Ogród ciągle w budowie 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród ciągle w budowie 2016

Post »

Witaj Kasiu. Z tym ukorzeniaczem to Ci nie podpowiem ale co do dzieci to faktycznie chyba za bardzo je rozpieszczamy. A potem mają dwie lewe ręce i nie potrafią się odnaleźć idąc na studia bo mamusia wyręczyła we wszystkim. Jednak z moich obserwcaji wynika , że bardziej rozpieszcza się synów. Córki goni się do pomocy od najmłodszych lat i jakoś lepiej sobie radzą. Oczywiście to moje obserwacje właściwie z mojego życia więc nie wiem jak jest gdzie indziej. Mam dwóch braci i zawsze mieli lepiej niż ja mimo , że jestem najstarsza. Oczywiście teraz dziękuję rodzicom za wszystko bo dzięki temu jestem obrotna i sobie radzę ale np. mój najmłodszy brat w tym roku skończy 18 lat i ma wszystko podstawiane pod nos. Eh to tak z miłości ale czasem w taki sposób robi się dziecku krzywdę. Oj to tyle wywodów na temat a wracając do ogrodu to fajnie , że i u Ciebie pokazuje się wiosna ;:138 . To tak dodaje skrzydeł i radości. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co do rozpieszczania dzieci to macie rację , nie powinno się rozpieszczać i wyręczać we wszystkim bo się krzywdę robi. ja rozpieszczałam , zwłaszcza właśnie syna , może dlatego ,ze był 5 lat młodszy. Ale jakoś sobie radzi, jednak widzę ,że ślady mojej nadopiekuńczości są . Córka była mniej rozpieszczany, ale za to jak ona teraz rozpieszcza syna, to przechodzi ludzkie pojęcie , robi z niego kalekę i nic nie mogę powiedzieć bo sie obraża. Będzie żałować kiedyś....Ale co tam o poważnych rzeczach jak tu wiosna puka do drzwi. U mnie ciepło, roślinki ożyły i mam nadzieję ,ze prawdziwa zima nie wróci :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Dlatego musimy trzymać w domu zwierzaki, zeby mieć kogo rozpieszczać. Mój eM już powiedział, ze Francka lepiej traktuję niż męża i syna :;230
Byłam dzisiaj w Leroyu - ładne prymulki mają po 1,99 - wyprzedają. Za to bylinki drogie. Bo nawet bym wzieła jakąś piwonię i floksa, ale nie za taką cenę... Za to w Biedronce kupiłam sobie takiego ciemiernika :D

Obrazek

Hibiscusy wypuszczają powoli listki właściwe, ale przystopowaly ze wzrostem - musze je przepikować.

Obrazek

Te maleństwa poniżej to wiciokrzew japoński - są jeszcze 3 kiełki, ale ich nie widać, bo jeszcze listków nie rozwinęły.

Obrazek

Liliowców dostałam 5 torebeczek i posiałam w 5 pudełeczkach, zeby nie mieszać. W 3 wschodzą rewelacyjnie - w jednym jest wręcz gąszcz. W 2 nie wyszedł ani jeden...

Obrazek

A te mikrusy wyciągniete do światła to pepino (na pierwszym planie) i heliotrop.

Obrazek

Dzisiaj wypatrzyłam wychodzącą petelkę hibiskusa morskiego :tan
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kasiu :wit . No tak kogoś trzeba rozpieszczać ;:306 . U mnie najmłodsza córka póki co jest najbardziej rozpieszczana przez swojego Tatę. Piękne wschody u Ciebie ;:333 . Będzie dużo roboty przy pikowaniu ale co tam, przecież o to chodzi ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Wow ładne rozsady ;:108. A liliowce szybko wschodzą, bo nigdy nie wysiewałem? :shock:
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Moczyłam je w wodzie z dobę chyba i po kilku dniach zaczęły pierwsze wyłazić. Tu na forum jest wątek o liliowcach z nasion i ludziom cudeńka wychodzą. Ja w zeszłym roku miałam dosłownie dwa nasionka i żadne nie wzeszło. Natomiast w tym roku dostałam trochę nasion od Ani, bo moje liliowce przez tę szaloną pogodę nie zawiązały ani jednego nasionka - więc tak naprawdę to mój debiut z wysiewami liliowców :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Widzę, Kasiu, że przedwiosenne wysiewy kochają swoją ogrodniczkę i przyzwoicie obdarzają ją młodziutkimi roślinkami. ;:138
"Masz dobrą rękę do roślin". Tak mawia moja mama o osobach, którym ładnie udają się uprawy.
Powtórzę więc: Masz dobrą rękę do roślin. ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, ale u ciebie parapety w zieleni. ;:215 Liliowce trzeba postraszyć wyrzuceniem na grządkę, to ostatnie pudełko też nie zostanie puste. :wink: Dzieci rozpieszczamy wszyscy, tylko w różny sposób. Ja bardzo dużo pracowałam, to synowie szybko radzili sobie sami. Ile garnków i czajników spalili, już nie pamiętam. :shock:
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Wow, dużo masz posianych roślinek i widzę ładnie wschodzą --super , to b. cieszy ;:138 Mnie też coś tam wyszło a reszta siedzie i milczy :( no zobaczymy :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

