Na parapecie DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na parapecie DAK

Post »

Ech Żanetko, to żadne zmartwienie - i tak Gymnole to moja pierwsza prawdziwa miłość, ale rebucjowate są na drugim miejscu. Pierwsza miłość do Gymnoli jest jeszcze dodatkowo pragmatyczna, bo one nie są krótkosezonowe i cieszą oczy od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Ale i druga miłość ma swoje praktyczne uzasadnienie za zdolności przetrwania nawet lekkich mrozów, co pozwala mi je trzymać za oknem jak najdłużej.

A galerie gatunkowe bardzo lubię robić co roku w oczekiwaniu na inaugurację sezonu, przeglądam jak to było i co by tu jeszcze dokupić (co by się zmieściło i co urozmaiciło zbiorek). Po tamtych dwóch miłościach coraz bardziej podobają mi się chamaecereusy, echinocereusy i echinopsisy. Trochę już tego jest, niektóre jeszcze nie kwitły, może w tym roku jakieś nowe kwiatki będą. Galeria z 2015 wyglądała tak:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Wspaniałe, dopiero dziś zajrzałam do Twego wątku, kawy nie potrzeba... tak się humor poprawił,
piękna kolekcja.
Powiedz mi jednak, jak Ty zimujesz te kaktusy, bo uprawiasz je w domu,
trzymasz w sezonie na parapetach, a jak zimą?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ooooo żesz... I tu trafiłaś prosto w moje serce. Chamae, echinopsisy - to jest to, czego i mnie brakuje i co zamierzam i sobie dokupić. Oczywiście, Twoje echino to wyjątkowe cuda, kwiaty są rewelacyjne i cudownie się je ogląda. Brawo, Danusiu, czekam razem z Tobą na Twój sezon, bo będzie co oglądać!
PS. A jak Portos po zimie? ;:167
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

;:oj , drugi bardzo wczesnowiosenny "wysyp" kwiatów ;:138 . Za oknem pochmurno, szaro, mokro, a w wątku piękna kolorowa ;:3 "łączka" ;:215 prezentacja.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne przypomnienie lata,miło po patrzeć w takie pochmurne dni ;:138 Danusiu
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak Portos? On też zapadł w zimowy sen i już nie wiem, czy chce zostać kaktusem, czy niedźwiedziem :?:
Ale jak wczoraj zniosłam z zimowiska jednego z moich gruboszy do oddania koleżance, to tak obwąchiwał i nie dał spokoju, że bałam się, że zechce robić na nim za czub na choince - pewnie też za nimi wszystkimi tęskni.

Jolu, zimują w mieszkaniu (sąsiadki) przy zakręconych kaloryferach i uchylonych oknach. Trochę na kuchennym parapecie, a większość spakowana do skrzynek przy balkonie (nie moim, a sąsiadki :wink: ). Wczoraj było tam ok. 15 stopni - wyjątkowo ciepła ta zima, ale do grudnia były za oknami i mam zamiar też wcześniej znieść je w skrzynkach na parapety osłonięte przed deszczem - skrzyneczki z góralami to chyba już zniosę, bo potem nie będą chciały kwitnąć. A w razie silniejszych mrozów skrzynkę zawsze szybko można wstawić do domu.
Obrazek Obrazek Obrazek

Jak już zrobiłam trzy galeryjki z moimi ulubieńcami, to już dla kompletu dodam resztę - czasem nachodzi mnie na nie, ale to jednak nie moje klimaty, wolę na nie popatrzeć u innych: Mammillarie 2015'

