Co to za typ grządki?
-
- 200p
- Od: 5 kwie 2012, o 01:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co to za typ grządki?
Widziałem kiedyś film na YT, w którym państwo zakładali grządkę kwiatową w taki sposób: to było przedwiośnie, grunt był pod drzewami, zasypany liśćmi (brzoza i topole chyba). Na te liście państwo narzucili trochę drobnych gałązek czy też chrustu (warstwa na parę cm), na to sypali ziemię (na oko kompostową), lekko ubijali i w tym sadzili kwiaty.
Film niestety był po niemiecku, więc przyswoiłem tylko obraz, bo niemieckiego nie znam. Teraz w ogóle nie mogę go znaleźć, pewnie go usunięto.
Czy to jest jakaś znana praktyka? Jaki to typ grządki?
Film niestety był po niemiecku, więc przyswoiłem tylko obraz, bo niemieckiego nie znam. Teraz w ogóle nie mogę go znaleźć, pewnie go usunięto.
Czy to jest jakaś znana praktyka? Jaki to typ grządki?
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co to za typ grządki?
Coś jak kompostownik... znana praktyka.
- malowanalala
- 100p
- Od: 5 lut 2016, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Samopodgrzewająca się grządka. Coś jak uprawa ogórków na słomie.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
brak podpisu
-
- 200p
- Od: 5 kwie 2012, o 01:42
Dzięki za odpowiedzi. Mnie się to skojarzyło z uprawami tzw. "permakulturowymi", ale na tym forum to chyba niezbyt popularny wątek.
To ja tak sadzę i najlepszy kompost kiedyś wyszedł mi pod drzewami. Sam nie wiem dlaczego ? Może dlatego, że cała woda opadowa spadała na pryzmę
Po pierwsze liście topoli są materiałem, który bardzo szybko się kompostuje. Po drugie primo patyki i różnego rodzaju chrust tworzy kanaliki, którymi krąży powietrze i pryzma ,, nie dusi się '' . Przesypują ziemią, bo wtedy szybciej następuje kompostowanie.
Przykład : Słoma leżąc na dworze bez przysypania ( liście trocina ) wolniej się rozkłada przysyp trochę ziemią różnica ewidentna. To co zrobili tam na filmie to nic innego jak zimna fermentacja, która wymaga mniej pracy, ale coś za coś. Materiał wolniej się rozkłada i są większe straty. Sadzić możemy w to wszystko prócz cebul, bo wędrują, gdyż nie ma ,, stałego twardego podłoża ;; tylko półśrodek.
Ale akuratnie mi takie półśrodki pasują, bo dla mnie okres wegetacyjny jest za krótki. Pryzmuję cały rok nie bacząc na nic i licząc na duże opady deszczu lub śniegu.

Po pierwsze liście topoli są materiałem, który bardzo szybko się kompostuje. Po drugie primo patyki i różnego rodzaju chrust tworzy kanaliki, którymi krąży powietrze i pryzma ,, nie dusi się '' . Przesypują ziemią, bo wtedy szybciej następuje kompostowanie.
Przykład : Słoma leżąc na dworze bez przysypania ( liście trocina ) wolniej się rozkłada przysyp trochę ziemią różnica ewidentna. To co zrobili tam na filmie to nic innego jak zimna fermentacja, która wymaga mniej pracy, ale coś za coś. Materiał wolniej się rozkłada i są większe straty. Sadzić możemy w to wszystko prócz cebul, bo wędrują, gdyż nie ma ,, stałego twardego podłoża ;; tylko półśrodek.
Ale akuratnie mi takie półśrodki pasują, bo dla mnie okres wegetacyjny jest za krótki. Pryzmuję cały rok nie bacząc na nic i licząc na duże opady deszczu lub śniegu.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie sądzędoc_kr pisze:Dzięki za odpowiedzi. Mnie się to skojarzyło z uprawami tzw. "permakulturowymi", ale na tym forum to chyba niezbyt popularny wątek.

Zapraszam np. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=476
-
- 200p
- Od: 25 kwie 2008, o 17:39
- Kontakt:
Zaintrygowaliscie mnie, akurat mam mase drobnych galezi z ktorymi nie wiem, co zrobic. Jak to zrobic, ulozyc w okregi dokola pni drzew...? A tam nie bedzie za ciemno? Co na tym sadzic?
Mowicie, ze taki kompost rozklada sie wolniej, to znaczy ile wlasciwie? Rok, dwa, trzy?
Mowicie, ze taki kompost rozklada sie wolniej, to znaczy ile wlasciwie? Rok, dwa, trzy?
U mnie odbywa się to w taki sposób iż na jesieni zwożę przykładowo liście, przysypuję to trawą i kładę odpadki łęty roślin, trocinę sypię w sumie wszystko co mam pod ręką i na wiosnę w to sadzę rośliny. Przerzucę sobie parę razy i leję wodę jak jest za sucho.
Jak jest dużo odpadków grubych to sypię ziemię lekko przypruszyć aby zakryło przymę.
Za dużo mam odpadków aby je wyrzucać. Samych liści mam kilkanaście taczek, do tego trawa , łęty po daliach, mieczykach czy patyki od cięcia róż czy drzew tj. leszczyna czy nieliczne ale jednak owocowe. Dodatkowo trocina , popiół drzewny itp.
Tu chociażby wysiany szarłat

dalie

czy tak luzem rzucona

tu już był pełniejszy rozkład
albo mniejszy

w każdym bądź razie zawsze coś się dzieje
Jak jest dużo odpadków grubych to sypię ziemię lekko przypruszyć aby zakryło przymę.
Za dużo mam odpadków aby je wyrzucać. Samych liści mam kilkanaście taczek, do tego trawa , łęty po daliach, mieczykach czy patyki od cięcia róż czy drzew tj. leszczyna czy nieliczne ale jednak owocowe. Dodatkowo trocina , popiół drzewny itp.
Tu chociażby wysiany szarłat

dalie

czy tak luzem rzucona

tu już był pełniejszy rozkład
albo mniejszy

w każdym bądź razie zawsze coś się dzieje

Zamiast mercedesa kupa zielska
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Nazywają to z niemiecka Hugelkultur (po niemiecku Hügelkultur).doc_kr pisze: Czy to jest jakaś znana praktyka? Jaki to typ grządki?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA