Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Pati - bo wysiewy kształcą, nic tylko siedziec i podziwiać. I samemu sobie siać, to wielka frajda jest ;:108
Lucy - nie da rady, areału odpowiedniego brak, a stosy unijnych dokumentów przerażają na samą myśl. Wolę we własnym zakresie. Ale gdyby wiązało się to z wyjazdem na Madagaskar, to kto wie...? Obrazek
Jacek - bardzo (nie) dziękuję! No lubię te florę Wyspy, nic nie poradzę, że ciągnie, kusi, nęci... i zanudzać bym Was mogła cały czas. I ogromnie się cieszę, że Wam się podobają choć troszkę te wysiewy, bo roślinki i dla mnie stanowią cały czas zagadkę i nowe doświadczenie.
Moniko - tak tak, pewnie, tylko dlaczego ta pierwsza tak szybko wzeszła? Taka niby Senna, a lata :;230
Obrazek

Tak mało tych roślin jest ich w kolekcjach, tak mało o nich w różnej literaturze...I tak naprawdę to Wam należą się podziękowania, że mogę o tych roślinkach z Wami pogadać, Wam pokazać ;:162 Bardzo Wam za to dziękuję!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Ależ Żanetko nie ma za co dziękować, my bardzo chętnie pooglądamy i poczytamy o roślinkach. Pisz i pokazuj jak najwięcej ;:333
Swoją drogą sporo tego rośnie...będzie o czym czytać :;230
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2012, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dawno mnie nie było i widzę że zagonek hoyowy się rozrasta.... troszkę wyobraźnią nie ogarniam gdzie to wszystko ustawiasz -
ale może w marcu ciekawość zaspokoje. Mam monografię o Hoyach i jak oglądam to przychodzi chęć posiadania tych roślinek
ale niestety rozum mówi "nie "
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pokazuj, pokazuj, to taka miła odmiana, coś oryginalnego. I jakby komuś przyszło do głowy zaszaleć i coś podobnego wyhodować, to wiadomo kto jest mistrzem i kopalnią wiedzy ;:108
A ta pierwsza Senna spała szybciej, to i wzeszła wcześniej :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Może to i chwasty, tego nie wiem bo i o nich wiem naprawdę niewiele. Natomiast te u Ciebie urocze siewki, dobrze o nich piszesz... Cieszę się więc razem z Tobą. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Bardzo ciekawe informacje i super podejście. Prawdziwe krzaczory z duszą :) No i napisałbym coś o budowanie palmiarni czy innego egzotarium, ale to już się pewno nudne staje.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Żanetko :!: pokazuj opisuj jak najwiecej :!:
Czytam z ciekawością :D (chociaż takich roślin nie posiadam) u Ciebie zawsze można się zatrzymać i poczytać ;:215
Komu jak komu ,ale nam możesz pisać i wstawiać foty do woli :D trafiłaś na chłonny materiał ;:306
IloPio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sty 2016, o 22:19

Post »

Witaj Żanetko :)

Jestem oczarowana Twoimi roślinami :)

czy możesz mi pokazać jak się sprawuje Twoja Ceropegia madagascariensis? może będziesz coś ukorzeniać w tym roku?:)

pozdrawiam
Ilona
pozdrawiam
Ilona
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, Marku, Moniko, Henryku, Marku, Małgosia, Ilonko wielkie i serdeczne dzięki!
Agnieszko - dziękuję za miłe słowa :D
Marku, to skandal, że Cię długo tu, na Forum nie było! Szczęśliwie nadrabiasz wszystko pieknymi zdjęciami. Ale mam szczerą nadzieję, że w marcu zajedziecie do nas. Gdzie to upycham...? No właśnie w pokoju, w którym wchodziłeś na drabinę :;230
Moniko - "mistrzem i kopalnią wiedzy"...? Ojej, aż się zarumieniłam, jeśli w moim wieku to jeszcze możliwe ;:306 Bardziej wolę określenie... no tak, chciałam powiedzieć: "pionierskie", ale że jestem starej daty, to się dziś źle kojarzy. Po prostu cieszę się, że mogę Wam o nich opowiadać, a jeśli ktoś zechce jeszcze, jak powiedziałaś, zaszaleć i też wysiać, cieszyłabym się jeszcze bardziej. Znak, że dobrze roznoszę chorobę ;:306
Henryku - dziękuję! Niech te siewki uroczo rosną dalej ku wspólnemy zadowoleniu :-)
Marku - krzaczory z duszą - bardzo trafne określenie! Dziękuję, bo jakoś mi to szalenie do nich pasuje. Pozwolisz, że przywłaszczę...? :lol:
Małgosiu - za ten chłonny materiał bardzo Ci również dziękuję ;:196
Ilonko - serdecznie witam w moich progach! Niestety, nie pokażę ceropegii, bo to było dawno i nieprawda ;:306 A tak serio - nie mam poza jedną już żadnej ceropegii, nie polubiły mnie w ogóle w przeciwieństwie do mnie. Może w tym roku spróbuję raz jeszcze, ale z baaaardzo dużą dozą ostrożności.

