Pomidorki koktajlowe - 5 cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Majkowy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lut 2016, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 5 cz.

Post »

Kalma ja nie mogłam się im oprzeć, zakupy nasionek robiłam wzrokowo :lol: Stwierdziłam, że i tak smak jest kwestią gustu i indywidualnych upodobań. Miejsca u mnie jest dużo, ale ograniczałam sie bo to mój drugi rok z pomidorami i bałam sie, że nie ogarnę jak będzie za dużo odmian, (z każdej chcę mieć po kilka krzaczków i potestować różne sposoby ich prowadzenia - w tamtym roku poszły na żywioł i miałam niezły busz ;:108 )
[*] Są w życiu takie chwile, gdy wszystko inne przestaje mieć znaczenie...
Arkadiusz j
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 sty 2014, o 22:34

Post »

Z odmian koktailowych, największym niewypałem roku 2015 był u mnie Green Grape Cherry, do którego niektórzy się przymierzcie. Mnie nie smakował, domownikom, a nawet gościom przyzwyczajonym do pomidorów ze sklepu. Niektórzy piszą o tym, że odmiana wymaga dużo ciepłych dni i wtedy jest smaczna. W zeszłym roku takich dni nie brakowało, a smak był moim zdaniem do niczego - ani słodkie, ani kwaśne z posmakiem zieleniny (nie mylić ze smakiem dobrych zielonych pomidorów). Więcej nie posieję.

Z tej grupy odmian, faworytem został Cytrynek Groniasty. Super smaczny i plenny z grupy słodkich. Dojrzewał świetnie w ogrodzie, później w garażu i piwnicy. Smaczne i jędrne owoce jadłem do połowy grudnia.

Drugi, Black Cherry. Super smaczny i plenny z grupy aromatycznych słodko-kwaśnych. Dojrzewał w ogrodzie, później w garażu i piwnicy. Smaczne, choć mało jędrne owoce jadłem do połowy grudnia.

W tym roku wypróbuję Megagronek i Ildi. Czy będą smakować nawet gościom? Zobaczę.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

NIe zgadzam się absolutnie z opinią Arkadiusz j :lol:
Green Grape Cherry jest wyjątkowo smacznym pomidorkiem. Ile bym krzaków nie posadziła, ciągle za mało. To jedyna jego wada ;:3
Kasia
Kalma
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:02

Post »

Majkowy - zazdraszczam miejsca....Mnie z Ambrosia smakuje Ambrosia Red (miałam Ambrosia: Gold, Red, Giant)
P.S. Jak masz na imię? Majkowy i kobieta jakoś mi się nie zgrywa razem ;:oj
gordie
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 gru 2015, o 16:50

Post »

Arkadiusz j nie ciepłych dni tylko słonecznych i to jeszcze słońce musi bezpośrednio na owoce padać. Przykład owoce Green Grape Cherry zerwane z tego samego krzaka z tym, że pierwsze były wystawione na działanie słońca a drugie nie, pierwsze w smaku słodkie i smaczne a drugie nadawały się tylko do sosu jako zapychacz.

Jane_Rose przemyślał bym stawianie na Indigo Rose, pomidor bardzo plenny z tym, że bez smaku jedyny smak jaki ma to skóra i jest to smak gorzki tym bardziej gorzki im bardziej czarny. Musiałem go parzyć i zdejmować skórę bo inaczej było mi niedobrze po zjedzeniu a i tak szedł tylko do sosu jako zapychacz. W zamian polecam pomidora ze zdjęcia Clackamas Blueberry, pomidor z tego co pamiętam oparty na indigo rose podobnie plenny z tym, że smaczny(nie gorzki) u mnie w tym roku 10-15 krzaków będzie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jane_Rose
100p
100p
Od: 10 lut 2016, o 18:04

Post »

Gordie, dziękuję za radę. Przed zamówieniem nasion poczytałam o Indigo Rose i Green Grape, jestem świadoma tego, jak różnie są odbierane. Przy wyborze kierowałam się plennością i atrakcyjnym wyglądem owoców, bo jeśli chodzi o smak, to lubimy z moim chłopakiem takie "dziwactwa". Najwyżej pomidorki skończą jako atrakcyjny wizualnie element bardzo pikantnych sałatek :lol: . Dla spokoju wysiewam też sprawdzone żółte i czerwone koktajlówki z zeszłego roku.

