjny kolor ma - Hlleborus orientalis HARD ROCK
urokliwy jest zielony " piegusek " 
------------------
Lucyna.

------------------
Lucyna.
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
Piękne, a moje cały czas w pąkach 

-
- 200p
Tak czułem, że to jakaś mutacja, niespotykana w masówcektoś pisze:Ten anemonowy , ciemny , to siewka od kolekcjonera .
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
Wczoraj na Gardenii Pi-ma sprzedawał ciemierniki całkiem ładne i kwitnące sadzonki .
Ja kupiłam sobie Helleborus orientalis - Double Purple i Double Green Spotted ale jeszcze w pąkach na te już z ładnymi kwiatami nie załapałam się .
A takie kupiłam u siebie w ogrodniczym

Ja kupiłam sobie Helleborus orientalis - Double Purple i Double Green Spotted ale jeszcze w pąkach na te już z ładnymi kwiatami nie załapałam się .
A takie kupiłam u siebie w ogrodniczym
-
- 200p
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- ktoś
- Od: 11 lis 2008, o 10:15