Wyjątkowo pojawiam się w tygodniu... Ale chciałam Wam powiedzieć, że jak w życiu, nie wszystko wychodzi jakby się chciało. Jakaś równowaga musi być: tu wschodzą jakieś super egzotyki, a padają te niby łatwiejsze...Zdarza się, ale niezupełnie o tym.

Cieszę się bardzo, że mogę Wam pokazać, co roślinnie u mnie siedzi. Poza roślinami z Madagaskaru wiecie, że wpadłam w hoje po uszy. No i po wielu perturbacjach w końcu doszła do mnie paczka z Tajlandii. Dłuuuugo myślałam, czy pokazać Wam te zdjęcia...No niektóre tej drogi nie przetrwały zwłaszcza, że były pewne problemy z tą paczką po drodze. Znaczy: nie wiem, czy nie przetrwały, najgorsze reanimują się w mnożarce. Mimo wszystkich problemów było warto, bo niekóre to cuda są po prostu. W każdym razie zdecydowałam, że pokażę Wam te roślinki. Zawsze potem będzie można porównać stan pierwotny, za jakiś czas.
Tak więc uprzedzam: zdjęcia dla osób o mocnych nerwach :D

hoja archboldiana pink hoja archboldiana white hoja blashernaezii
Obrazek Obrazek Obrazek

hoja benguetensis hoja dennisii hoja flavida hoja diptera
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

hoja imperialis pink hoja imperialis red hoja imperialis white
Obrazek Obrazek Obrazek

hoja macgillivrayii hoja megalaster hoja magnifica
Obrazek Obrazek Obrazek

hoja multiflora 'Philipines' hoja multiflora 'Thai' hoja multiflora 'White margin'
Obrazek Obrazek Obrazek

hoja obtusifolia hoja obtusifolioides hoja onychoides I
Obrazek Obrazek Obrazek

hoja patella white flower hoja parasitica hoja tjadasmalangensis
Obrazek Obrazek Obrazek

Nie wiem, co z niekórych będzie, czy w ogóle będzie...Niby nie takie już reanimowałam, ale tu się martwię nieco.
Dzisiaj już wszystkie wyglądają o wiele lepiej, ale wymagają bardzo dużej troski.
Ot tak, chciałam się wygadać nieco.
Pozdrawiam cieplutko!
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Szkoda Żanetko, że nie poplotkowałaś ze mną na temat Tajlandii :wink: Mam nadzieję, że coś jednak odratujesz.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

No to rzeczywiście wpadłaś po uszy :D Tyle pięknych nowości masz, trzymam kciuki, żeby się udało. Masz duże doświadczenie, więc będzie dobrze ;:333
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu - wspominałam, tyle że już po zamówieniu...Ale wcześniej czytałam, rozmawiałam też z osobami, kóre tam zamawiały, w pewnym sensie świadoma byłam ryzyka... I mimo wszystko jeszcze tak do końca się się nie poddaję :|
Basiu - dziękuję, będę robiła co w mojej mocy :roll:
Spis moich wątków
IloPio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sty 2016, o 22:19

Post »

Żanetko, próbuj z ceropegiami bo są baaardzo wdzięczne :)
I pisz jak będziesz zamawiać, może się podłączę pod zamówienie :)

Ilona
pozdrawiam
Ilona
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

No, no, poszalałaś ;:oj
Trzymam kciuki, żeby wszystkie nabytki jednak przeżyły. Niestety to dość długa droga dla roślin - chociaż i tak dobrze, że w dzisiejszych czasach jest w ogóle taka możliwość.
A powiedz, czy te odmiany H. multiflora różnią się od siebie kwiatami, czy tylko liśćmi?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Tak więc uprzedzam: zdjęcia dla osób o mocnych nerwach :D
- ... faktycznie, teraz to jeszcze "żłobek, przedszkole", ale za najdalej rok, to dopiero będzie trzeba mieć super mocne "postronkowe" nerwy, żeby nie dostać jakiegoś nieplanowanego "wylewu" ;:306 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”