Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

Dziewczyny, ponieważ jutro dzień zakochanych, to dla całej forumowej rodzinki, bez której trudno żyć, troszkę ognistych kolorków oraz duuużo miłości na co dzień ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ależ się zaczerwieniło ;:224

Reniu, oby tylko takie wpadki nam się zdarzały, to świat byłby przeeepiękny ;:196

Jadziu u mnie też różyczki zaczynają leciutko pukać, ale to dopiero nieśmiałe początki tego co będzie się niedługo działo na rabatach, już nie mogę się doczekać, popędzam ten czas, chociaż w moim wieku już się tego robić nie powinno ;:224 .
Na kompoście cieplej, wygrzał sobie nóżki to wita się z wiosną, a może chce Ci pokazać, że niepotrzebnie tam trafił ;:202

Iwonko, ja tez w pierwszej chwili zwątpiłam, ale szybko skojarzyłam Renię z jej zdolnymi, pracowitymi rączkami. I wszystko było jasne ;:306

Wszystkim Walentynki kojarzą się z czerwienią a mnie z Princess of Infinity

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I Geishą

Obrazek

Obrazek

Do zaobaczenia po Walentynkach, właśnie przyjechała moja córka ;:167
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj
Piękne różane rabaty i hortensje. Moje różyczki jesienią zaczynały puszczać pąki , była bardzo ciepła jesień i początek grudnia. Potem przymroziło i moje rózyczki są w kiepskim stanie. Boję się,że mogą to bardzo odchorować. Czy można im jakoś pomóc?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Sliczne róże dałaś nam na Walentynki--dzięki ;:196
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy ja osobiście hapsnęłam sobie na walentynki Princess ona najbardziej przypada mi jednak do serca ;:167
Nie żeby pozostałe były brzydkie , lubię też ciemniejsze barwy szczególnie te wpadające w fiolet ,ale w typowych czerwieniach nie bardzo gustuję może kiedyś się to zmieni ;:224
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michasiu u mnie niestety też kilka różyczek marnie wygląda, wystarczyła jedna noc z -18-cie, po ciepłej jesieni i zrobiło się na rabacie, szczególnie tej zachodniej, nieciekawie. Na razie się nie martwię, wszystko wyjaśni się jak zaczną się budzić z zimowego snu, wówczas okaże się jak nisko trzeba będzie przyciąć krzaczki.
Myślę Michasiu, że im nic nie będzie, ale musimy uzbroić się w cierpliwość i czekać ;:108

Karolinko, bardzo proszę ;:196

Tolinko wiem, że gustujesz w pastelach ;:333 . Wiedziałam, że dla każdego coś innego ;:224 , mnie też lepiej pasują te jasne.
Właśnie dzisiaj oglądałam Twoją Princessę, wszystko z nią ok, mam nadzieję, że wiosną jeszcze troszkę urośnie, bo przez ubiegłoroczną suszę niewiele podrosła. Teraz ma ziemię "full wypas", więc powinna ładnie ruszyć. Tolinko wszystko się zmienia, ja nie bardzo lubiłam różowe, a mam ich w ogrodzie coraz więcej ;:215 i coraz chętniej je kupuję ;:224 , więc może z czasem i Ty polubisz te "krwiste"?
W sekrecie powiem, że od córki dostałam doniczkę z czerwonymi różami, całkiem ładne. Niestety nie zrobiłam zdjęcia, ale wszystko da się nadrobić.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p

Post »

Daysy
Dzięki, pocieszyłaś mnie trochę. :wit
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj Daysy :D Z przyjemnoscią pospacerowałam po Twoim różanym raju. Przyjemnie powspominać, kiedy za oknami zimno i ponuro.
Zauważyłam, ze masz różę John Laing. Możesz coś dobrego o niej napisać ? Ja po dwóch sezonach mam ochotę się jej pozbyć. Praktycznie od początku sezonu cała w kropkach i pokrój też nieciekawy. Zupełnie nie wiem co z nią począć.
A Novalis na jakim stanowisku rośnie? Ja naczytałam się ze nie lubi ostrego słońca i posadziłam w cienistym miejscu. Jak się okazało chyba w zbyt cienistym, ponieważ kwitł kilkoma kwiatami i strasznie powyciągał pędy. Muszę go teraz posadzić w lepsze miejsce, ale nie mam pomysłu.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michasiu ja sama siebie pocieszam, bo nic innego nie zostało. To -18 po długiej i ciepłej jesieni było bardzo niebezpieczne dla "rozhartowanych" jeśli można tak powiedzieć, róż. Do tego u mnie nie było śniegu, bo ten przyszedł troszkę później, kiedy temperatura poszła w górę. Jedna noc a zrobiła swoje. Miejmy nadzieję, że skończy sie na strachu i niziutkim przycięciem róż.
tulipanka pisze:Witaj Daysy :D Z przyjemnoscią pospacerowałam po Twoim różanym raju. Przyjemnie powspominać, kiedy za oknami zimno i ponuro.
Zauważyłam, ze masz różę John Laing. Możesz coś dobrego o niej napisać ? Ja po dwóch sezonach mam ochotę się jej pozbyć. Praktycznie od początku sezonu cała w kropkach i pokrój też nieciekawy. Zupełnie nie wiem co z nią począć.
A Novalis na jakim stanowisku rośnie? Ja naczytałam się ze nie lubi ostrego słońca i posadziłam w cienistym miejscu. Jak się okazało chyba w zbyt cienistym, ponieważ kwitł kilkoma kwiatami i strasznie powyciągał pędy. Muszę go teraz posadzić w lepsze miejsce, ale nie mam pomysłu.
Witaj Wiolu, często oglądam fotki z letniego sezonu, bo on u nas zdecydowanie za krótki i czymś trzeba oczy nacieszyć w zimowe długie wieczory :wink: .
Mrs John Laing to bardzo piękna róża, ale raczej trudna w uprawie, ze względu na atakujące ją choroby, u mnie rok w rok łapie mączniaka przy drugim kwitnieniu. Pokrój ma wyprostowany, pędy sztywne, śmieję się, że stoi na baczność :wink: .
Osobiście bardzo ją lubię, mimo, że taka chorowita. Jak kwitnie to oczu od niej oderwać nie mogę, wielkie, pięknie pachnące kwiaty robią wrażenie. U mnie w ogrodzie zostaje, daję jej kredyt zaufania, bo mam ją od 2014 roku a w tym roku tak pięknie kwitła, że nie mam serca jej eksmitować, chyba że stracę cierpliwość. Nie wiem czy widać jej pokrój, ale nie wyglądała źle.Krzaczek gęsty dość wysoki i zwarty.

