Zbyt wczesne kiełkowanie cebulek
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zbyt wczesne kiełkowanie cebulek
Wydaje mi się, że naturalna ściółka - z liści, trocin, słomy, opóźnia kiełkowanie cebulek. Pod dodatkową warstwą ziemia nie jest narażona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych i wolniej nagrzewa się, co hamuje przedwczesny rozwój cebulek. Inaczej ma się sprawa z białą agrowłókniną - ta będzie dodatkowo nagrzewała glebę przyspieszając kiełkowanie.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- panna Be
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 sty 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja przykryłam swoje cebulki (w gruncie) słomą tuż przez największymi mrozami w tym roku i widzę, że zahamowało to ich rozwój. Dzisiaj zamierzam już zdjąć to okrycie z nich, bo patrząc na pogodę, nie widzę żeby miały przyjść jeszcze mrozy do -15. Jestem pozytywno-wiosennej myśli 

- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- nicktosia
- 100p
- Od: 9 sie 2014, o 21:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
26 grudnia 2015 odkryłam agrowłókninę i zauważyłam, że ciepły grudzień obudził moje cebulowe.

3 lutego 2016 było jeszcze "gorzej".. mimo, że przykrywałam dodatkowo pudełkiem, bo sądziłam, że po ciemku odechce im się rosnąć.

A dziś po niespełna dwóch tygodniach widzę, że chyba dalsze okrywanie nie ma sensu..

Czyżby to oznaczało, że zimy już nie będzie?

3 lutego 2016 było jeszcze "gorzej".. mimo, że przykrywałam dodatkowo pudełkiem, bo sądziłam, że po ciemku odechce im się rosnąć.

A dziś po niespełna dwóch tygodniach widzę, że chyba dalsze okrywanie nie ma sensu..

Czyżby to oznaczało, że zimy już nie będzie?
- corazonbianco
Nie pozostaje nic innego, jak monitorowanie temperatury. Przy większych przygruntowych przymrozkach trzeba okrywać. U mnie też już kilka cebulek tulipanów nieśmiało pokazało główki, przypuszczam, że są to wcześnie kwitnące odmiany. Reszta na razie siedzi w ziemi. Za to śniedek baldaszkowaty ma już spore kępki zielonych liści, tyle że u mnie ma on obecnie status chwastu.asta6265 pisze: Takie widoki powinny cieszyć, ale niestety nie w lutym
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dajcie spokój z tą paniką.. tulipan to nie palma, da sobie radę.
Popieram przedmówcę. U mnie jak co roku, już wszystkie tulipany na wierzchu. W zeszłym roku już w styczniu powyłaziły i jakoś żaden nie przemarzł.
Pozdrawiam, Bogusia
- corazonbianco
Czy czerwone końcówki u tulipanów wyłażących z ziem to oznaka przemarznięcia?
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
Nie, to pierwsza faza wzrostu rośliny.
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
ed. nie mam zdjęć z plantacji z tej fazy wzrostu ale wcześniej wrzucałem pędzone tulipany w tej fazie. Calutkie były czerwono-żółte, po kilku dniach zrobiły się kompletnie zielone.grzes993 pisze:Nie, to pierwsza faza wzrostu rośliny.
Witajcie! To mój pierwszy post na tym forum. Nie wiem czy to dobry wątek na takie pytanie. Jesienią wstawiłam donice z posadzonymi cebulami do zupełnie ciemnej piwnicy. Dzisiaj postanowiłam je wynieść i okazało się, że cebulki ruszyły. Niektóre mają już ok 7 cm, są wybujałe inne mają dopiero kły, ale wszystkie są zupełnie żółte. Jak je teraz ratować?
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
Postaw w domu i po 3-4 tygodniach ciesz się pięknymi kwiatami! Nieświadomie preparowałaś cebulki 
ed.: tak wyglądają?

ed.: tak wyglądają?
Witaj!Calluna pisze:Witajcie! To mój pierwszy post na tym forum. Nie wiem czy to dobry wątek na takie pytanie. Jesienią wstawiłam donice z posadzonymi cebulami do zupełnie ciemnej piwnicy. Dzisiaj postanowiłam je wynieść i okazało się, że cebulki ruszyły. Niektóre mają już ok 7 cm, są wybujałe inne mają dopiero kły, ale wszystkie są zupełnie żółte. Jak je teraz ratować?