Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy (Schlumbergera) cz.2 - uprawa, pielęgnacja
- Febronia
- 200p
- Od: 30 wrz 2015, o 21:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy - Schlumbergera cz.2
Mój grudnik niedawno przekwitł, nie wypuszcza nowych liści. Proszę powiedzcie, jak często go teraz podlewać i czy nawozić?
Pozdrawiam
Ela
Ela
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Grudnik po kwitnieniu potrzebuje okresu spoczynku. Nie wolno wtedy go nawozić, należy mniej go podlewać, no i dobrze jest go przestawić w trochę ciemniejsze miejsce.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Febronia
- 200p
- Od: 30 wrz 2015, o 21:32
Dzięki, Agnieszka, tak zrobię. 

Pozdrawiam
Ela
Ela
- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witajcie sliczne ci kwitnie ja teraz ukorzeniam grudnik samba brazil już się przyjął bo wypuścił maleńki listek ale mam dwa duże spróbuje może mi zakwitnie pozdrawiam
- Beata_T
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 lut 2016, o 18:10
cieszę sie Agneska, że twój okaz tak pięknie zakwitł. Tego roku kupiłam w Biedronce dwa malutkie okazy, ale niestety, nawet pojawiające sie ukwiecenie zniknęło. Mam takie pytanie: postanowiłam je przesadzić i jestem w trakcie. Ziemia tak mokra, że trudno oddzielić od korzeni, a więc wyciągnęłam z doniczek i się suszą. Pytanie tyczy się ziemi, co znaczy, że ziemia powinna być bardziej mineralna. Sukulentami zajmuję sie od tego roku i choć żaden jeszcze nie padł to i tak jest to zbyt krótki okres czasu. Biorę ziemię do kaktusów(gotowiec sklepowy) mieszam z piaskiem, drobnym żwirkiem(akwariowym), perlitem i keramzytem. Może powinnam w coś się jeszcze zaopatrzyć, mam tych sukulentowych maluchów trochę, choć widzę już jakie błędy popełniłam, kilka wyrosło za bardzo.
- Agneska
Beata T, choć szlumbergera to sukulent, ale nietypowy bo wcale nie rośnie w suchych i jałowych ziemiach. Wręcz przeciwnie. To epifit rosnący w wilgotnych, organicznych resztkach w konarach brazylijskich drzew. Więc ziemia nie do kaktusow ale dobra, żyzna ziemia do roślin doniczkowych ze sporym dodatkiem jakiegoś rozluzniacza np wermikulitu. Najlepiej lekko kwaśna np z małym dodatkiem kwasnego torfu. Doniczka z drenażem, przyciasna bo w takiej lepiej kwitną. Nie zalewaj bo zgniją korzenie ale też w okresie wegetacji nie przesuszaj. Jak sucho spryskuj. Tylko po kwitnieniu spoczynek i mniej podlewania przez ok 2 miesiące. Podlewanie i spryskiwanie przegotowaną, odstałą wodą (jak najmniej wapnia).
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z tą żyznością podłoża to bym nie przesadzał. Na powierzchni kory drzew nawet w dżungli humusu nie ma za wiele. Rośliny z rodzaju Schlumbergera można sadzić w podłoże dla storczyków. Jedne i drugie rośliny to epifity.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Agneska
Tomku, nie znam się na storczykach i podlożach do nich. Czy przy takim storczykowym podłożu nie ma problemu z utrzymaniem odpowiedniej wilgotności?
Z własnego doświadczenia wiem, że szlumbergera dobrze rośnie w zwykłej, uniwersalnej ale dobrze rozluźnionej - aby uniknąć przelania - ziemi; podłoża do storczyków nigdy jeszcze dla niej nie próbowałam. Czy Ty właśnie w storczykowym podłożu uprawiasz swoje szlumbergery? To ciekawa opcja.
Z własnego doświadczenia wiem, że szlumbergera dobrze rośnie w zwykłej, uniwersalnej ale dobrze rozluźnionej - aby uniknąć przelania - ziemi; podłoża do storczyków nigdy jeszcze dla niej nie próbowałam. Czy Ty właśnie w storczykowym podłożu uprawiasz swoje szlumbergery? To ciekawa opcja.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 sty 2016, o 22:24
Czy szlumbergery TRZEBA przesadzac? Kupiłam w styczniu 3 grudniki, nie są one moimi pierwszymy. Kiedyś kupiłam w Ikei, nigdy nie przesadzalam a rosły i kwitły jak szalone. Moje szlumbergery są w stanie spoczynku, od jakiegoś czasu nie podlewam, mają dosyć sucho i przestawiłam w inne miejsce. Chciałam je trochę podlać, ale teraz się zastanawiam czy nie lepiej je przesadzić.
- Agneska
Trzeba przesadzać jak już zupełnie korzenie przerosną ziemię w doniczce. Kwitły ja szalone pewnie m.in. dlatego, że one uwielbiają ciasne doniczki, w ciasnych o wiele lepiej kwitną. Tak więc jak przesadzasz to tylko o jeden numer większej. Jako alternatywa - możesz wymienić na razie tylko wierzchnią warstwę, dodając kwaśny torf. To wszystko zależy od tego czy korzenie zupełnie przerosły ziemię i roślina nie ma się już gdzie rozwijać, czy też jeszcze nie.
Czasami lepiej też przesadzić nowo zakupione jak są w jakimś kiepskim podłożu, zalane itd. - pomimo, że korzenie mają jeszcze miejsce na rozwój. Ja tak np zrobiłam ze swoimi - tymi ze zdjęć powyżej. Ale znów zasada - doniczka nie może być za duża.
Czasami lepiej też przesadzić nowo zakupione jak są w jakimś kiepskim podłożu, zalane itd. - pomimo, że korzenie mają jeszcze miejsce na rozwój. Ja tak np zrobiłam ze swoimi - tymi ze zdjęć powyżej. Ale znów zasada - doniczka nie może być za duża.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
To w takim razie moje Szlumbergery są wyjątkowe.
Moje trzy sztuki posadziłem w jednej takiej długiej kaktusiarce. Miejsca mają nieco więcej, niż w standardowej doniczce, ale kwitną bez problemu. 