Bardzo bym chciała przetestować po kilka odmian zielonych i czarnych pomidorów, ale mimo dwóch działek zwyczajnie brakuje mi miejsca. Stąd też podejście "coś sprawdzonego + coś eksperymentalnego".
Mów mi Jane! :)
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Właśnie wysiałam Green Grape Cherry, C 055, P-20, K/16, Megagron, Black Cherry, jeszcze żółty by się przydał, posieję Cytrynka :D
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Green Grape Cherry nie jest wysoki. Rozrasta się wszerz.

Tutaj rośnie w skrzyni z cytrynkiem. Dorasta do ok. 60cm.

Obrazek
Kasia
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Aria u mnie za żółtego będzie robił Ildi i Blusch, wilka z Cytrynka mam obiecaną u przemiłej forumowej koleżanki. :D
Wysiałam dzisiaj jedenaście odmian koktailówek, mniej więcej wiem, czego się po nich spodziewać, wielka niewiadoma to Violet Jasper, wiem jak wygląda i nic więcej.
Uprawiał go ktoś, jaki jest smakowo?

Pozdrawiam Irena
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miałam Violet Jasper przez trzy lata ,siałam go bardziej do dekoracji niż do jedzenia . W tym roku zastąpi go
Purple Bumblebee ponoć smaczniejszy ,no zobaczymy ,poprzednik do smacznych nie należał.
Majkowy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lut 2016, o 15:11

Post »

Kalma to wszystko przez ten komputer albo stronę forum - jak chciałam jako login wpisać MajkowyOgród to mi nie chciało przyjąć, a jak chciałam coś podobnego wymyślić tylko bez polskich znaków to mi coś kliknęło i zarejestrowało tylko Majkowy i tak zostało :;230 A Majkowy od Marii :wit

ganio4 cieszy mnie Twoja opinia o Green Grape (u mnie figuruje jako Raisin Vert), mam nadzieję, że i mi posmakuje ;:108

Dziadek mi chyba pozazdrościł inwencji twórczej do sadzenia pomidorów i mimo zapierania sie, że nie będzie u siebie sadzić pomidorów, to jednak jedno opakowanie kupił. Okazało się, że to Balkonzauber (ktoś coś może o nim powiedzieć??) i że to taki troszkę doniczkowy pomidorek. A że ja i tak będę wysiewać swoje pomidorki to zaproponowałam, że i jego mogę wysiać i mu już sadzonki dostarczyć (i kilka innych odmian dodatkowo) w zamian za możliwość zostawienia jakichś sztuk u siebie ;:215 Także z dnia na dzień rozrasta się lista pomidorków - a tak chciałam ją ograniczyć ;:223
[*] Są w życiu takie chwile, gdy wszystko inne przestaje mieć znaczenie...
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Balkonzauber miałam kiedyś w donicy, był bardzo plenny, o smaku nie mam nic napisane. :D
Awatar użytkownika
nalini
200p
200p
Od: 10 lip 2015, o 21:01

Post »

Witajcie, czy hodował ktoś z Was pomidorki koralik i garden perle jednocześnie? Chodzi mi o porównanie, który jest niższy, bardziej krępy i jak wygląda owocowanie w obu wypadkach -wielkość i ilość pomidorków.
Awatar użytkownika
Agnieszka1234
200p
200p
Od: 29 sty 2016, o 09:27

Post »

U mnie w tym roku również sporo koktajlówek.
Czekam do drugiego weekendu marca i wysiewam.
Będzie Megagron, Cytrynek, Malinowy Smaczek od Eli a także Koralik, Maskotka, Ola Polka, Radana, Żółte gruszeczki i Black Cherry.
Kilka krzaków dużych pomidorów też będzie.
Nie mogę się już doczekać wysiewów.
covent
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 lut 2016, o 11:31

Post »

WItam wszystkich w pierwszym poście - przywędrowałem na forum tropem pomidorków..)
Przyznam bez bicia, że przeczytałem pierwszych 60 stron wątku w pierwszej części i jak zobaczyłem ile jeszcze zostało to zbielałem:)

Pozamawiałem trochę odmian pomidorków do zrobienia rozsad, chcę także pozyskać ze sklepowych truskawkowych i spróbować pierwszy raz coś wyhodować samemu. Pewnie będę czasem tu pytał o proste, rzeczy jak to początkujący. Póki co gratuluje wszystkim pięknych upraw i pozdrawiam.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”