A teraz mi się jeszcze hortensjowych patyczków zachciało i miejsce na parapecie drastycznie się skurczyło. W sobotę nastąpiła inauguracja prac w ogrodzie. Pogrzebałam sobie w ziemi sadząc zaległe tulipany. Wszystko już się obudziło - co chwila trafiałam na wielkie wypasione dżdżownice.
Hiacyntom zaszkodziła ich wyrywność - wygląda, ze pąki kwiatowe przemarzły i raczej wątpię, zeby zakwitły. Tulipany już zdobią liśćmi.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jeszcze nie sprzątnęłam na rabatkach, a te szalone krokusy już się przebiły i kwitną. Ale na przykład Roseus jest w tym roku bardzo brzydki - wygląda na to, że przymrozki mu zaszkodziły.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

ooooo ;:oj jak już wiosennie u Ciebie. U mnie jeszcze nie tak wiosennie bo jeszcze nic nie kwitnie, ale jeszcze mają czas. ;:333
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Piękne przedwiośnie u Ciebie :). Cieszą oczy takie widoki. Będziesz miała sporo kolorowego dobra już za chwilkę :). Trochę zmartwiłaś mnie hiacyntami. Mam nadzieję, że moje nie podmarzły.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj. Śliczne to zwiastuny wiosny u Ciebie ;:138 . U mnie krokusy dopiero wystawiają swoje wąsy . W dodatku każda kępka jest na innej fazie rozwoju . Jesienią posadziłam ich troszkę więc mam nadzieje, że będą cieszyć moje oczy. Te tulipany w nakrapianych listkach cudowne ;:oj . Takich nie widziałam. U mnie też powoli wychodzą z ziemi ale o dziwo wszystkie mają bordowe listki :roll: . Sadziłam dużo różnych odmian i ciekawa jestem co z tego będzie. Oby chociaż połowa zakwitła. Fajnie, że miałaś okazję popracować , u mnie niestety wczoraj było zimno i nic z tego nie wyszło. Pogoda w tym tygodniu ma być brzydka więc pewnie ciężko będzie z tymi pracami. życzę Ci spokojnej niedzieli i słoneczka ;:3 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Kasiu. :wit
Wszędzie już widzę krokusy a u mnie tylko doniczkowe pokazały dzisiaj pierwsze pąki w kolorze.
Reszta dopiero wyłazi z ziemi.
Tulipanki z pączusiami....chyba wyrywne, bo nigdzie jeszcze nie widziałam tak dużych. ;:63
Grażyna.
kogro-linki
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

W sumie to te krokusy takie wyrywne, bo pozostałe gatunki krokusów nawet pąków nie pokazały. A hiacynty to też mam nadzieję, ze nie wszystkie podmarzły i jakiś jednak zakwitnie. Te co późną jesienią sadziłam to dopiero zaczynają wychodzić, więc o ile ich nic nie zeżre to pewnie zakwitną. Bo niestety coś grasuje mi po działce. Ziemia zryta przez nornice. Przy poprzedniej wizycie widziałam takie piękne czerwone kulki rabarbaru - wczoraj juz ich nie było. Tylko rozwleczone resztki po uczcie. Wywleczone pietruszki. Szczypior od cebuli jak ścięty leżał obok - chyba nie smakował.... Jakąś małą cebulkę lilii też znalazłam wywleczoną. A mogłyby zeżreć sobie zielsko to jeszcze bym im ziarna w nagrodę dokupiła ;:224
Słoneczko wczoraj ładnie świeciło, wiec mimo zimna calkiem miło się pracowało. Nie za długo co prawda, ale i tak dzisiaj pośladki bolą ;:109 Ale to taki zdrowy ból :;230
No właśnie muszę Grażynko sprawdzić, które w zeszłym roku pierwsze kwitły, ale wydaje mi się, ze jakies botaniczne na skalniaku, więc nie wiem czemu te się tak w tym roku spieszą...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”