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Agneska
Norbert, gratuluję:) Masz dobą rękę do roślin, dużą wiedzę i doświadczenie - więc wszystko Ci dobrze rośnie:)
Nie miałam na myśli, że szlumbergery w ogóle nie kwitną jak mają więcej miejsca - Twoje szlumbergery są najlepszym przykładem:) W kilku źródłach - włącznie z tym forum - czytałam, że kwitną lepiej w przyciasnych doniczkach. Ile w tym prawdy - nie wiem. Ale sprawdza się to z moimi własnymi doświadczeniami. Moje w przyciasnych doniczkach rzeczywiście kwitną świetnie - obydwa kwitnienia w roku są bardzo bujne; wytwarzają mnóstwo pąków.
Nie miałam na myśli, że szlumbergery w ogóle nie kwitną jak mają więcej miejsca - Twoje szlumbergery są najlepszym przykładem:) W kilku źródłach - włącznie z tym forum - czytałam, że kwitną lepiej w przyciasnych doniczkach. Ile w tym prawdy - nie wiem. Ale sprawdza się to z moimi własnymi doświadczeniami. Moje w przyciasnych doniczkach rzeczywiście kwitną świetnie - obydwa kwitnienia w roku są bardzo bujne; wytwarzają mnóstwo pąków.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Eee tam
Ja jednak dalej będę obstawiał, że moje Szlumbergery są jakieś inne. Nic przy nich specjalnie nie robię, nawet nie robię okresu suszy żeby ułatwić kwitnienie. 

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Agneska
Norbert - to masz jakieś rzeczywiście wyjątkowe egzemplarze. A może rośliny po prostu Cię lubią? 

Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- ivonar
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
Witam wszystkich.
Około 2 tygodnie temu nabyłam, na rynku wtórnym, grudnika.
Jest po listopadowym kwitnieniu. Były właściciel kwiatka powiedział mi, że trzeba go przesadzić. Grudnik stał w dość ciemnym i chłodnym pokoju, podlewany był raz w tygodniu. Okaz przywiozłam do domu i postawiłam obok wschodniego okna. Wydawał mi się oklapnięty, ale ziemię miał bardzo mokrą, więc nie dałam mu wody (i do teraz go nie podlałam, bo wciąż ma mokrą ziemię). Zapach i wygląd tej ziemi nie podoba mi się - czuję zapach pleśni, a na powierzchni ziemi miejscami jest biały nalot (czytałam gdzieś, że to od podlewania wodą z kranu). Od dwóch dni obserwuję jakiś ruch. Kwiatek się podniósł i ogólnie lepiej wygląda.
Na niektórych gałązkach ma "różowe malutkie coś". Czy to są pozostałości po kwiatkach
Jest to moja pierwsza przygoda z grudnikami, dlatego chciałabym od początku zająć się mim jak należy.
Poczytałam już informacje na temat pielęgnacji Schlumbergera. Myślę jednak, że nie zaszkodzi zapytać specjalistów, co myślą o moim nabytku. Zamieszczam zatem zdjęcia i proszę o radę.

Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
Zakręcona na zielono - zapraszam