Bób cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Bób cz.3

Post »

Ciekawa odmiana, szczególnie podobają mi się strąki. Ja w tym roku zdecydowałam się na odmianę Bartek i Karmazyn. Z Bartka Byłam zadowolona, Karmazyna będę uprawiać 1 raz, ciekawa jestem smaku Karmazyna, nie miałam okazji go degustować ... Bób będę wysiewać do gruntu ok 20 marca, zobaczymy jakie w tym roku będą plony.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=448
Dużo ciekawych informacji o bobie dostarcza na naszym wątku capek, to on zachęcił mnie do uprawy Figaro ale ostatnio chyba troszeczkę rzadziej się udziela. A może czeka na nowy sezon? Karmazyna miałem i mogę potwierdzić, że jest bardzo smaczny. Wybrane przez Ciebie odmiany są późniejszymi niż Figaro. W przyszłym roku porównam kilka odmian pod względem ich wczesności bo nawet o wczesności Figaro informacje są rozbieżne.
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Od: 27 mar 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ja sieję bób ze swoich nasion zebranych z poprzedniego roku mam ich trochę bo będzie ich z 5 kg. Ile kosztują nasiona bobu w sklepie chodzi mi o większe opakowania bo w tych małych jest mało nasion? Może watro zakupić nową odmianę bo ta moja to już taki "no name" ale zawsze ładnie rosła i miała ładne strąki.
Pozdrawiam Marcin
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marcin10312 Polskie odmiany bobu są przeważnie w cenie 14-16 zł za 1kg a 70-80zł za 5 kg. W przypadku odmian zagranicznych cena wynosi od 100 do 120zł za 5kg. Luz de Otono jest troszeczkę droższy(120-160zł/5kg).
xltx Ani do lodówki ani do zamrażarki! Co prawda strąkowce giną w niskich temperaturach ale trzymanie nasion w lodówce miałoby może sens gdyby były to nasiona zebrane przez Ciebie lub gdyby to było jesienią.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Powiedzcie mi , czy bób mogę posadzić częściowo w tym samym miejscu co w tamtym roku?
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie chciałam posadzić bób na przedzie działki żeby troch osłonić ją od alejki a nic innego zamiast niego nie przychodzi mi do głowy. Dzięki. ;:180
WaF90
200p
200p
Od: 7 paź 2013, o 11:09

Post »

Bób (jak również inne strączkowe) daje azot innym roślinom, jeśli nie wyrwiemy korzeni.

Kusi wysiew bobu, ale się wstrzymam jeszcze miesiąc. Życzę dużych bobowych plonów ;:65
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co najlepiej koło niego posadzić? Planuję seler na jednym kawałku a na drugim dopiero się zastanawiam. Wacham się pomiędzy cukiną a buraczkami.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Idealne będą od wew strony bobu ogórki, posiane/posadzone na oborniku końskim. Bób je ochroni przed wiatrem, będą super rosły, a jak podrosną bobu już nie będzie. Korzenie bobu (w glebie) zostawią azot, więc będzie tzw przyjemne z pożytecznym.
Moje wątki
Festina Lente
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

A może ktoś w tym roku kupował bób Luz de Otono, ma nadmiar i zechciałby się podzielić? ;:224
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Mój bób odmiana Witkiem po 4 dniach zaczyna wschody w temp 24 C.
Moje wątki
Festina Lente
Jarek_St
50p
50p
Od: 11 wrz 2007, o 12:27

Re: Lista sprawdzonych odmian warzyw

Post »

Przemek1136 Od kilku już lat uprawiam holenderską odmianę Figaro, która bardzo ładnie się krzewi i ładnie zawiązuje strąki choć jest nieznacznie późniejsza od najwcześniejszych odmian polskich. Dodatkowo nasiona (kupując duże opakowanie) są już zaprawione przez producenta.

Czy możesz napisać w jakiej rozstawie sadzisz Figaro skoro się ładnie krzewi i czy do pierścieni siejesz po 1 nasionku.
Dziś dostałem nasiona holenderskie Figaro i jeżeli ktoś byłby chętny mogę się podzielić (PW).
Jarek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda, że nie śledzicie całego wątku bo tam prawie wszystkie odpowiedzi na wasze pytania już padły no ale rozumiem jest tego dużo więc nie każdy ma czas. Ja aktualnie sadzę bób co ok.25 cm w rzędzie (capek zalecał nawet odstępy 30 cm i więcej). Do pierścieni 8/9 cm wkładam po 2 nasiona, najczęściej kiełkują oba więc sadzę je razem. Między rzędami odstęp wynosi ok. 30 cm. Jeżeli sadzę rośliny w kilku rzędach pomiędzy podwójnymi rzędami robię odstęp 70 cm i kładę pomiędzy podwójnymi rzędami tkaninę szkółkarską. Można siać i po jednym nasionku i zagęścić w rzędzie (zmniejszyć odstępy np. do 15-20 cm).
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Sposób siewu i rozstawa roślin Bobu uzależnione są przede wszystkim od wielkości upraw. W uprawie bobu na małych powierzchniach do bezpośredniego spożycia, korzystny jest wysiew w rzędy co 40-50 cm a w rzędzie co 10 cm, można co dwa rzędy zostawić odległość 80-90 cm, co ułatwi zbiór. Na większych plantacjach bardzo ważne jest optymalne zagęszczenie roślin (20-25 sztuk na 1 m2) w zależności od typu wzrostu odmiany.
Głębokość siewu nie powinna być mniejsza niż 5 cm.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponieważ sadzę bób jako osłonę działki- a zjem każdą ilość -mam do obsadzenia różnymi odmianami 55mb..Kupiłam już 12 op. różnych odmian -bachus ,bartek,windsor i jankiel. Planuję kupić jeszcze jakąś odmianę wczesną.I tak się zastanawiam, ile tak mniej więcej jeszcze ich będę potrzebowac do obsadzenia takiego kawałka?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”