Moje Arboretum cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje Arboretum cz.4

Post »

Wisiu jak już kwitnie to teraz co roku będzie więcej :wink: A prawdę mówiąc nie wiem czy pachnie, nie zauważyłam to chyba nie :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karolinko . przeczytałam, że jak chcemy o silnym zapachu ,to trzeba kupować w fazie kwitnienia , na tak zwanego "niucha" , z tego wynika , że inne też pachną ale słabo ( może powąchaj z bliska).
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wisiu no kurcze muszę powąchać :wink: może pachnie a ja gapa :shock:
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Karolino! Mam nadzieję na spotkanie z Tobą pod Iglicą i na " pogawędkę " o Twoich gigantycznych różach/i nie tylko / :D
Twoje Arboretum stało się dla mnie inspiracją .....będę miała stare jabłonie,które mogłyby być podporami róż.
Interesuje mnie przygotowanie gruntu pod nasadzenie,i czy Twoje odmiany róż na drzewach powtarzają kwitnienie,czy jest to tylko krótkotrwały festiwal ? Pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lodziu nic specjalnie nie przygotowywałam pod nasadzenia róż przy drzewie. Wykopałam dołek i posadziłam :wink: Ja nawet wtedy nie wiedziałam ,że to będą takie róże :!: Teraz bym zrobiła większy dół i dała dobrej ziemi, czy czegoś co lubią róze :) Moja Gozelka nie powtarza kwitnienia. Ale kwitnie b. dlugo , bo stopniowo rozwija kwiaty. Wpierw są pomarańczowe , potem jaśnieją i sa większe. I to wszystko dzieje sie nie jednocześnie , tylko stopniowo, więc to trwa i trwa. A poza tym mam tam jeszcze różową , dużą , pełną róże, która kwitnie wcześniej i dopiero na nią nakłada sie Gizelka. Wystarczy ,że posadzisz drugą kwitnącą w innym czasie lub powtarzająca kwitnienie. A w dodatku mam jeszcze u dołu powojnik :wink: co zakrywa dolne gałezie i wczesną wiosną kwitnie . No i moja jabłoń żyje, tez kwitnie i ma owoce. Ale suchych gałęzi już nie usuwam. Bo to staruszka przedwojenna co kończy żywot :wink:
Rozpisałam się :? powodzenia, to prosta sprawa a efekty nie prawdopodobne , mnie co roku zaskakują ;:306
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Karola - a efekt z tymi cudnymi chmurkowymi różami na wysokościach to przypadek, czy przemyślane działanie?
Pytam o ten gigantycznie cudowny efekt tak obficie kwitnących róż na drzewach... Sadząc te róże, wiedziałaś, że tak to będzie właśnie wyglądało za jakiś czas?
Bardzo miło mi się przeczytało zdanie, że i Ciebie to co roku zachwyca ;:303 Napisałaś wprawdzie, że zaskakuje, ale myślę, że to oznacza dokładnie to samo.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea tak tak , zaskakuje swoją urodą, zachwyca. Siedzę sobie na tarasie i podziwiam , podziwiem z niedowierzaniem ,ze takie coś mogło u mnie urosnąć.
Kiedyś widziałam w czasopiśmie ogrodniczym na jabłoni rózę. Ale to było do wysokości może 3-ch m. i kilkanaście kwiatów . Wyglądało pięknie. Od tego czasu postanowiłam tak zrobić. Wpierw wyszukałam jakie róże najwyzej rosną--ramblery. Kiedy byłam w Otmuchowie kupiłam je . Nie wiedziałam wtedy ,ze one sa różne i maja nazwy. Myślałam , że rambler to wszystko z nazwy :wink: na metkach było tylko-rambler napisane. Posadziłam dwie pod jablonią. Okazało sobie ,że czerwona jest kremową Gozelką , a różowa -rózowa i duzo mniej rośnie. Efektu w życiu się nie spodziewałam , w życiu ;:oj Co roku jest większy efekt a ja co roku stoję z otwartą buzią i podziwiam . Zastanawiam się dokąd ona jeszcze pódzie, jak daleko :?: Już Stasiu mocuje linki bo wyszła z drzewa.....to jest niespotykane zjawisko. Cała góra kwiatow, nie widać drzewa ani liści. A drzewo ma ok 7m wys jak dom, góruje nad innymi drzewami w sadzie a jeszcze róże ze swoimi gałęziami podnoszą efekt do chyba 10 metrów ;:oj Ale się rozpisałam
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I bardzo dobrze,że się rozpisałaś......ku pożytkowi dla zainteresowanych tematem ;:138
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lanceto :tan :wit
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Karolcia a jak dawno tę Gizelkę sadziłaś? Ile czasu czekałaś na tak powalający efekt? Ona w pełnym słońcu rośnie, prawda?
Kurcze mam starą jabłoń, przydałoby się coś na niej posadzić ale tam cień jest. ;:185 I boję się, że tylko bym różyczkę zmarnowała. Ale ciachnęłam wielka wierzbę i tam na niej na pewno posadzę Gizelkę od Ciebie. Tam słoneczka sporo. A i ziemie jej porządnie uszykuję, żeby miała super start.
A i jeszcze podpowiedz czy ją jakoś wiosna tniesz? Z rozmiarów widać, że chyba nie.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko Gizelka naprawdę szybko rośnie, moja ma jakieś 5 lat. A od drugiego roku po posadzeniu kwitła i juz była b. efektowna. Nie tną jej , w ub.r. Stasiu trochę ciął, ale generalnie nie trzeba. drzewo jest częściowo w słońcu i cieniu :) Ona może rosnąć na jakimkolwiek drzewie, byle niezbyt liściastym , chociaż z drugiej strony ona naprawdę da radę , bo jest wyjątkowo ekspansywna. Oczywiscie nie czepia się jak bluszcz, ale gałęzie ma sztywne i prosto sobie rośnie, tylko cz\asem trzeba do gałęzi przywiązać , zwłaszcza jak w poziomie ma być :)
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Karola - no to tym bardziej szacun, że taki efekt. 7 - 10 metrów róż wszerz i wzwyż - ;:180
Wspaniała niespodzianka od tych Twoich kwiatów ;:303
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Wiszące ogrody Karoliny.
Pełna powaga,tak mi się skojarzyło. :wit
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Karolinko ja się tak zastanawiam nad tą królową, czy masz z korzonkami jakiś pęd? puściła bym sobie je gdzieś ;:196
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie Kasiu nie mam niestety. Dopiero będę próbowała :wink:

-- 21 lut 2016, o 10:11 --

Juni a żebyś wiedziala , zwłaszcza w tym roku to już naprawdę będę miała nad głową różane nieba. Jeśli dalej tak sie będzie sprawować , to ma mocno rozciagniete na linkach gałęzie :)
Moje Arboretum
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”