Łąka kwietna,nasiona,przygotowanie,pielęgnacja

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Polska łąka kwietna

Post »

No i na karmienie pszczół są te moje "łąki". Bo jednak pszczoły przybyły, ale tylko na lawendę i wiązówkę błotną
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Do teraz było sporo nektarujących kwiatów. Po lipie w większości miejsc jest dziura pożytkowa, więc najłatwiej zwabiać pszczoły od drugiej połowy lipca. Pod koniec sierpnia zakwita nawłoć, a pszczoły lecą tam gdzie duża miska :)
Gryka ma nektarniki na wierzchu, więc przy wysokiej temperaturze pszczoły oblatują ją do ok 9 rano. Do tego jeśli warunki są słabe to nektaru jest tyle co kot napłakał. Z 2ha na 5 uli nawet nie było w miodzie gryczanej nuty :(
A gorczyca kwitnie do przymrozków i ściąga wszystko co lubi pyłek :heja
Sypnij facelie na jakiś kawałek, zobaczysz Jak się uwijają ;)
Awatar użytkownika
Shyva
100p
100p
Od: 26 mar 2015, o 13:30

Post »

Właśnie jestem w trakcie zakładania tradycyjnego, staropolskiego ogrodu na działce po moich dziadkach. To zadziwiające, ile elementów tego stylu już posiada! Nie mogę tylko przeboleć utraty drzewa-opiekuna :cry: piękny orzech włoski wycięto zeszłej jesieni
W zakątku przeznaczonym na ognisko planuje odnieść się do jeszcze bardziej zmierzchłych czasów, mianowicie średniowiecza. w literaturze znalazłam wykaz gatunków porastających ówczesne ogrody; większość tych roślin to "nasze" chwasty.
Podejmował się ktoś kompozycji łąki kwietnej wg takich kryteriów?

wspomniane przeze mnie gatunki to m.in.: mięta polna, szałwia łąkowa, bylica piołun, wrotycz pospolity, krwawnik pospolity, a także pierwiosnki, niezapominajki, orliki, konwalie, przylaszczki, stokrotki, macierzanki, rozchodniki, mak, len, ruta.
Sporą część znalazłam w zakątkach internetów jako nasiona.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak,Tak włąśnie założyłam łąkę, ale trwało to parę sezonów np wrotycz i piołun wyrosły mi tak wysokie, że był to las a nie łąka.Chodzić się nie dało. Dlatego całość obsiałam białą koniczynką obrzeża obsadziłam wrotyczem, piołunem, trawami. Wszędzie są maki i chabry.

Obrazek
Ten mocno zielony nad pysznogłówką to wrotycz. Jeden bok tego placu to śmiałki. Jak nie kwitną to takie ciemno zielone jeżykisle od czerwca do wiosny otaczają koniczynkę mgiełką.

Drugi bok to też trawy zasłaniają gałęzie które składamy na ognisko, podsadzone są szałwią, łąkową i szałwią lekarską, rudbekie, piołunem i rozsiałam między nimi nagietki.
Obrazek

Obrazek

jutro wstawię zdjęcie całości.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Chociaż ranisz nie raz , krople płyną z mych powiek, jedno wiem Polsko kocham się w Tobie

Obrazek

Obrazek
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak się zachwycamy naturalnymi łąkami i sami je zakładami, a znam przypadek, że sąsiad, który założył przy nowym domu ogród z trawnikiem, donosił do urzędu na sąsiada, że ten nie kosi swojej parceli i jemu wesiewają się mniszki itp. I choć rozmumiem złość o wsianego mniszka, to jednak ta niekoszona parcela była cudną mieszaną łąką. Teraz właściciel tego odłogu przyjeżdża i kosi ją raz w roku, akurat w pełni kwitnienia, żeby uniknąć niesnasek sąsiedzkich.
Sypnęłam mu na skszone trochę facelii i ogórecznika. Mimo upalnego sierpnia zdążyły zakwitnąć. :heja Ciekawe czy się wysiały ?
Oczywiście cicho sza, nie powiem komu to zrobiłam.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy ktoś wie, czy Głowienka pospolita jest jednoroczna, tj. czy jak wysieję, to mi zakwitnie w tym roku ?
W ramach akcji zachowania energii ... na lepsze czasy, trawę przed płotem chcę zastąpić murawą. Żeby nie mieć kłopotów z koszeniem. Ma tam być między innymi kostrzewa, białą koniczyną (nasiona już mam), głowienkę (nasiona zebrałam w sadzie), ale nie wiem, czy siew głowienki ma sens, czy muszę ją mozolnie poprzesadzać ?
Awatar użytkownika
minohiki
50p
50p
Od: 26 lis 2012, o 20:49