Obrazek

Novalisy mam 4, trzy posadzone w słońcu i jednego w cieniu a właściwie w półcieniu. Zdecydowanie lepiej i dłużej kwitły krzaczki rosnące w słońcu. Fakt troszkę miały przypalone końcówki płatków, ale wydaje się, że jak ma dostateczna wilgoć w podłożu mniej cierpi z powodu dużego nasłonecznienia. Wieczorem poszukam zdjęcia Novalisa rosnącego w cieniu.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p

Post »

Daysy
U mnie było podobnie, cieplutka jesień i długa. Rośliny szalały i zaczynały pedzić. Potem przyszły pierwsze mrozy kilku stopniowe, potem ciepło i znowu mróz. Ale już kilkanaście stopni. Sniegu nie było. Nie miało co otulać.Teraz czekam co z tego wynikło i jakie bedą straty
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

O to nie tylko u mnie tak było :wink: Posadziłam sporo krzaczków nowych róz i widzę ciemne patyki prawie do ziemi . A jedną nieopatrznie przyciełam nisko na początku miesiaca , jak było tak ciepło i sobie grabiłam. Co mi przyszło do głowy :?: ;:14 cała czarna , chyba nie odbije bo nie ma z czego. Ale trudno, będę rozmnażać to co mam z patyczków :wink: coraz bardziej sie tego uczę . Widzę pod szopą , gdzie były w doniczkach , przysypane liśćmi ,ze normalnie od jesieni mają zielone liście. Nie odgarniam ich , może coś z tego będzie . Oczywiście nie wiem co tam za patyczki wsadzałam , co mi w rekę wpadło , z moich . U mnie biało obecnie :?
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

U mnie też kilka róż którym zmieniłam miejscówkę na zimę i to wcale nie tak póżno mają czarne łodyżki. na razie siedzą pod kopczykiem i nie grzebię głębiej ale obawiam się że nic z nich nie będzie.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Daysy - skoro masz Novalisy posadzone i w słońcu i w cieniu to zdradź czy rzeczywiście inne mają kolory. Ja równiesz sadziłam tę różyczkę w zacienionym miejscu i mam pewne wątpliwości czy dobrze zrobiłam. Ale kolor chyba u mnie jest nieco ciemniejszy ( może za sprawą aparatu?). Tak czy siak nic nie pobije pięknej daysy. Ktoś już ją zidentyfikował? Jest rewelacyjna! ( Chyba się powtarzam :oops: )
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Twój John Laing rzeczywiście ma ładny pokrój. Mój niestety nie. Pokłada się pod ciężarem tych dużych kwiatów. Nie mam nawet jego zdjęcia w całości, bo nie było co fotografować.
Czekam na porównawcze zdjęcia Novalisów. Też mam ich 4 sztuki i zdecydowana jestem zmienić im miejscówkę na bardziej słoneczną. W ogrodzie mam dobrą gliniastą ziemię i z utrzymaniem wilgotności nie mam większych problemów - o ile oczywiście nie popadnie susza jak ostatniego lata.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko na razie nic nie tnij, poczekaj, w końcu jeszcze mamy zimę, wiosna też czasem płata figle z temperaturami. Nie martw się, może nie wszystkie gałązki przemarzły. Z patyczkami trzeba próbować do skutku, wiele wypada, ale też zawsze troszkę się przyjmuje i wówczas radocha, że stworzyłaś coś własnego, ale uważaj to też uzależnia ;:306 U mnie na razie tylko rano było biało, ale na jutro zapowiadają opady deszczu ze śniegiem. Dzisiaj było zimno i wiał mroźny wiatr, czyżby zwiastun powrotu zimy? Wielkanoc biała :?: Na sama myśl robi mi się zimno brrr.

Michasiu, no właśnie te wahania temperatur i brak śniegu przeważnie są przyczyną takich przykrych niespodzianek ;:131
Jak wśród znajomych czasem mówię... szkoda, że nie ma śniegu- patrzą się na mnie troszkę jak na kosmitkę, ale jak kojarzą, że chodzi o rośliny, to mało przekonująco, ale przyznają mi rację :;230 . Kołderka zawsze się przydaje, nie tyko ludziom :wink: .

Dla polepszenia humoru troszkę letniego słoneczka :D

Golden Celebration

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Graham Thomas

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy