Bratek ( Violax wittrockiana) ) Cz.1
Re: Bratek - Viola wittrockiana , Fiołek- Viola cornuta
Kiedy najlepiej posiać Bratki, żeby można było wysadzić je na początku sezonu do donic na zewnątrz? Z chęcią skorzystałbym z sadzonek sprzedawanych w sklepach jednak u mnie pojawiają się bardzo późno, a zależy mi na umieszczeniu ich w donicach z tulipanami i krokusami dlatego chciałbym posadzić je mniej więcej w czasie wschodzenia cebul tulipanów tj. marzec/kwiecień. Jaki jest idealny termin, żeby w chwili wysadzania miały już zawiązane pąki kwiatowe?
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, czy ktoś w tym roku podjął próbę wysiania bratków? Bo czytałam że w zeszłym roku wysiewaliście o tej porze. Ja znalazłam paczkę bratków, kupioną rok temu w biedronce. Pewnie miałam posiać, ale wyczytałam że sieje się je na jesień i zapomniałam o nich. Teraz znalazłam i wysiałam kilka, bo wyczytałam że o tej porze też można, tylko pewnie kwiatów nie będzie zbyt dużo. Postawiłam je okryte folią na parapecie u dzieci (okno wschodnie), ale jak wyczytałam to może im tam być za ciepło, jak myślicie? Może wyniosę je na strych (ok 17st, przy oknie pewnie mniej)? Tam jest chyba najchłodniej i najwidniej.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Mnie się zdarzyło siać bratki w połowie marca, zdarzyło i z początkiem kwietnia ? i zawsze bezbłędnie kwitły.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Siane teraz zakwitną pod koniec maja, potrzebują ok.3 miesięcy by zakwitnąć.Nie wiem czy to ma sens, bo już w czerwcu dla nich jest zbyt gorąco, szybko wybiegają i przekwitają, chyba, że posadzisz w cieniu.Jednak wtedy jest już masa kwiatów letnich i bratki już tak nie cieszą jak wiosną, więc nie licz na nie zbytnio i kup sadzonki, jeśli zależy ci na kwiatach teraz wiosną.
Lepiej wysiać pod koniec maja, zakwitną we wrześniu, ale jak wysiałaś też dobrze, zdobędziesz doświadczenie.Zostaw do wschodów w cieplejszym.
Jak chcesz je przezimować to wysiewa się pod koniec lipca, ale jesienią, jak napisałaś jest zbyt późno, będą zbyt słabe do zimowania w gruncie.
Odmiany wysiewane z nasion selekcjonowanych dostępne w handlu jednak stosunkowo słabo zimują w gruncie, ale to też od przebiegu zimy zależy.
Nasze babcie wysiewały najczęściej 'kundelki', bardziej wytrzymałe, a i zimy kiedyś były śnieżne co sprzyjało przezimowaniu.Pamiętam u babci szerokie i krępe kępy bratków po zimie.Było potem kolorowo, aż zęby bolały, najwięcej jednak żółtych z plamą.
Lepiej wysiać pod koniec maja, zakwitną we wrześniu, ale jak wysiałaś też dobrze, zdobędziesz doświadczenie.Zostaw do wschodów w cieplejszym.
Jak chcesz je przezimować to wysiewa się pod koniec lipca, ale jesienią, jak napisałaś jest zbyt późno, będą zbyt słabe do zimowania w gruncie.
Odmiany wysiewane z nasion selekcjonowanych dostępne w handlu jednak stosunkowo słabo zimują w gruncie, ale to też od przebiegu zimy zależy.
Nasze babcie wysiewały najczęściej 'kundelki', bardziej wytrzymałe, a i zimy kiedyś były śnieżne co sprzyjało przezimowaniu.Pamiętam u babci szerokie i krępe kępy bratków po zimie.Było potem kolorowo, aż zęby bolały, najwięcej jednak żółtych z plamą.
dorotas24 --- wysiej te Bratki , bo znów zapomnisz ,czy gdzieś się " zawieruszą " , za rok będziesz ciszyła oczy ich pięknem
wiem po sobie,że takie odkładanie to zapominanie 
---------------------
pozdrawiam
Lucyna

---------------------
pozdrawiam

Lucyna
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
Moje bratki już lekko przebijają ziemię, za kilka dni już będą widoczne 

Pozdrawiam
Dorota
Dorota
Och
gdyby tak inne rośliny ,jak Bratki , wszędzie rosły i bez problemu pięknie kwitły
to byłoby przyjemne
------------
Lucyna.

------------
Lucyna.
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kupiłam nasiona Fiołka o zwisających pędach (viola x williamsii).
Wysiałam, ładnie powschodził.
Musiałabym zabrać się za przepikowanie i teraz pytanie, pikować do doniczek pojedynczo czy po kilka sztuk?
Pierwszy raz bawię się w wysiewanie bratków
Wysiałam, ładnie powschodził.
Musiałabym zabrać się za przepikowanie i teraz pytanie, pikować do doniczek pojedynczo czy po kilka sztuk?
Pierwszy raz bawię się w wysiewanie bratków

Pozdrawiam Kaśka
Ja dasz radę to pojedynczo, one się bardzo rozkrzewiają.
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Dam radę, bo siałam po 1 nasionku i robiłam 1cm odstęp.
Dzięki.
To jedno pikowanie wystarczy, czy jeszcze raz trzeba je będzie pikować?
Dzięki.
To jedno pikowanie wystarczy, czy jeszcze raz trzeba je będzie pikować?
Pozdrawiam Kaśka
Jak pikujesz na paletki, to do czasu wysadzenia na miejsce stałe starczy, bo w kwietniu już je sadź do gruntu czy gdzie tam uważasz...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- lojka 63
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witajcie ,ja też posiałam bratki choć to nie najlepszy czas ale tak jak Minia w lipcu o nich zapominam a tak to przynajmniej mam.Na wiosnę mam zawsze samosiejki jak w porę je posadzę to całkiem ładne krzaczki rosną jak któryś się nie chce rozkrzewić to daję po 2-3 sztuki i jest myślę że nie jedna osoba tak robi jak chce mieć dużą ilość kwiatów kwitną aż do początku kwitnienia aksamitek i szałwii. 

Kiedyś wysiewałam zwisające i pikowałam do małej doniczki po 3 szt.Wcale nie było za dużo, jak się zwiesiły wokół doniczki miały sporo miejsca do rozkrzewiania.Zawsze można w razie czego usunąć, a dosadzić niestety się nie da.Zwykłe bratki też sadzę dość gęsto, sadzonki prawie się stykają w skrzynkach, czy donicach i nie zauważyłam by się 'dusiły' korzenie i rośliny.
- waga65
- 200p
- Od: 15 cze 2015, o 11:05
Czy bratki wiszące to te ,które mają drobne kwiatki?
Nie, to są 'normalne' bratki, drobnokwiatowe.Wiszących nigdy nie spotkałam w postaci sadzonek, tylko najczęściej w gotowych doniczkach do wieszania.Mają kwiaty drobne, albo średniej wielkości, ale pędy dłuższe, choć w czasie do sprzedaży są jeszcze dość zwarte.