Bogusiny Ogród (Bogusia2)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko, ja też się z chęcią dowiem, bo mama w najbliżych planach zasadzenie paru modrzewi :)
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie Kochane Dziewczyny. Bardzo lubię jak odwiedzacie mój ogródek. Gagawi i Ave odradzam modrzewie. Igły sa wszędzie! I jeżeli ich się od razu nie wygrabi póki są świeże, później trudno wygrabić, bo robi się zbity kożuch. Ja, gdyby to ode mnie zależało, posadziłabym w tym miejscu daglezję, która też szybko rośnie a nie gubi co roku wszystkich igieł. Moja poprzedniczka posadziła modrzew a może on już rósł jak budowali dom i tak został. W każdym razie przez pół roku patrzę na jego gołe gałązki . Na szczęście rosnie na granicy działki a nie jak u Kocicy tuż pod domem, więc igły nie zapychają rynien. Tak myślę na jakiej powierzni zrzuca igły no i te 25 m2 nie jest przesadzone. Igły sa głównie u mnie ale nie zapomina o sąsiadach a wiatr też robi swoje. Poza tym choruje. Na igiełkach ma jakby kłaczki waty. Czytałam, że to wełnowce. Trochę pryskałam ale jak opryskać takie wysokie drzewo?
Ewo Cynamonowa u mnie maślaki nie rosną. Owszem czasem coś pojawi grzybowego ale wyłącznie tzw psie grzybki. Cynamonku, strzeż się, bo naradzamy się z Fridą nad najazdem na Twoje włości i Galerię.
Kasiu Ty jesteś mądrą dziwczynką i w porę okopczykowałaś hortensje i róże. Mnie ciągle było ciepło i wczoraj robiliśmy awaryjne, nocne kopczykowanie hortensji i zawilców japońskich. Róże zostawiłam na weekend. Wieczorem o 22giej było zimno, nawet ziemia w workach, którą miałam naszykowaną, zamarzła i musieliśmy ją rozbijać. W nocy padał duży śnieg, jednak rano było plus 2 i śnieg zniknął. A swoją drogą strasznie fajnie było, być w ogrodzie w ciemności i w świetle lampy kopczykować hortensje podmarzniętą ziemią. Wrażenie jedyne w swoim rodzaju :D .
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Bogusiu za te informacje odnośnie modrzewi - jak to jednak dobrze najpierw zapytać praktyka zanim się coś samemu pochrzani :) teraz wiem, ze jeśli modrzew, to... gdzies na końcu działeczki , w jakimś lasku :)
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Jak na wiosnę przywoziłem sobie korę ze znajomego tartaku, to wybierałem taką ładną, dużą, świeżą...
Na tą przekompostowaną, która leżała od dawna nawet nie chciałem spojrzeć. Bałem się, ze zawlekę jakąś zarazę do ogródka... :;230
No to teraz właściciel tartaku już się ode mnie nie opędzi :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57

Post »

Ave pisze:Dziękuję Bogusiu za te informacje odnośnie modrzewi - jak to jednak dobrze najpierw zapytać praktyka zanim się coś samemu pochrzani :)
No własnie... 25m kw. to jednak za dużo jak na jednego śmieciucha :( , poczytam w takim razie o daglezji.

W swojej korze też widziałam białą grzybnię, a że było jej mało, dałam jej spokój...i dobrze zrobiłam - jak sie okazuje :)
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, tak Krzysiu, my patrzymy oczkami ;) a np. Hania rozumkiem :) i dlatego po rozmówkach na forum możemy docenić jak często nasze oczka (i niewiedza) robią nam psikusy :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Bogusiu, jak to u Ciebie padał "duży śnieg" :shock: :shock: :shock: czytam z niedowierzaniem !!!
U nas słonko i wiosna :D ... a to tylko 70 km!