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I trochę różności: astro, notki i takie tam - zbieranina:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Piękna zbieranina, aż oczu nie można oderwać ;:oj
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wytrzymam :;230 Niedźwiedziem raczej, a że mój Guzik jest podobny, to raczej bym się skłaniała do niedźwiedzia ;:306
A jak patrzę na Twoje galerie, to jednak szczerze przyznaję: róż czy też jego aberracje, to jedyny róż jaki toleruję pod warunkiem, że występuje u kaktusów. Cudownie to wygląda wśród cierni. I w przypadku takiego nie jest ważne, czy to Mammillaria, czy Gymno. We wszystkich mi się podoba. Natomiast czerwień, to rebucjowaty kolor dla mnie. Tak intensywna, piękna, pokazuje się na nich najbardziej. Żółtki, to wiadomo, głównie moje ukochane astro, ale i na innych teżmiewa swoje piękne odcienie.
Oj, zachciało się kolorowanek w środku dnia... ;:306 Piękne ;:215
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Danusiu ! pięknie kolorowo...czegoż tu chcieć więcej ....chyba ,że wiosny :!: :!: :!: i powtórki tych kwitnień ;:108
Część moich kolczstych przyniosłam do przesadzenia i już zostały.
Stoją na balkonie w plastikowych pudełkach.Podczas deszczu są zakryte ,gdy jest słonecznie to uchylam wieczko.
Na noc przy 3-4 stopniach zabieram jednak do mieszkania.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Takie podsumowania lubię ;:oj Piękne kolory pocieszają w ponure dni, takie jak dzisiaj ;:173
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To mamy Żanetko podobne upodobania kolorystyczne - róż i biskupi to kolory tolerowane tylko na kwiatkach kaktusów i nawet ten wściekły amarant nie jest tu wadą, ale dużą zaletą (szczególnie gdy jeszcze są paski). Czerwień i pomarańcz na rebucjowatych jest nie do pobicia, ale żółtka, którego najbardziej kocham to Eriocactus warasii. To mój pierwszy, który pokazał mi swą wielokwiatową czuprynę (wtedy byłam na etapie, że nie sądziłam, że cokolwiek u mnie zakwitnie) i gdy go straciłam, to natychmiast pobiegłam kupić takiego samego, bo tak czekam na ten jego bujny bukiet na głowie. Strzegę go teraz jak oka w głowie, a on co roku odwdzięcza się coraz bogatszą czupryną. Jednak zauważyłam, że jak uganiam się za jakimś egzemplarzem, to jest to najczęściej z białym kwiatem - bez względu na gatunek biel przyciąga mnie jak magnes.
Swoją drogą jak wspomnę swoje początki, to teraz jak w oka mgnieniu dorobiłam się takiej kwietnej gromadki, że nigdy o takich nawet nie śmiałam zamarzyć, myślałam, że uroda cierni mi już wystarczy. :wink: A jak robię coroczny przegląd, to sama się dziwię, gdzie mi się to wszystko potrafi pomieścić - na trzech (a właściwie 2,5) zaokiennych parapetach. Fakt, że duże okazy dostają eksmisję na balkon sąsiadki, ale one z reguły nie kwitną, to od czasu do czasu mogę tam pójść i podziwiać - ich wzrost, kształty i ciernie. Gdyby ktoś reflektował na takie duże okazy, to chyba muszę się przymierzać do oddania w dobre ręce, bo nie mam do tych wielkoludów warunków.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadza się, nawet ten amarant jest... przepiękny - ile w nim energii, ciepła, życia, ach! ;:167
A to, że jesteś Mistrzynią w organizacji miejsca, to już wiemy od dawna - mało, że jest miejsce na rośliny, to jeszcze Portos się wśród nich mieści :D
A chyba biel przyciąga nie tylko Ciebie - ja może nie ciągnę do tego koloru aż tak, choć podoba mi się bardzo, to jednak o ile pamiętam Portosik też wącha tylko białe kwiatki ;:306
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Harvi
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 19:07

Post »

Eriocactus wybuchł niczym wulkan. Śliczne kwitnienie.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Świetnie to wygląda Danusiu! Z wielką przyjemnością zobaczyłam.
Oby w tym sezonie było jeszcze lepiej!
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Ładnie, ładnie - bardzo ładnie. I jak kolorowo! Brawo! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.