Post »

W temacie "Rośliny miododajne " opisana jest mieszanka "Dar dla pszczół" - może jej skład nie do końca składa się tylko z "polskich" gatunków, to myślę że warto się nad nią zastanowić.
Sam ją stosowałem i jestem zadowolony. Świetnie się sprawdza na polu jak i w doniczkach / pojemnikach.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

minohiki, niestety Dar dla pszczół to łąka. Piękna, ale wysoka. Ale w inne miejsce może się skuszę.
Awatar użytkownika
Rubia
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 17:42

Post »

Głowienka to bylina, ale nie widzę problemu - z nasion też się rozmnoży, tyle, że zakwitnie pewnie dopiero w przyszłym roku :) Ja miałam trawnik od strony południowej, wiecznie wysychał, chociaż wodę pił jak smok. Machnęłam na niego ręką i postanowiłam pozwolić tam rosnąć temu, co się samo wysieje. I po paru latach mam mieszany, niski kobierzec, a w nim głownie pięciornik, rozchodnik ostry, macierzankę, babkę lancetowatą, koniczynę, jastrzębiec, fiołek trójbarwny. Ostatnio przyplątał się, nie wiem skąd, rdest ptasi. Są też i wyższe - wiesiołek, krwawnik, dziewanna, wrotycz, ale te koszę, zostawiając tylko po jednej kępce, dla urozmaicenia. I tak sobie wszystko rośnie, bez kontroli, rzadko koszone.

Głowienkę mam w innym miejscu, na zielniku, gdyż potrzebuje więcej wody.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rubia, pokaż kiedyś zdjęcia.
Awatar użytkownika
Rubia
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 17:42

Post »

Nie robiłam temu nigdy zdjęć, bo to taka część najzwyklejsza, do deptania, ale w tym sezonie zacznę robić :)
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Głowienka wysiana 13 II wykiełkowała. Na razie są 4 niteczki z liścieniami. Ciekawe ile ich będzie ostatecznie i czy uda mi się zrobić sadzonki ?
Basia_1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 maja 2010, o 08:09

Post »

Bardzo się cieszę, że jest tu na forum taki wątek, bo przymierzam się do założenia łąki kwietnej albo czegoś w tym rodzaju, zamiast klasycznego trawnika. Pisząc o czymś w rodzaju łąki kwietnej mam na myśli zmieszanie nasion traw z koniczyną, stokrotką i jeszcze jakimiś trwałymi roślinami, które sobie radzą na łąkach i nie są szybko wypierane. Wiem, że są szkoły, aby łąkę zakładać z samych tylko kwietnych roślin, bez domieszki trawy, ale u mnie ma to być na trasie komunikacji i chciałabym mieć koszony jak trawnik pas do chodzenia a reszta, jak łąka kwietna 2x w roku.
Czy ktoś bardziej obeznany w temacie mógłby mi podpowiedzieć, jaką trawę można dodac do takiej łąkowej mieszanki, żeby nie zdominowała momentalnie wszystkich innych roślin i żeby nie kwitła ledwo od ziemi od rośnie.

Pozdrawiam:-)
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja także chcę posiać w ogrodzie w miejscu mojego ścierniska - tak wyglądał mój trawnik w czasie lata , naokoło 50 m
trawę z kwiatami polnymi , czy ktoś zakładał taki trawnik - łąkę ?
Może fotki są ? :D
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”