Przyjeżdżajcie dziewczyny, póki nie ma jeszcze tęgiego mrozu :), wprawdzie galeria teraz nie jest ogrzewana i wszystko z niej wynosimy na zimę, ale na Wasz przyjazd zrobię malowniczą "scenografię" ;:112
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Aaaj Boguniu, no szkoda że wcześniej nie dałam Ci znać z kopczykowaniem, może uniknęłabyś takich nocnych szaleństw w ogrodzie. :;230 Zresztą nic i tak się hortensjom nie stało a Tobie się nawet podobało. :wink: Przepraszam, ale uśmiałam się z Ciebie Boguniu :wink: Najpierw z tej kory a teraz nocne kopczykowanie! Jesteś taka fajna! To jest niesamowite do czego jesteśmy zdolni - my miłośnicy przyrody! :D
Ja teraz w weekend będę okrywała hortensje włókniną, wzmocnię jeszcze kopczyki i zakończę chyba sezon. :cry:
Seredcznie pozdrawiam i całuje Bogusiu
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Witaj Bogusiu w Twoim ogrodzie. Skończyłam go zwiedzać. Postęp od wiosny niesamowity.Kiedy masz na to czas.Mam pytanie do Twojego Taty. Mam obecnie kwitnące storczyki. Czy jak skończą kwitnąć to obcina się te pędy kwiatowe czy zostawia?
Hortensje piękne. Ja w tym roku też sobie dwie sprawiłam, ale jak przeżyją kujawską zimę -zobaczymy.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie u moim ogrodzie. Dziś, kiedy w ogrodzie już zrobiło się pustawo, chciałam pokazać kilka zdjęć z kwietniowego wyjazdu do doliny Loary. Jak dolina Loary to oczywiście zamki, jak forum ogrodnicze to ogrody przy zamkach. Najwieksze wrażenie zrobiły na mnie 2 ogrody przy zamku Villandry i przy zamku Chenonceau. Villandry jest głównie znane z powodu cudownych ogrodów warzywnych. Zostały pieczołowicie odtworzone wg wzorów z renesansowych ogródów przyklasztornych. Zdjęcia są kiepskie ale stale padał deszcz.
Bogusia
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest ogród warzywny. W kwietniu posadzone były głównie sałaty zielona krucha i czerwona radicchio.
Obrazek Obrazek Obrazek
W górze ogród muzyki
Obrazek
Po lewej stronie ogród miłości, na prawo ogród warzywny, nad nim ogród muzyki
Obrazek
Obrazek
Ogród miłości czułej, szaleńczej, tragicznej i ulotnej.
Obrazek Obrazek Obrazek
Bogusia
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Matko Moja! To jakieś szaleństwo wypielęgnowania i zaplanowania! Aż nie do uwierzenia.

Pięknie wygląda, ale powiem Wam szczerze, że brakuje mi tutaj szaleństwa z mojego ogródka :) Wszystko rośnie jak popadnie, nawet nie jestem do końca pewna gdzie co rośnie.. :?

dziękuję za zdjęcia: nigdy tam nie byłam i pewnie dużo czasu minie zanim pojadę :)
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogrody przy zamku Chenonceau.
Widok zamku na rzece Cher

Obrazek Obrazek Obrazek
Ogród Diany de Poitiers
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Bogusia
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Boguniu świetny pomysł z prezentacją tych francuskich ogrodów i zamków! Dziękuje za wycieczkę - wiesz nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałam! :shock: Robi wrażenie, choć wolę nasze polskie ogrody :wink: Boguniu, jak masz coś jeszcze w zanadrzu to dawaj - bo z naszych ogródków rzeczywiscie teraz marne ciekawostki. :wink:
P.S.
Czyżby to Nasza Bogunia na ostatniej foteczce? :D
Buziaki! ;:196
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka zdjęć z wnętrz zamku
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Zamek Montresor kupiony w XIXw przez Ksawerego Branickiego, brata Elizy żony Zygmunta Krasińskiego. Na ścinie słynny portret Elizy Krasińskiej z dziećmi oraz portrety siostr Elizy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zamek w Blois

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek [Obrazek
Bogusia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”